Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu baþkanlýðýnda düzenlenen Gaziantep il/ilçe Oda ve Borsalarý Müþterek istiþare toplantýsýna Nizip Ticaret Odasý (NTO) Meclis Baþkaný Bekir Karabacak, NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt, NTO Meclis, komite ve yüksek istiþare kurulu üyeleri de katýldý.
Video konferans yöntemiyle gerçekleþtirilen toplantýda, üyelerin yaþadýklarý yerel ve sektörel sorunlar istiþare edilirken, tarým, gýda, lojistik, zincir marketler, hammadde sorunu, hibe ve destekler ana gündem konularý oldu.
Düzenlenen toplantýda söz alan NTO Meclis Baþkaný Bekir Karabacak ve NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt NTO üyelerinin sorunlarýný dile getirdi.
Ýlçe odalarý olarak Kalkýnma Ajansý faaliyetlerini desteklemek amacýyla bölgesel geliþmeyi hýzlandýrmak, geliþmenin sürdürülebilirliðini saðlamak adýna çalýþmalar yürüttüklerini ifade eden NTO Baþkaný Özyurt Kalkýnma Ajanslarý Yönetim Kurullarýna Ýlçe Odalarýnýn da temsilci gönderebilmesi ve aktif olarak Yönetim Kurullarýnda görev almasýnýn saðlanmasý önem arz etmektedir.” dedi.
Gaziantep ilimiz TRC1 bölge birimleri sýnýflandýrmasýnda Adýyaman ve Kilis illeri ile birlikte yer aldýðýný belirten NTO Baþkaný Özyurt sözlerini þu þekilde sürdürdü: “Adýyaman ve Kilis illerimizde farklý sektörlerde üretim ve dezavantajlý iller olduðundan Kalkýnma Ajansý destekleri de üç ile göre farklý þekillenmektedir. Oysaki Gaziantep ili için tek bir Kalkýnma Ajansý kurulmasý ile destekler ilimize özgü þekillenecek olup, böylelikle ilçemizin desteklerden daha çok faydalanmasý saðlanacaktýr. Ýlçemizde Sabun, Zeytin ve Zeytinyaðý, Antepfýstýðý üretimi yapýlmaktadýr. Mevcut Nizip Organize Sanayi Bölgesi dýþýnda bu sektörlerimize yönelik yeni bir OSB kurulabilmesi için çalýþmalarýmýz baþlatýlmýþ olup, sektörel olaraktan Ýhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulumu kolaylaþtýrýlmalýdýr. Nizip ilçemiz nüfusu, sanayi ve ihracatý ile birçok ilden daha büyüktür. Bölgenin kalkýnmasý için müteþebbis ruha sahip üyelerimiz ile yerel deðil küresel ölçekte uluslararasý pazarlara yönelik çalýþmalar yapýlmaktadýr. Yönü üretime ve ihracata dönük ilçemizde Gaziantep Gümrük Baþmüdürlüðü baðlý Gümrük Müdürlüðü kurulmasý saðlanmalýdýr. Böylece hem Gaziantep ilimizin üretim ve ihracatýný destekleyecektir. YEKDEM enerji maliyetlerinin iþletmelere yansýtýlmamasý saðlanmalýdýr. Sanayide üretim maliyetlerinin büyük bölümünü çoðu zaman enerji giderleri oluþturmaktadýr. Pandemi sürecinde iþletmelerin rekabet edebilirliði ve istihdama katký saðlayabilmeleri için enerji maliyetlerinin düþürülmesi önemlidir. Covid-19'dan etkilenen ekonomik faaliyetlere destek verilmesi amacýyla yeni bir KGF desteði saðlanmalýdýr.” þeklinde konuþtu.
Nizip’in Gaziantep ili gibi çok göç alan bir ilçe olduðunu ifade eden NTO Meclis Baþkaný Bekir Karabacak ise þunlarý ifade etti: “Fakat ilçemizin sanayi ve kobilerimizin yüzde seksen tarýma dayalý iþletmeler olduðundan dolayý bölgemize baþta Barak Sulama olmak üzere bölgedeki tüm sulama projelerin biran önce faaliyete geçirilerek buradaki gençlerimizin istihdamý ve mevcut olan iþletmelerin ham madde tedarikinin daha verimli ve iþlenebilir halde saðlanmasý için sulama projelerinin hayata geçmesinin faydalý olacaðýný düþünmekteyiz.”dedi.
Ayrýca NTO Meclis Üyesi Mehmet Yiðit ve Yüksek Ýstiþare Kurulu Üyesi Mustafa Özyurt da söz alarak sektörleri ile ilgili sorunlarý dile getirdi.
![]()