500 TL ile patron oldu
Mikro kredi programý, Nizipli Halise Ekmekçi’nin hayatýný da deðiþtirdi
Ýlkokul mezunu 43 yaþýndaki Ekmekçi, komþusundan duyduðu mikro kredi sayesinde kendi iþini kurmakla kalmadý birçok genç bayana ise iþ saðladý. Bundan 10 yýl önce Ýlk aldýðý 500 lira mikro kredi ile evinde yöresel el sanatý 'Antep iþi' yapmaya baþlayan, daha sonra bir yýl içinde biriktirdiði parayla yöresel ürünler satan Ekmekçi, þu anda Safiye gelinlik isminde büyük bir gelinlik maðazasý açtý. Ekmekçi, eðitimi ve sermayesi olmayan kadýnlara da çok küçük parasal destekle nasýl büyük iþler yapýlacaðýný gösterdi. 3 çocuðu olan Halise Haným, evlenmeden önce öðrendiði Antep iþini yaparak ailesinin geçimine katkýda bulunduðunu söyledi.
Yoksul ve iþ yapmak isteyenlere kredi veren mikro kredi programý ile komþusu sayesinde tanýþan Ekmekçi, ilk aldýðý 500 lira ile Antep iþi yaparak kâr elde etmeye baþladý. Sonra bir yöresel ürünler sattýðýný söyleyen Ekmekçi, iþini büyütmesinin baþarýsýný þöyle anlattý: "Bu sýrada hýrslandým. Bir yýlda Antep iþinden para biriktirdim, güvenim daha da arttý. Mikro kredi için tekrar baþvurdum, 2 bin 500 lira kredi verdiler. Daha sonra ise biriktirdiðim paralar ile þuan Atatürk Bulvarý üzerinde ise gelinlik ve abiye malzemelerinden oluþan bir maðaza açtým. Þimdi ilerim iyi tüm bayanlarýn ise giriþimci bir ruhla çalýþmalarýný istiyorum dedi.
Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý Nizip Mikro Nizip Þubesinin yöneticisi Melike Kaplan ise 2003 yýlýnda Aziz Akgül tarafýndan ilk Diyarbakýr ilinde faaliyet göstermeye baþlayan Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý Nizip Mikro Nizip Þubesinin 2010 yýlýnda hizmet vermeye baþladýðýný söyledi. Kaplan, þuan ilçede 1200 üyesi olan Mikro Kredi Þubesinin bugüne kadar 13 milyon 313 bin TL kredi daðýttýðýný belirtti. Türkiye Ýsrafý Önleme Vakfý Nizip Mikro Nizip Þubesinin yöneticisi Melike Kaplan, Halise Ekmekçi’nin ise þubenin ilk üyelerinde olduðunu belirterek örnek bir iþ kadýný olduðunu ifade etti.