VÝRÜS SONRASI EKONOMÝK KRÝZ
2018 yýlýnda yaþanan döviz kuru krizi ülkemizde büyük bir ekonomik çöküntüye sebep olmuþtu. Gerekli tedbirler alýnmaya baþlanýlsa da ülkedeki her vatandaþýn bu krizi derinden hissetmesiyle ekonomik boyutlarý çok zarar vermiþti. 2019’da bir nebze de olsa döviz kuru aþaðýya doðru inmiþti. Piyasalarýn tam oturmaya baþlayacaðý 2020 yýlýnda ise ilk çeyrekte koronavirüs salgýný bu defa ekonomileri sarstý. Koronavirüs salgýnýnda baþarýlý çalýþmalar yapan*hükümet yetkilileri ekonomiye ise çözüm bulamadý. Döviz kuru tekrar yukarý yönlü çýktý ve piyasalar sokaða çýkma kýsýtlamasýyla birlikte alt-üst olmaya devam etti. Dünyanýn birçok ülkesi fabrikalarda üretime ara verince tedarik zincirleri vasýtasýyla tüm Dünya adeta üretim durdurmak zorunda kaldý. Gýda sektörü, medikal sektörü ve temizlik sektörü dýþýnda kalan tüm iþletmeler neredeyse kapalýydý. Ýþte üretimin azalmasýyla birlikte talebin artmasýna baðlý olarak tüm ürünlere peþ peþe zamlar yapýlmaya baþlanýldý. Ülkemizdeki koronavirüs döneminde vatandaþlar 12 Mart - 1 Haziran tarihleri arasýnda sadece gýda, medikal ve temizlik sektöründen alýþ veriþ yaptýklarý için küçük krizle karþý karþýya kalmýþtý. Gýda, medikal ve temizlik ürünleri pahalý olmasýna raðmen mecburiyetten dolayý alýþ-veriþ yapýlmýþtý. 1 Haziran tarihinden itibaren sektörler bir bir normalleþmeye geçmeye baþladý. Ýþte ne olduysa normalleþmeden sonra peþ peþe zam haberleri gelmeye baþladý. Bazý iþletmeler kapasitesinin azalmasý nedeniyle zam yaptý, bazý iþletmeler döviz kurundan zam yaptý, bazý iþletmeler tedarik zincirinden dolayý zam yaptý, bazý iþletmeler dünya geneli üretimlerin durdurulmasýndan dolayý ürünlere zam yaptý.
Ýþte zamlar peþ peþe gelince vatandaþlar depresyona girmeye baþladý. Virüs döneminde yaþanmayan 3. Sayfa haberleri peþ peþe gelmeye baþladý. Þu anda Dünya geneli bir ekonomik kriz baþlamýþ durumda, ancak ülkemizde bu kriz daha da derin görünüyor.
Eðer ekonomik yönetimi kýsa sürede çözüm üretmezse ülkemiz son çeyreðe iþsizlik oranlarýn arttýðý, iflaslarýn baþ gösterdiði bir dönemle karþýlaþabilir. Ýlk çeyrekte virüs etkisi olmadýðýndan ikinci çeyrekte negatif yönde bir rakam çýkabilir. Üçüncü çeyreði Temmuz-Aðustos-Eylül dönemlerinde gerekli tedbirler alýnmazsa maalesef son çeyrek çok problemli geçer.