Dev yapýlandýrmanýn detaylarý belli oldu! 500 milyarlýk borca büyük kolaylýk
Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müþavirler Odasý Nizip Temsilcisi Serbest Muhasebeci ve Mali Müþavir Cuma Özdemir, oldukça geniþ kapsamlý bir yapýlandýrma paketi hazýrladýðýný belirterek, gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma deðer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taþýtlar vergisi gibi borçlar; vergi cezalarý, gecikme faizleri ve gecikme zamlarý; trafik, seçim, nüfus para cezalarý; Karayolu Taþýma Kanunu'na göre kesilen para cezalarý; kara yollarýndan usulsüz geçiþler nedeniyle kesilen para cezalarý gibi tüm idari para cezalarýnýn yapýlandýrma kapsamýnda olduðunu söyledi.
Özdemir açýklamalarýnda detaylar ; Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlýðý’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel dairelere, YÝKOB’lara olan borçlarýn yapýlandýrýlmasýna iliþkin hükümleri içerdiðini belirtti.
Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ,KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezalarý, Karayolu Taþýma Kanunu’na göre kesilen para cezalarý, kara yollarýndan usulsüz geçiþler nedeniyle kesilen para cezalarý gibi tüm idari para cezalarý, KYK borçlarý, Hazine alacaklarýný kapsayan vergi borçlarý yeniden yapýlandýrýlabilecek.
Çiftçilerin Tarým Kredi Kooperatiflerine olan borçlarý ile orman köylülerinin kullandýðý krediler.
TOBB, TESK, Barolar Birliði, TÜRMOB, Ýhracatçý birliklerinin üyelerinden olan aidat alacaklarý, KOSGEB’in kredi alacaklarý, Sanayi Bakanlýðý bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapý kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.
Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduðu þirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasýna sahip olduðu þirketlerin irtifak hakký ve kiralama iþlemlerinden kaynaklanan kira alacaklarý ve hasýlat paylarý, Vakýflar Genel Müdürlüðü ve mazbut vakýflarýn kira alacaklarý, kalkýnma ajanslarýnýn özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarýndan olan alacaklarý , Türk Standartlarý Enstitüsü’nün sunduklarý hizmet nedeniyle doðan alacaklarý da yapýlandýrýlýyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.
31 Aðustos 2020 yapýlandýrma için milat olacak. Ýhtilaflý alacaklar kapsama girmiyor. Yapýlandýrma için yýl sonuna kadar baþvuru yapýlabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlýðý ve gümrüklere yapýlacak ödemeler 2021 Ocak ayýnda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapýlacak ödemeler de Þubat ayýnda baþlayacak.
Borçlarýn yapýlandýrýlmasýnda yüzde 0.35 olarak belirlenen YÝ-ÜFE esas alýnacak .Gecikme zammý ya da faizi yerine YÝ-ÜFE katsayýsý dikkate alýnacak ve borçluya seçenekler sunulacak. 6 ila 18 arasýnda taksit yapýlabilecek, ikiþer ayda bir ödeme yapýlabilecek. Peþin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranýnda hesaplanan YÝ-ÜFE tutarýndan indirim yapýlacak. Ýlk 2 taksit ödeme süreci içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara YÝ-ÜFE’de yüzde 50 oranýnda indirim yapýlacak.
Adli para cezalarý, düzenleyici denetleyici kurul tarafýndan verilen idari para cezalarý, Covid19’la mücadele kapsamýnda Hýfzýssýhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezalarý ve yasak yerlerde tütün kullanýmý nedeniyle verilen para cezalarý kanunun kapsamý dýþýnda tutulacak.
Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin süresinde ödenmesi gerekiyor. Ýlk iki taksitten sonra ise, bir takvim yýlýnda 2 taksit süresinde ödenmezse bir þans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammýyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.
Böyle bir durumda ödenen tutar yapýlandýrma kapsamýnda kalacak. Kalan borç ise ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.
2018 yýlýnda çýkan yapýlandýrma kanununun 13.taksit ödemesi yapýlmýþ durumda. Bu yapýlandýrmada halen borcunu ödemeye devam edenler isterlerse, yeni kanun kapsamýna gelebilecek. Böyle bir durumda yaptýklarý ödemeler eski kanun çerçevesinde yararlandýrýlacak, kalan borç yeniden hesaplanarak bu kanuna getirilecek ve yeniden bir ödeme süresi kazanmýþ olacaklar. Daha önceki yapýlandýrmalarda hakkýný kaybetmiþ borçlular da, ödemedikleri tutarlar için baþvuru yapabilecek.
31/8/2020’den önceki döneme ait olan sigorta primleri, Genel Saðlýk Sigortasý primleri, iþsizlik sigortasý primleri, idari para cezalarý, rücu alacaklarý, yersiz ödenen gelir ve aylýklardan doðan alacaklar da yapýlandýrýlacak. Ayrýca Genel Saðlýk Sigortasý için gelir testine hiç baþvurmamýþ olanlar, 31 Mart 2021’e kadar gelir testine baþvurursa geriye dönük borç çýkarýlmayacak. Genel Saðlýk Sigortalý olup tahakkuk eden borcu olanlar ise, prim borçlarýný 30 Nisan 2021’e kadar öderse gecikme zammý ve gecikme faizinin tamamýndan vazgeçilecek.
Bað-Kurlular için de düzenleme yapýlacak. Yasa yürürlüðe girdikten iki ay sonraya kadar prim borçlarýný ödemeyen ve yapýlandýrmayan Bað-Kurlularýn sigortalýlýðý durdurulacak. Daha önce durdurulan sigortalýlýklarý için baþvuruda bulunanlar ise yapýlandýrmaya göre bu borcunu ödeyebilecek.
Belediyeler için 120 aylýk bir ödeme planý öngörüldü. Özel idareler ve spor kulüplerine yetmiþ iki aylýk bir dönem verildi, bu kapsamda borçlarýný 36 taksitte ödeyebilecekler.
BORÇLARA yeniden yapýlandýrma getiren yasayla istihdam teþviklerinin dolan süreleri uzatýlýrken bazý yeni teþvikler de getirildi.
Ýþsizlik ödeneðinden yararlandýrýlanlarýn, iþten ayrýlmalarýný izleyen 90 gün içinde iþe girmeleri ve 12 ay kesintisiz çalýþmalarý halinde, iþsizlik maaþý aldýklarý süre kadar ki sigorta primleri iþsizlik Sigortasý Fonu’ndan karþýlanacak.
Kadýn, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerinin istihdam edilmesi halinde uygulanan teþvikler ve ilave istihdama iliþkin teþvikler 31 Aralýk 2023’e kadar uzatýlabilecek Cumhurbaþkaný , kýsa çalýþma ödeneði uygulamasýnýn süresini 30 Haziran 2021’e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.
1 ocak 2021’de yürürlüðe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 ocak 2022’ye ertelenecek.
Yurt dýþýnda bulunan para, altýn, döviz, menkul kýymet ve diðer sermaye piyasasý araçlarýný 30 Haziran 2021’e kadar Türkiye’deki banka veya aracý kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiþiler, bu varlýklarýný serbestçe tasarruf edebilecek. Bu varlýklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatý yapýlmayacaðýný ifade etti.
![]()