NTO Baþkaný özyurt Nizip Ticaret Odasý 59 Yýllýk Köklü Geçmiþiyle Bölgenin Gurur Kaynaðý OlduNizip Radyo Televizyon (NRT) Genel Yayýn Yönetmeni Metin Ýliksoy'un hazýrlayýp sunduðu Haftaya Bakýþ programýnýn bu haftaki konuðu Nizip Ticaret Odasý (NTO) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt oldu.Program Nizip TV, Nizip Radyo ve Facebook sayfalarýndan canlý olarak yayýnlandý.NRT Genel Yayýn Yönetmeni Metin Ýliksoy'un gündeme iliþkin sorularýný cevaplayan NTO Baþkaný Mehmet özyut Nizip Ticaret Odasý'nýn yapmýþ olduðu faaliyetler ve önümüzdeki süreçte yapýlacak projeler hakkýnda izleyicilere bilgiler verdi.Programa kendini tanýtarak baþlayan NTO Yönetim Kurulu Baþkaný özyurt Nizip Ticaret Odasý'nda 1992 yýlýnda ki seçimle birlikte Meclis, Yönetim Kurullarýnda çeþitli görevlerde bulundum. Yönetim Kurulu Baþkaný görevimi de 2005 yýlýndan itibaren büyük bir özveri ve gönüllülük esasýna dayalý olarak yürütmekteyim dedi.Nizip Ticaret Odasý'nýn 1500'e yakýn aktif üyesi ile hizmetlerine devam ettiðini belirten NTO Baþkaný özyurt þunlarý ifade etti: NTO 59 Yýllýk saðlam geçmiþiyle bölgemizin en büyük gurur kaynaðý olmuþtur. Böyle bir kurumun baþýnda Nizipli iþ insanlarýmýza hizmet etmek benim ve ekibim için büyük bir onurdur. Sürekli deðiþen ve geliþen ilçemizin daha çok kalkýnmasý, üretimde ticarette ve sanayide daha ileri seviyelere ulaþabilmesi için odamýz çalýþmalarý bu doðrultuda aralýksýz sürmektedir. 2012 yýlýnda 365 oda/borsa içerisinden ilk 85'e girerek akredite oda olmaya hak kazanmýþ, Nizip Ticaret Odasý ailesi olarak 5 yýldýzlý hizmet kalitesiyle ilçemizde bir ilke imza atarak rol model olmuþtur. Adamýz Nizip'te Akredite olan ilk kurumdur þeklinde konuþtu.Kurum Olarak önceliðimizi Eðitime VerdikHepimiz bu topraklarýn üstünde yaþadýðýný ifade eden NTO Baþkaný özyurt, Bizlerde bu vatanýn bir ferdi olarak hem kurum olarak hem de þahýs olarak faaliyetlerimizi elinizden geldiði kadar yapmaya çalýþtýk. 2012-2019 yýllarýnda düzenlenen Giriþimcilik Eðitimi kapsamýnda 8 yýlda 1480 kiþiye eðitim verdik. Projeler kapsamýnda düzenlediðimiz eðitimler dýþýnda üye ihtiyaçlarýna yönelik eðitimlerimiz ve seminerlerimiz devam etmektedir. GTO, GSO ve TOBB MEYBEM ile mesleki yeterlilik belgesi için iþbirliði protokolü imzaladýk. Odamýz 16 yýl ortaokullar arasý bilgi yarýþmasýna ev sahipliði ve sponsorluk yapmýþtýr. TOBB ‘den gönderilen eðitim yardýmý kapsamýnda ihtiyaç sahibi öðrencilere 2005 -2019 yýllarý arasýnda 27.000 öðrenciye ayakkabý yardýmý yapýlmýþtýr. 2020 yýlý eðitim yardýmý kapsamýnda ise 60 öðrenciye tablet daðýtýmý yapýlmýþtýr dedi.Sosyal Sorumluluk Kapsamýnda Faaliyetlerimizi SürdürdükSosyal sorumluluk kapsamýnda faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Baþkan özyurt Kýzýlay iþbirliði ile odamýza kan baðýþý kampanyasý, Elazýð-Malatya depremi için malzeme gönderilmesi, Aile, çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý'nýn Biz Bize Yeteriz kampanyasýna destek verilmiþtir. 2020 yýlýnda üyelerimize ücretsiz maske daðýtýmý ve dezavantajlý vatandaþlara Nizip Sabunu daðýtýmý yaptýk. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine destek olduk. Odamýzda Sýfýr Atýk projesi uygulamaya baþladýk. Zeytindalý Harekatý kapsamýnda Afrin'de kahramanca mücadele veren Mehmetçiklerimiz Ýçin kurban kesimi kampanyasý düzenledik. Nizip Organize Sanayi Bölgesi ve Nizip Meslek Yüksekokulu'nda aðaçlandýrma faaliyetinde bulunduk dedi.üyelerimizi Ulusal ve Uluslar Arasý Platforma TaþýdýkGeliþim için gezmek, görmek ve teknolojik deðiþimlerin takip edilmesi gerektiðini vurgulayan NTO Baþkaný özyurt þöyle devam etti: Bizlerde bu baðlamda 2012 yýlýndan bugüne kadar 10 yýlda 22 adet KOSGEB destekli yurt iþ gezisi düzenlenmiþ olup 18 ülkeye 526 kiþilik heyet ilekatýlým saðladýk. Ýlçemizden 2020 yýlýnda 113 ülkeye 105 firmamýz tarafýndan 172.929.480 USD ihracat gerçekleþtirilmiþtir. 2011 yýlýnda 25.332.804 USD olan ihracatýmýzý 10 yýlda 7 katý artmýþtýr dedi.Nizip'te Ýlk Olarak Coðrafi Ýþaret Tescili YaptýrdýkNTO olarak Nizip'te ilk coðrafi iþaret tescilini yaptýrdýklarýný ifade eden özyurt Odamýz, geleneksel yöntemlerle üretilen Nizip Sabunu, aromasý ile ön plana çýkan Nizip Zeytinyaðý ve tadý ile farklý bir lezzet sunan Nizip Patlýcaný için coðrafi iþaret tescili yapýlmýþtýr. Pandemi dolayýsýyla elimizi sabunla yýkamanýn önemli olduðunu hepimiz biliyoruz bu nedenle geleneksel yöntemlerle üretilen Nizip Sabun'umuzu kullanmaya davet ediyorum. Yurtdýþý iþ gezilerimizde tanýtým amacýyla logolarýmýz hediye olarak verilmektedir. Coðrafi Ýþaret denetimlerimizi Nizip Belediyesi, Nizip Ýlçe Tarým ve Orman Müdürlüðü, Nizip Saðlýk Grup Baþkanlýðý, Nizip Ticaret Borsasý, Nizip Ziraat Odasý ile birlikte yürütmekteyiz dedi.Pandemi Döneminde üyelerimize Destek OldukPandemi döneminde üyelerine destek olduklarýný ifade eden NTO Baþkaný özyurt, TOBB tarafýndan nefes kredileri kapsamýnda üyemiz olan firmalara Odamýz aracýlýðýyla uygun maliyetli faiz oranlarýyla toplamda 16.484.880,00 TL kredi kullandýrýlmýþtýr. Ayrýca Pandemi nedeniyle 2021 yýlý içerisinde üyelerimiz tarafýndan en çok talep edilen oda kayýt ve faaliyet belgelerinden de ücret alýnmamaktadýr. 7256 sayýlý kanun kapsamýnda üyelerimizin aidat borçlarýna faiz affý getirilmiþ ve çok sayýda üyemiz faydalanmýþtýr. Pandemi dönemi ile ilgili normalleþme dönemine de girmiþ bulunmaktayýz. Bu konuda tabii hepimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarýna son derece dikkatli olup hepimiz birbirimizin hakkýna hukukuna saygý göstermemizi ve bu konu da çok dikkatli olmamýz gerektiðini belirtmek istiyorum dedi.Ýlçemizde Proje Kültürünü OluþturdukÝlçemizde kurumlar arasý proje kültürünü ilk olarak NTO'da baþlattýklarýný vurgulayan özyurt, NTO tarafýndan 2008-2020 yýllarý arasýnda 31 proje yazýlmýþtýr. Ayrýca Nizip Kaymakamlýðý, Nizip Ýlçe Tarým ve Orman Müdürlüðü, Gaziantep Ticaret Odasý, okullar gibi kurumlarýn projelerinde ortak olarak yer aldýk dedi.üyelerimizin Sorunlarýný çözüme KavuþturdukNizip sanayisinin ve ticaretinin geliþmesi için kurumlarla iþbirliðimiz devam ettiklerini belirten NTO baþkaný özyurt þunlarý ifade etti: Bildiðiniz gibi yeni bir OSB kurulmasý çalýþmalarý da devam etmektedir. Ýhtisas OSB kurulmasý için de çalýþmalarýn kolaylaþtýrýlmasýný talep ettik. Zeytinyaðý sektörümüze yönelik eðitimler düzenleyerek Sektör Analizi Raporu, Organik Tarým eðitimi ve sertifikalandýrma desteði verildi. Nizip, Þahinbey ve Oðuzeli 'nde faaliyet gösteren zeytinyaðý iþletmelerimizin katýlýmýyla Zeytinyaðý Teknik Komitesi oluþturularak Karasu tebliði kapsamýnda çalýþmalarýmýz devam etmektedir. Ayný zamanda Karasu sorunun çözümüne yönelik Proje künyesi oluþturulmuþtur. Nizip Zeytin, Antep Fýstýðý üreticileri Birliði Derneði odamýzýn destekleriyle kuruldu. Gaziantep Ticaret Odasý'nýn yürütmüþ olduðu Gaziantep ve Bölgesinde Zeytin ve Zeytinyaðý üretiminde Verimliliðin ve Kalitenin Arttýrýlmasý Projesi'ne ortak olarak katký saðladýk. Sabun sektörümüze yönelik 2006 yýlýnda yapýlan çalýþmalarla TS 54.Standardýna Prina ve Garlý sabun kriterinin eklenmesi saðlanmýþtýr. 2011 yýlýnda Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý'na Tarihi kentimizin tarihi ürünü Nizip Sabunu projemiz kapsamýnda laboratuar kurulmuþtur. Pandemi sürecinde hijyenin önemine vurgu yaparak Nizip Sabunu'nu tanýtmak amacýyla CNN Türk, Fox TV, AA röportaj verdik. Odamýza gelen siyasi parti temsilcilerine, kurum ziyaretlerimizde ve TOBB'ye ilçemizin üyelerimizin sorunlarý ve çözüm önerilerimiz de iletilmektedir dedi.Pandemi Döneminde özel Bankalarýn Etik Davranýþlar Ýçerisinde Olmadýðýný GörüyoruzDevletimiz, imkânlarý dâhilinde mümkün olduðunca her sektöre ve her gruba destek verdiðini ifade eden özyurt, Bu dönemde gördüðümüz kadarýyla daha çok esnaf kesimine ve çalýþamayan iþinden olan maðdur olan kesime daha fazla destek verildi. Bu konuda fikir birliði içerisindeyiz hiçbir sýkýntý yoktur. Bu sýkýntýlarýn zaman içerisinde aþýlacaðýný düþünüyorum. Ancak özellikle özel bankalarýn zaman zaman etik olmayan davranýþlar içerisinde olduðunu bazen kredileri geri çaðýrdýðýný veya mevcut kredilerde faiz deðiþikliklerine gittiklerini veya mevcut kredileri kullandýrmadýklarýný görüyoruz. Ýnþallah bu zor günleri atlatacaðýmýzý caný gönülden biliyorum. Bunlar kimsenin görmediði bir þeydi. ülkemize 2020 yýlýn baþýnda girecek ve yaklaþýk bir buçuk yýldýr tüm ülkenin hayatýný altüst edecek ve gelenek ve göreneklerimizden bizleri uzaklaþtýracak, yeni bir dünya düzeninde götürecek bir felaketle dünya karþý karþýyadýr dedi.Yeni Sezonda Yemeklik Yað Fiyatlarýnýn Normale Dönmesini Bekliyoruz2019-2020 sezonunda dünyada yaðlý tohumlar ekim alanlarýnda çok büyük bir deðiþiklik olmadýðýný belirten Baþkan özyurt þunlarý ifade etti: Ancak dünyada ve ülkemizde de söz konusu kuraklýktan ötürü ürünlerde %20 civarýnda bir kayýp oldu. Ayrýca %20 kayýbýn dýþýnda da tohumdan da elde edilen yaðda da bir verimsizlik oldu. Tohumdan %30 yað alýyorduk bu %25 seviyesine düþtü. Bu arada bir önceki senelerden da stoklar yeterli olmadýðý için bir yokluk oluþtu. Bu arada üretici ülkelerin hükümetleri ellerindeki malýn daha fazla deðerlenmesi için ürünlerine ihracat vergileri oluþturdular. Yaðlýk ham ayçiçek yaðýnda 2020 sezonu baþýnda aðustos-eylül aylarýnda 700-750 dolar olan ton fiyatý bugün için 1600-1650 dolara kadar çýktý ve hükümetimiz bu konuda acil önlemler aldý. %36 olan vergiyi önce %27'ye daha sonra %10'a geçen hafta cuma günü itibariyle de sýfýrladý. Buna raðmen yurtdýþýndaki fiyat artýþlarý devam ediyor. Yani ülke içerisinden kaynaklanan bir olay deðil. Tamamen dünyadaki yað üretimi ile alakalý bir durum ama bu durumunda yeni sezondaki ekim alanlarý ve hava þartlarý yaðlý tohumlar için gayet iyi gidiyor. Ýnþallah aðustos-eylül ayýnda bu fiyatlarýn eski seviyesine yakýn bir seviyeye geleceði düþüncesi içerisindeyim dedi.Kurdaki Dalgalanmalar Sanayicilerimizi çok Ciddi EtkiliyorKurdaki dalgalanmalar sanayicilerimizi çok ciddi etkilediðini belirten NTO Baþkaný özyurt þu þekilde konuþtu: Yurtdýþýndan dövizle ürün ithal edip TL ile satýyorsunuz. Dolayýsýyla bankalardan borçlanmalarý da döviz üzerinden yapýyorsunuz ve döviz üzerinden artýþlarda ciddi bir þekilde etkileniyorsunuz. Kendinizi korumak için bir takým tedbirler alsanýz da yeterli olmuyor. Tabi dövizin TL karþýsýnda bir deðeri var. EURO olsun, Dolar olsun veya herhangi bir yabancý para olsun karþýlýðýný bulacak. Ama bunlara dýþ etkenlerle müdahale edildiði zaman iþte þu son birkaç gündür yaþadýðýmýz gibi durumlar yaþýyoruz. Ýnþallah kýsa vadede bunlarý da atlatarak TL gerçek deðerine gelecektir. Büyüyecek geliþeceksek hep birlikte kazanacaðýz. Bugün sanayicimiz de kazanmalý, ticaret yapanda insanýmýzda kazanmalý ve hep birlikte paylaþmalýyýz dedi.Nizip'e Gümrük Müdürlüðü KurulmalýNizip ilçesinin nüfusu, sanayisi ve ihracatý ile birçok ilden daha büyük olduðunu belirten Baþkan özyurt, Bölgenin kalkýnmasý için müteþebbis ruha sahip üyelerimiz ile yerel deðil küresel ölçekte uluslararasý pazarlara yönelik çalýþmalar yapýlmaktadýr. Yönü üretime ve ihracata dönük ilçemizde Gaziantep Gümrük Baþmüdürlüðüne baðlý Gümrük Müdürlüðü kurulmasý saðlanmalýdýr. çünkü bu ilçe 2020 yýlýnda 170 milyon dolarýn üzerinde ihracat yapmýþtýr. Nizip, Gaziantep'ten ayrý bir il olsaydý Türkiye sýralamasýnda ilk 35 ile 40 arasýnda olacaktý. Gümrük Müdürlüðünün kurulmasý hem ilçemizin üretim ve ihracatýný destekleyecektir. Ýhracat yapan firmalarýmýzýn sayýsýný arttýrmak için buna çok ihtiyacýmýz var. Bu gerçekleþtiði takdirde 500 milyon dolar ihracat hedefimizi çok kýsa sürede yakalayacaðýmýza inanýyorum dedi.Sektörleri Geliþtirmeye Yönelik Projelerimiz ve çalýþmalarýmýz Devam EdecekSektörleri geliþtirmeye, istihdamý ve ihracatý arttýrmaya yönelik projeler ve çalýþmalarýn devam edeceðini belirten NTO Baþkaný özyurt þunlarý ifade etti: Ýlçemizin ve üyelerimizin tanýnýrlýðý arttýrýcý faaliyetlerimizi sadece yurt içinde deðil yurt dýþýnda da devam edeceðiz. üniversite-Sanayi iþbirliðinin geliþtirilmesine yönelik Nizip Kampüsü içerisine Nizip Yaðlýk cinsi Zeytin fidaný dikilmiþtir. Nizip Zeytin ve Zeytinyaðýnýn gelecek nesillere aktarýlmasý ve korunmasý amacýyla 5 yýl boyunca Odamýz, aðaçlarýmýzýn geliþmesi için destek verecek olup öðrencilerin zeytin konusundaki farkýndalýðýnýn artmasýný düþünüyoruz. Nizip için önem arz eden ve özel ürünlerimizin markalaþmasý için çalýþmalarýmýz devam edecektir. Nizip havucu için coðrafi iþaret çalýþmalarýmýz devam etmektedir. Nizip sanayi altyapýsý iyi durumda ve insanlarý da müteþebbistir Bu nedenle yeni OSB'nin biran önce yatýrýmcýlarla buluþmasý noktasýnda destek vereceðiz. Gazikültür A.Þ. tarafýndan Zeugma‘da bulunan dükkanlardan birisi Odamýza verilmiþtir. Turizme katký saðlamak ve ilçemizin coðrafi iþaretlerini tanýtmak amacýyla çalýþmalarýmýz olacaktýr. Sosyal sorumluluðumuzun þimdiki gibi farkýnda olarak eðitime, spora ve turizme yönelik desteklerimizi artýrarak devam ettireceðiz. üyelerimizi e-ticaret yapmaya teþvik edip eðitimler düzenliyoruz. Mevcut teþvik sisteminin, ilçeler bazlý sosyal ve ekonomik geliþmiþlik seviyelerine göre tasnif edilmesi saðlanmasý ve ilçe bazlý teþvik sistemi kurulmasý için verdiðimiz mücadele olumlu olarak sonuçlandý ve þuan ilçemiz merkezi 4. bölge ve OSB'de 5.bölge desteklerinden faydalanmaktadýr dedi.Nizip'te Doðduk, Nizip için çalýþýyoruz1970'li yýllarýn sonlarýnda ülkenin terörle anýldýðý ve iç karýþýklarýn olduðu dönemlerde iþ adamlarýna karþý bazý rahatsýzlýklar olduðunu belirten NTO Baþkaný Mehmet özyurt, Ancak burada doðduk buranýn ekmeðini yiyoruz yatýrýmlarýmýzý da Nizip'e yaptýk. Dolayýsýyla þehrimizi seviyoruz ve onun için buradayýz Ýnþallah mezarýmýzda Nizip'te olacaktýr. Programýn düzenlenmesinde emeði geçen Nizip Radyo Televizyon'a ve sizlere, bugüne kadar bizlerden desteklerini esirgemeyen tüm yönetim birimlerimize, üyelerimize, paydaþlarýmýza, bakanlarýmýza, milletvekillerimize, bölge protokolümüzü oluþturan tüm kurum, kuruluþ, sivil toplum örgütlerimize ve personellerimize þahsým, yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis üyelerimiz adýna teþekkürlerimi sunuyorum. Pandeminin de dünyada ve ülkemiz üzerinden bir an önce kalkmasýnýCenabý Allah'tan diliyorum ifadelerini kullandý.