Çin'in Wuhan kentinde ortaya çýkan ve dünyanýn her köþesine yayýlan corona virüsün (Covid-19) etkisi devam ediyor. Ülkeler kendi çapýnda çeþitli önlemler almasýna raðmen bir türlü virüsün etkisinden kurtulamýyorlar. Dünyada sayýlý ülkeler ise aþý çalýþmalarýna devam ediyorlar. Rusya, Ýngiltere, Çin, Amerika, Türkiye, Almanya gibi ülkeler aþý bulma aþamasýnda olduklarýný açýkladýlar. Dünyaya ilk olarak aþýyý insan üzerinde deneyen ülke olarak Rusya karþýmýza çýkýyor. Rusya’nýn aþýnýn üretimine Ekim ayý gibi baþlayacaðý planlanýyor. Ülke ekonomilerini olumsuz etkileyen corona virüsün aþýnýn bulunmasý veya virüsün motasyona uðramasý gerekmektedir. 2020 yýlýnýn bu þekilde geçeceði, 2021 yýlýnda ise aþýnýn insanlara enjekte olmasýyla birlikte virüsün etkisinin ortadan kalkacaðý tahmin ediliyor. Tabi aþý çýktýktan sonra bile tüm dünyaya vurulmasý daha uzun bir zaman alacaða benziyor. Virüsün mutasyona uðrayýp etkisini kaybetmesi hayatý normal akýþýna yönlendirecektir. 2020 kýþ aylarýnda virüsün etkisini artýrabileceði uzmanlar tarafýndan söyleniyor. Maske, Mesafe ve Temizlik kurallarýna uymaya dikkat edelim.*
*
Ýþte Covid-19 semptomlarý**
Ateþ, kuru öksürük ve yorgunluk belirtileri en yaygýn semptomlar olarak karþýmýza çýkarken, aðrý ve sýzý, boðaz aðrýsý, ishal, konjunktivit (göz kapaklarýnýn içinin iltihaplanmasý), baþ aðrýsý, tat alma veya koku duyusunun kaybý, ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarýnda renk deðiþimi de daha seyrek görülen semptomlar olarak karþýmýza çýkýyor.*
Çok Þükür Ben Atlattým
Kurban Bayramý sonrasý 4 Aðustos tarihinde halsizlik, aþýrý terleme ve kuru öksürük þikayetlerim olunca kendimi eve kapatýp izole etmeye çalýþtým. Ancak bacaklardaki aðrýlarým 5 gün boyunca artýnca hastaneye gittim ve derdimi anlatmaya çalýþtým, ancak pandemi dolayýsýyla kimse ilgilenmedi. Ateþim olmadýðýndan dolayý covid-19 testide yapmýyorlardý, saðolsun bir görevli arkadaþ devreye girince covid-19 testi yaptýrdým. Bir gün sonra Ýl Saðlýk Müdürlüðü ekipleri arayýp testimin pozitif olduðunu söylediler. Daha sonra baþhekim tarafýndan arandým ve ilaç göndereceklerini söylediler. Ýlacý kullandým ve evde izole olmaya devam ettim ve çok þükür virüsün etkisinden kurtuldum. Rabbim kronik hastalýðý olanlarýn yardýmcýsý olsun, çünkü virüs en çok onlarý etkiliyor. Covid-19’lu olarak insanlarýn kiþilere bakýþý bile deðiþiyor. Unutmayalým bu süreci nüfuslarýn yüzde 75’inin yaþacaðý belirtiliyor.
![]()