Cuma namazý hakkýnda bilgi verebilirmisiniz ?Sonradan kýlýnan namazlar hakkýnda tereddüt var, bu konuyu tartýþmakta fayda görüyorum.
Cuma namazý hakkýnda bilgi verebilirmisiniz ?Sonradan kýlýnan namazlar hakkýnda tereddüt var, bu konuyu tartýþmakta fayda görüyorum.
Cuma`nýz hayýrlara vesile olsun..
Sayýn Admin biz Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn da onayý ile Cuma namazlarýný 10 rekat kýlýyoruz uzun zamandýr, son kýlýnan 6 rekat "zuhr-u ahýr ve vaktin sünneti" diye adlandýrýlan namazlarý Cuma namazý’nýn dýþýnda olmasý hasebiyle kýlmýyoruz, bildiðim kadarý ile Türkiye’de de baþta Kayseri olmak üzere bir çok il’de uygulanýyor bu durum..
Daha detaylý bilgiyi belki Hocam da verir ama bu bir iki satýrla açýklanabilecek bir durum olmamasý hasebiyle sizlere konunun kaynaðýný tavsiye ederim.
Ýslam Hukuku Profesörü Hayreddin Karaman’ýn .
ÝSLAM’IN IÞIÐINDA GÜNÜN MESELELERÝ adlý eserine bakmanýzý tavsiye ederim.
bu vesile ile Prof.H.Karaman’ýn Cuma namazýaçýklamasýnýn son paragrafýný da buraya ekleyeyim.
’’Hýristiyanlarda pazarýn, mûsevilerde cumartesinin tatil olmasý o güne mahsus dinî merâsim ve vecîbelerin bir neticesidir. Türkiye’de yaþayan mûsevilerin çoðu resmen tatil olmadýðý halde cumartesi günü öðleden önce de iþ yerlerini tatil ederler. Müslümanlarýn da çoðu -memur iseler istirâhat ve yemekten fedâkârlýk ederek- cuma namazýný kýlmak için camilere koþarlar. Elimizde bir istatistik netice bulunmamakla beraber diyebiliriz ki, Türkiye’de cuma günü camilerin topladýðý cemâat ölçüsünde genç ve yetiþkin insanlarý toplayabilen hâdiseler çok nâdirdir. Ýslâmî vecîbeler yanýnda millî birlik ve beraberlik, halk eðitimi, kalkýnma seferberliði, salgýn hastalýklar ve kötü alýþkanlýklarla mücadele gibi çok önemli mevzûularda bu toplanýþtan ve bu gönüllü dinleyiþten, masrafsýz olarak, azâmî istifadeyi saðlamak mümkündür. Ancak bunun için idareciler ile hatiplere önemli birer vazife düþmektedir.
Ýdareciler, her sýnýf halkýn bu ibâdeti rahatça ve huzur içinde edâ edebilmeleri için cuma günü hiç deðilse öðle tatilini biraz uzatacak tedbirleri almalýdýrlar.
Hatipler de Hz. Peygamber’in (sav) sünnetinden ayrýlmayarak hutbeyi ölçülü tutmalý, halký bîzâr etmemelidirler.
Hele zuhr-i âhiri kýlmadan veya imamla beraber duâ etmeden camiden çýkan müslümaný kýnamanýn Ýslâm’da yeri olmasa gerektir. ’’ Prof.Dr.H.Karaman
.
Diyanet Ýþleri Baþkanýðýnýn 14.10.2002 tarihli kararýnýn sonucu
1. Cuma namazýnýn farzýndan önce ve sonra, Hz. Peygamber’in nafile olarak namaz kýldýðý sabit olduðundan, Cuma’dan önce ve sonra nafile namaz kýlmanýn sünnet olduðuna, bu nafile namazlarýn dördü farzdan önce, dördü de sonra olmak üzere toplam sekiz rekat kýlýnmasýnýn uygun olacaðýna,
2. Bir yerleþim biriminde birden fazla yerde Cuma namazý kýlýnabileceðine, bu sebeple zuhr-i ahir namazýnýn kýlýnmasýna gerek olmadýðýna,
3. Zuhr-i ahir namazýný kýlmak isteyenlere ise mani olunmasýnýn uygun olmayacaðýna,
Karar verildi.
<a href="http://www.diyanet.gov.tr/turkish/karar.asp?id=28&sorgu=1" Kararýn tümünü okumak için týklayýnýz
</a
Ancak bunu uygulama noktasýnda nasýl yapacaksýnýz o çok önemli. Pala beyin ifade ettiði þeylerin fazlasý bizde mevcut..
Atadan kalma dini bilenler, atalarý yanlýþ bile olsa o doðrudur zihniyetindeki insanlar, maalesef karþý çýkacak, dinin doðrusunu eðrisini bilmeden, efendim biz böyle gördük diyerek israrla yanlýþý savunan bir takým insanlarýmýzý ikna etmek gerçekten güç..
Kuraný kerim bu konuda buyurur ki: Onlara gelin Allahýn kuraný ile hükmedelim denildiðinde, biz babalarýmýzýn yaptýðýný yaparýz derler, deki ya babalarýnýz batýl yolda iselerdi..
Bazý illerde Müftülükler bu kararý uygulamýþtýr..
Peki kýlýnsa ne olur, yani zararýmýz mý olur diyenlere diyorum ki. Bir defa yukarýda verdiðim linkteki kararýn tümünü okursanýz meselenin aslýný daha iyi anlamýþ olursunuz..
Zührü ahir namazý kýlýndýðý zaman, eðer cumamýz kabul olmamýþsa, yerine bu namazý kýlýyorum gibi þüphe ile ibadet etme sözkonusu oluyor. Ýþte asýl zarar buradadýr..
Ben yýllardýr, zühri ahir namazýnýn yerine geçmiþ bir ikindi veya yatsý kazasý kýlýyorum. Vaktin sünneti denilen iki rekatýn yerinede geçmiþ bir sabah namazýmý kaza ediyorum..
Allaha emanet olunuz..
hocam merak ettigim bir konu daha var siz türkiye dýþýnda müslüman ülkelerdede bulundunuz oradaki ehli sünnet in cuma namazý da buradaki gibimi.
cehalet insaný çirkinleþtirir. suskunlugum asaletimdendir .
her söze cevabým var ama bir söze bakarým sözmü
diye birde söyleyene bakarým adammý diyehttp://www.nizip.com/signaturepics/sigpic2750_5.gif
Hayýr deðil oktay. Yani zühri ahir diye bir husus sadece Türkiye’de var. Zaten bu fetva osmanlýnýn bir döneminde bazý þeyhülislamlar tarafýndan verilmiþtir..
Ýslam ülkelerinden benim uzun süre bulunduðum:.
Suudi Arabistan: yukarýda anlattýðým þekilde. Sadece þafii olanlar 4 yerine ikiþer sünnet kýlýyor..
Mýsýr: Bizim kýldýðýmýz 10 rekat þeklinde.
Suriye: Bizim kýldýðýmý 10 rekat þeklinde..
Burada fazla mal göz çýkarmaz diye söylenenler oldu. Bu düþünce islami deðildir. Ýbadetlerde eksik yada fazla kýlma sözkonusu bile olamaz. Yani sabahleyin nasýl olsa uyanmýþ evimizden camiye kadar gelmiþiz. Efendim 2 farz yerin hiç olmazsa 4 kýlalým diyemez kimse..
Yada akþamýn farzý 3 tür. Ya nolacak sanki onuda 4 kýlalým deme gibi bir lüksümüz olamaz..
Din nasýl gelmiþse odur. Her önüne gelen bir þeyler ekler yada çýkarýrlarsa, yada bu gün y.n.özütürk gibi bir düþünceye kapýlýp, sünnet ve vaciplerinden taviz verilirse ki mümkün olamaz, bu gün namazýn þekli bile deðiþmiþ olurdu..
Biz Allah resulunden daha takva geçinemeyiz..
Ben sabah namazlarýndan sonra hüvallahülleziden sonra 3 ayet okuyorum. Cemaaten bazýlarý: Hocam La yesteviden niye baþlamýyorsun biz ordan baþlýyoruz diyor..
Hayýr efendim hayýr. Allah resulu haþr süresinin son 3 ayetini okuyunuz buyurmuþ. 5 dememiþtir. Onu aþamam ben. Yaw okusak olmazmý. Hayýr olmaz. Efendim daha sevap. Ne demek daha sevap. Resulullah daha sevap olaný terketmiþ biz mi onu koyacaðýz. Çok kötü bir mantýktýr bu. Baþka bir iþi olmayan herifte çýkýp, haþr süresinin tamamýný okuyalým diyecek..
Ýslamýn emirleri kiþilere göre tanzim edilmez. Senin vaktin var þu kadar rekat kýlacaksýn, öteki emekli iþi gücü yok nasýl olsa, oda þu kadar kýlsýn. Böyle bir din anlayýþý yoktur..
Seferilikte de böyledir..
Efendim adamýn vakti müsaitse, seferde 4 kýlabilir mi diyor. Hayýr kýlamaz. 2 kýlacak. .
Allah en doðrusunu bilir..
Bizde takvim yapraðýnýn arkasýný okuyan herkes hoca olmuþ,yani tabiri caizse allame-i cihan,yahu fetvalar kiþiselleþtirilemezler,fetva umumidir.Her aklý esen de fetva veremez.Fetva verebilmek için hakkatem ilim ve irfan sahibi olmasý lazým.
Hocama katýlyor,konuyu mükemmel açýklamýþve Hocama sayðýlarýmý arz ediyorum..
Karanlýk gecelerin nurlu sabahý
bende katýlýyorum hocama allahrazý olsun
<font size=\"2\"><strong>Baðýrsak Kurtlarý Baðýrsakta Yaþar...<br />Baðýrmasakta...</strong> </font>
"latin1"
.<center CUMA NAMAZI </center <center (CUMUA suresi 9. ayet): </center
.<p class="arap1" align="right" يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ.
"latin2" Ey iman edenler! Cuma günü namaza çaðýrýldýðý (ezan okunduðu) zaman, hemen Allah’ý anmaya koþun ve alýþ veriþi býrakýn. Eðer bilmiþ olsanýz, elbette bu, sizin için daha hayýrlýdýr.
"latin1"
.
.<center (CUMUA suresi 11. ayet): </center
.<p class="arap1" align="right" وَإِذَا رَأَوْا تِجَارَةً أَوْ لَهْوًا انفَضُّوا إِلَيْهَا وَتَرَكُوكَ قَائِمًا قُلْ مَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ مِّنَ اللَّهْوِ وَمِنَ التِّجَارَةِ وَاللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَ.
"latin2" Onlar bir ticaret ve eðlence gördükleri zaman hemen daðýlýp ona giderler ve seni ayakta býrakýrlar. De ki: Allah’ýn yanýnda bulunan, eðlenceden ve ticaretten daha yararlýdýr. Allah, rýzýk verenlerin en hayýrlýsýdýr.
.
.
.
.
Müslüman bütün iþini terk edip Cumaya gidendir.Rýzký<wbr </wbr n peþinden koþmak mazeret deðildir.Hatasý<wbr </wbr z üç cumayý terk eden Ðafillerden,Mü<wbr </wbr nafýklardan olur,Müteammiden Terk ederse,Kafir veya Müþriklerden olur.Müslüman Allaha itaat edendir.Buna ancak Hýristiyan veya Yahudiler itiraz ederler.Müslüman ise teslim olur,yani müslüman olur..
<SCRIPT tF();</SCRIPT .
cehalet insaný çirkinleþtirir. suskunlugum asaletimdendir .
her söze cevabým var ama bir söze bakarým sözmü
diye birde söyleyene bakarým adammý diyehttp://www.nizip.com/signaturepics/sigpic2750_5.gif
Oktayýn surelerini okuyamadým, bunlar arapçamý yoksa kuran yazýsýmý.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE