Komþu komþunun külüne muhtaçtýr, der atalarýmýz. Komþu, bulunduðumuz ve barýndýðýmýz mesken çerçevesinde bize yakýn veya uzak ancak bir küme halindeki mesken bölgemizin üyesi þeklinde tanýmlanabilmektedir. Yani komþu demek bulunduðumuz çevreye dâhil olan demektir. Muhtaçlýk ise lazým gelen herhangi bir þeyin bulunmamasý ancak baþkasýnda bulunmasý halinde ondan yardým istenmesi denebilir. Veya genel olarak gereksinim duymak ile özetlenebilir.
Komþuluk her bir fert için önemli müessesedir. Çünkü en baþta bireyleri bulunduðu konum itibariyle yalnýzlýk tehlikesinden kurtarýr. Hiç bilmediðimiz bir yere taþýnýrsak mesela yer yurt bilmezsek ve de taþýndýðýmýz bu mekânda yalnýzca biz olursak ne olur, hiç düþündük mü? Hadi yalnýzlýðýn insan üzerindeki olumsuz psikolojik etkilerini geçtim ama düþünelim bir ya bir þey lazým olursa? Herhangi bir þey mesela. Diyelim ki hava güzel ve bu güzel havayý fýrsat bilerek mangal yapma fikri aklýmýzda cereyan etti. Her þeyi hazýr ederek güzel bir mangal keyfi yapmayý hayal ediyoruz ancak bir þey eksiktir hem de çok önemli bir þey: mangalý kolay tutuþturmak için birazcýk köz. Basit ama zor bulunan bir þeydir ve de olmazsa olmaz niteliktedir. Ancak bir de baktýk ki bir komþumuz da o güzel havayý fýrsat bilerek mangal yapmýþ, iþi bitmiþ ve de ateþi söndürmek üzeredir. Tam o esnada komþumuza dur diyerek ondan ihtiyacýmýz kadar közümüzü alabiliriz. Bu anlattýðým misale dayalý olarak “komþu komþunun külüne muhtaçtýr.” atasözünü de pekiþtirmekteyiz. Bunlarla beraber birçok düþünür, yüksek yerlere gelmiþ büyük insanlar vs. de bu atasözümüze müteakiben birbirinden deðerli deyiþlerle konunun önemini bir kere daha vurgulamýþlardýr. Bunlarýn en baþýnda “Evinizde piþen yemekten, komþunuzun hakkýný verin.” þeklindeki kutlu beyan hepimizce çokça bilinmektedir. Bunlarla beraber Thomas Fuller’in “Arkadaþsýz ederiz; ama komþusuz edemeyiz.” demesi de bu görüþümüzü ispatlar nitelikte.
Komþu deyip geçmemek lazým. Komþuluk demek önem arz eden birçok þartý kabullenmiþ olarak vazifeye buyrulmak demektir. Birçok nitelikle beraber hareket etmek gerekmektedir komþuluk vazifemizi yerine getirmek için. Bununla beraber dikkat etmemiz gereken hususlar elbette ki mevcut. Bunlar:
a) Ýyi komþu kendi hakkýyla beraber komþusunun da hakkýný gözeten ve daima komþusuna güler yüzle yaklaþanlara verilen bir unvan niteliðindedir. Bu nitelikleri taþýyanlara daima iyi komþu denir.
b) Ýyi komþu yardým etmekten çekinmez ve sürekli yardýma meyillidir. Bununla beraber bir önceki maddede belirttiðimiz gibi güler yüzlü, açýk sözlü, tatlý dilli ve karþýsýndaki kýrmayacak kadar nazik, kibar tavýrlar sergileyen birisidir iyi komþu.
c) Kötü komþu ben duygusuyla hareket eden ve çevresinde o kadar insan olmasýna raðmen sadece kendisini düþünebilen insanlara denmektedir. Ayrýca ileriye gidip de kinci duygularla hareket edip bunlarý eyleme dönüþtürenlere de ayný taným uygulanabilmektedir.
d) Ýyi bir komþu kendisine atfedilen vasýflarý bir kenara býrakýp da az önce zikrettiðimiz vasýflarý üzerine alýrsa kötü komþu safýna geçmiþ olur. Bundan dolayý bu hususu dikkate alarak hareket etmelidir ki kötü komþu safýnda yer almasýn.
þeklinde sýralanabilir. Bu belirttiðimiz meseleler komþuluk için önem arz eden maddelerin bazýlarýdýr.
Sonuç olarak, komþusuz kalmak bireyler için büyük felaketleri beraberinde getirir ki bunlarýn en baþýnda yalnýzlýk belasý gelmektedir diyebiliriz. Bizler bunu mutlak suretle benimsemeliyiz ki bu tehlikeyle karþýlaþmayalým. Zaten bu felaket baþýmýzda yoktur ama komþuluk hakkýmýzý bilerek yaþamalýyýz. Onlara karþý az önce bahsettiðimiz ‘iyi komþu’ vasfýyla yaklaþmalýyýz.