Köy Okullarýnda yüz yüze eðitim 15 Þubat'ta 8.ve 12. sýnýflar 1 Mart'ta açýlacak
Kýsýtlamalarda esnemeye gidilip gidilmeyeceðinin belli olacaðý kabine toplantýsý sona erdi. Cumhurbaþkaný Erdoðan önemli açýklamalarda bulunuyor.
Toplantýda sokaða çýkma kýsýtlamalarý, yüz yüze eðitimin baþlamasý ve restoranlarýn açýlmasý, ana gündem maddeleri olarak masada ele alýnmasý bekleniyordu.
Kritik toplantý sonrasý Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn açýklamalarý þu þekilde; "2021 yýlýný yeni bir þahlanýþ yýlý haline getirme gayreti içindeyiz. Sadece Ocak ayýnda milletimizin hizmetine sunduðumuz eserlerin kýsa bir özeti bile kat ettiðimiz mesafeyi göstermeye yeterli olacaktýr. Fýrat nehri üzerinde inþa ettiðimiz Kömürhan köprüsü, baðlantý tünel ve yolunu hizmete açtýk. Bu eser ülkemizin doðu-batý ve kuzey-güney ulaþým aðýnýn en önemli noktalarýndan biridir.
MÝKRO UYDU FIRLATMA TESÝSÝ KURULUYOR
Türksat 5A uydumuzu 8 Ocak'ta Amerika'dan yörüngesine yolcu ettik. Ýnþallah 5B'yi de önümüzdeki yaz uzaya fýrlatacaðýz. Ülkemizde bir mikro uydu fýrlatma tesisi kurma çalýþmalarýna baþladýk. Çok uzak olmayan bir tarihte ülkemizin ve dostlarýmýzýn uydularýný kendi tesislerimizden uzaya göndereceðiz.
Uzay ve uydu teknolojileri konusunda ülkemizi marka haline getirmekte kararlýyýz. Gençlerimizin 2053 vizyonunun altyapýsýna yapacaðýmýz en büyük desteklerden biri olduðuna inanýyoruz. Diyarbakýr Deregeçidi Köprüsü ve baðlantý yollarýný hizmete açtýk.
Yýlýn ilk kabine toplantýmýzdan önce de Türkiye Geleneksel Spor Dallarý Federasyonumuzun resmi açýlýþý vesilesiyle gençlerimizle bir araya geldik. AB büyükelçileriyle 12 Ocak'ta yaptýðýmýz toplantýda iliþkilerimizi geliþtirmeyi kararlaþtýrdýk. Sanat,. spor kültür dünyamýzýn önde gelen temsilcileri ile bir araya geldik.
ÝHRACATTA SEVÝNDÝREN VERÝLER
Geçtiðimiz yýlý 169,5 milyar dolar gibi tarihimizin en yüksek ihracatla kapatan iþ insanlarýmýzýn yanlarýnda olmayý sürdüreceðiz. Milli Saraylar Resim Sergisi'nin açýlýþýný 15 Ocak'ta yaptýk. Kültür ve Turizm Bakanlýðýmýz özel ödüllerini müzecilik alanýnda çalýþmalarý ile ülkemize deðer kazandýran kuruluþ ve sanatçýlarýmýza takdim ettik."
Türkiye Genç Ýþadamlarý ile bir araya geldik. 23 Ocak'ta Ýstanbul firkateyni denize iniþ ve üçüncü gemi ilk kaynak törenine katýldýk. Türk savunma sanayinin, denizcilik sektöründe ulaþtýðý seviyeyi bir kez daha görme imkaný bulduk Ardýndan Diyarbakýr Silvan, Ergani barajýnýn açýlýþ törenine canlý baðlantýyla iþtirak ettik.
Silvan barajýnýn gövde dolgusunu tamamlarken Babakaya ve Silvan tünellerinin inþaatlarýna hýz verdik. Ýnþallah inþalarýný hedeflediðimiz tarihlerde mutlaka tamamlayarak Diyarbakýr topraklarýný bölge ve ülkemiz için önemli bir kazan kaynaðý hale getireceðiz.
Elazýð ve Malatya depreminin yýldönümünde Elazýð'a gittik. Depremin 6. ayýndan itibaren toplamda 8 bin konutun anahtarlarýný sahiplerine verdik. Geri kalanlarý yaz aylarýna kadar tamamlamýþ olacaðýz. Ayný þekilde Malatya'da 6 bin konutun tamamýný yaza kadar bitirip hak sahiplerine sunacaðýz.
"YEPYENÝ ÞEHÝRLER YARATIYORUZ"
Okulu, camisi, çarþýsý, parký, yeþil alanlarý ve diðer tüm ihtiyaçlarýyla adeta yepyeni þehirler inþa ediyoruz. Elazýð'da köy konutlarý yöre halkýnýn ihtiyaçlarýný karþýlayacak planlama ve projesiyle örnek bir çalýþma oldu.
Elazýð ziyaretimizde Avrupa'nýn en büyük çocuk ve gençlik merkezinin resmi açýlýþýný da yaptýk. Yazýlým, kodlama, tarým, binicilik, okçuluk sporlarýna kadar gençlerimize hizmet verilecek. Devlet korumasýnda yetiþmiþ gençlerimiz, engellilerimiz, þehit ve gazi yakýnlarýmýz için bir programý Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi'nde gerçekleþtirdik.
Genel kadrolarýn önemli bir bölümünü bu amaçla yapýlacak atamalara tahsis ediyoruz. Sosyal destek programlarýmýzý kimsesizlerin kimsesi olan devletimizin milletin her kesimine vefasýnýn bir gereði olarak görüyoruz. Ýnþallah ihtiyaç sahibi herkesin istihdam, ayni ve nakdi desteðe kadar her konuda yanlarýnda olmayý sürdüreceðiz.
Haftanýn her günü devlet ve millet meseleleriyle ilgili yaptýðýmýz kabul, telefon görüþmelerini mutat mesaimiz olduðu için ayrýca saymýyoruz. Ülkemize sürekli yeni eserler kazandýrarak hizmet etmek, milletimizin refah, huzur ve güvenliðini güçlendirmek, Türkiye'nin bölgesel ve küresel çýkarlarýný korumak için gece gündüz çalýþýyoruz.
Ülkemizin son 18 yýlýnýn en büyük özelliði demokraside ve ekonomide kesintisiz bir reform gündemine sahip olmasýdýr. Yýllarca siyasi istikrarsýzlýklar, ekonomik krizler, darbeler, vesayet kýskacý bu ülkenin ve milletin enerjisini heba edenlerin yol açtýðý kayýplarý telafi etmek için çok çalýþtýk. Bu mücadeleyi ülkeyi bu hale getiren vesayet, darbe, kriz tüccarlarýnýn sinsi tuzaklarýna raðmen baþarýya ulaþtýrdýk.
REFORM AÇIKLAMASI
Reform dinamik bir süreci ifade ediyor. Dünyanýn ve Türkiye'nin deðiþim þartlarýna, milletimizin ihtiyaçlarýna göre yeni reform gündemlerini oluþturmak bizim vazifemizdir. Daha düne kadar kendi çocuklarýna dahi üniversite eðitimi sunamayan bir ülke bugün 200 bin yabancýya yükseköðrenim saðlayan bir Türkiye'nin eðitim yaklaþýmý ayný olabilir mi?
Geçmiþte kendi vatandaþlarýnýn asgari ihtiyaçlarýný karþýlayacak saðlýk, ulaþým, enerji, sanayi, teknoloji, þehircilik, çevre, spor altyapýsýna sahip olmayan ülkenin ihtiyaçlarýyla bugünün ihtiyaçlarý ayný olabilir mi?"
Belki de yeni bir anayasayý tartýþma vakti geldi.
Hayatýn bir gerçeði olan deðiþimin dýþýnda kalan veya deðiþimi doðru istikamette yönlendiremeyen toplumlarýn acý tecrübe ve yýkýmlarýný yaný baþýmýzda bizzat görüyoruz. Dünyanýn her yerinde köklü siyasi, sosyal, ekonomik çalkantýlar yaþanýrken Türkiye'nin olduðu yerde çakýlýp kalmasý elbette düþünülemez.
Ülkemiz yýllarca statükoya teslim olduðu için büyük bedeller ödemiþtir. Bu defa küresel, siyasi, ekonomik deðiþimin önünden giderek kendi inisiyatiflerimizi hayata geçirmek suretiyle hayata geçirmeye çalýþacaðýz. Ekonomiden, güvenliðe bölgesel ve siyasal liderlik politikasý izlemektedir ülkemiz.
Hukuki ve ekonomik reform paketlerinin hazýrlýklarýný bir süre önce baþlatmýþtýk. Adalet Bakanlýðýmýz hukuki reform, Hazine ve Maliye Bakanlýðýmýz ekonomik reformlarla ilgili teknik çalýþmalarýný hamdolsun belirli bir seviyeye getirdi.
Ýlgili tüm bakanlýklarýmýz, kurumlar, sivil toplum kuruluþlarý ile görüþmeler yapýldý. Ortaya konulan tespit ve teklifler çerçevesinde her kesimin ihtiyaç ve beklentilerini karþýlayacak taslaklar ortaya çýktý. Þimdi bu taslaklarý hem kendi içimizdeki kurullarýmýz ve Cumhur Ýttifaký ortaðýmýzla deðerlendirerek inþallah bir noktaya getireceðiz.
YENÝ ANAYASA AÇIKLAMASI
Kapsamlý bir çalýþmayý kamuoyuyla paylaþacaðýz. Yasamanýn alaný ile ilgili konularla ilgili Meclis, idari alanda Cumhurbaþkanlýðýmýzda gereken müþahhas adýmlarý atmaya baþlayacaðýz. Ne kadar deðiþtirirsek deðiþtirelim Anayasa'nýn ruhuna dercedilen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Daha önce yeni bir anayasa giriþiminde bulunmuþtuk. Meclis'te sandalye sayýlarýna bakmadan tüm partilerden eþit temsilcileri ile baþlatýlan çalýþmalar CHP'nin süreci týkamasý ile maalesef neticeye ulaþamamýþtýr.
Türkiye'nin yeni bir anayasayý çalýþmasýnýn vakti gelmiþtir. Öyle terör örgütüyle iltisaklarýn gölgesinde yürütülebilecek bir iþ deðildir. Milletin göz önünde ve onun temsilcilerin tamamýn katýlýmýyla þeffaf bir þekilde gerçekleþtirilmesi, ortaya çýkan metnin mutlaka milletin takdirine sunulmasý gerekmektedir.
Önümüzdeki yeni dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz. Koronavirüs salgýný son 1 yýlda ülke ayrýmý yapmaksýzýn tüm dünyada üretim, tüketim, ticaret, yatýrým, turizm ve sosyal hayatýný d erinden etkileyen sýkýntýlara yol açtý. Hasarýn boyutunu gösteren çok çarpýcý rakamlarý paylaþmak istiyorum. Son tahminlere göre 2020 yýlýnda küresel ekonominin yüzde 3,5, geliþmiþ ülkeler yüzde 4,9 ve geliþmekte olan ülkelerin yüzde 2,5 oranýnda küçülmesi bekleniyor.
Bu oranlar yaþanan krizin ne kadar derin olduðunu iþaret ediyor. Bu denli ekonomik küçülme ayný zamanda iþsizlik demektir. 2020 yýlýnda çoðu gençler ve kadýnlardan oluþan 255 milyon iþ kaybý yaþandý. Bu iþ kayýplarýnýn ekonomik deðeri 4 trilyon dolara yakýn.
Bizi dünyadan ve özellikle geliþmiþ ülkelerden ayarýn avantajlarýmýz var. 18 yýldýr saðlýða, sosyal güvenliðe, sanayiye, teknolojiye büyük yatýrým yapan ülkeyiz. Yatýrýmlarýmýzýn karþýlýðýný iþte bugünlerde alýyoruz. Milletimiz azmini, çalýþkanlýðýný, yardýmseverliðini tüm dünyaya gösterdi.
"TOPYEKÜN SEFERBERLÝK YÜRÜTTÜK"
Saðlýkçýlarýmýzýn özverisini sanayi, tarým, hizmet sektöründe çalýþan kardeþlerimin alýn teri tamamladý. Bilim insanlarýmýzýn tutkusunu öðretmenlerimizin çabalarý tamamladý. Topyekün bir seferberlik yürüttük. Saðlýktan sosyal desteklere kadar her konuda vatandaþlarýmýzýn yanýnda olacak adýmlarý attýk.
En düþük emekli maaþý ödemesini bin liradan 1500 TL'ye yükselttik. Sosyal destek kapsamýndaki tüm ailelere ilave nakdi yardým yaptýk. Büyüklerimize sahip çýkarak yalnýz yaþayan 80 üstü vatandaþlarýmýzý yakýn takibe aldýk.
Bay Kemal öyle danýþýklý dövüþle, öyle gidip de çöp konteynýrlarýnýn içerisinden aldatmak suretiyle vatandaþlarýmýzý bak aç, açýk sefil gibi yalan yanlýþ haberlerle, spekülasyonlarla sen bu milleti aldatamayacaksýn. Zaten böyle söyledikçe bak artýk partin kendi içinde daðýlmaya baþladý.
Kýsa çalýþma ödeneðinin þartlarýný kolaylaþtýrdýk, kapsamýný geniþlettik. Ýþsizlik sigortasýndan yararlanmayanlara nakdi ücret desteði verdik. Bugüne kadar çeþitli kesimlere 49 milyar lirayý geçti. Diðer SGK teþviklerimiz ve ÝÞKUR teþvikleriyle bu rakam 71 milyar liraya ulaþtý.
"16 MÝLYON TURÝST SAYISINA ULAÞTIK"
Salgýn þartlarýna raðmen 16 milyonluk turist sayýsýna ulaþtýk. Ýhracatçýlarýmýza stok finansman desteði saðladýk. Dijital ortamda yapýlan pazara giriþ çalýþmalarýný destekledik. Belirli sektörler için mücbir sebep ilan ederek vergi yükümlülüðü ve SGK prim ödemelerini 6 ay erteledik. 29 milyar lira vergi alacaðý ve 40 miyar lira SGK alacaðýný erteledik.
Yurt içi yolcu taþýmacýlýðý, eðitim, öðretim hizmetleri, yeme içme, sinema ve konaklama hizmetlerini KDV oranýný yüzde 1'e indirdik. Vergi indirimleriyle 2021'de yaklaþýk 12,5 milyar lira vergiden vazgeçmiþ olduk. Vergi dairelerine, SGK, Gümrük idaresine ve belediyeye ödenecek vergi, primlerin yeniden yapýlanmasýný saðladýk.
Salgýn sebebiyle faaliyetleri tamamen durdurulan kýraathane, kahvehane, internet kafe ve sinema salonu gibi iþletmelerin mücbir sebep hükümleri kapsamýnda vergi yükümlülüklerini erteledik. Küçük esnafýmýzýn tamamýna, gelir kaybýna uðrayan esnaflarýmýza hibe þeklinde destekler vermeye baþladýk. Taksi, dolmuþ, servis iþletmecileri, pazarcýlar, terziler, oto tamircileri gibi basit usule tabi tüm esnaf ve sanatkarýmýzý doðrudan destek ödemesi kapsamýna aldýk.
![]()