NTO Baþkaný Özyurt TOBB Ekonomi Buluþmasý Toplantýsýna Katýldý
Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak, TOBB'a baðlý 365 oda ve borsa baþkaný ile 61 sektör meclis baþkanýnýn katýlýmýyla TOBB Ekonomi Buluþmasý yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný nedeniyle alýnan tedbirler doðrultusunda video konferans yöntemiyle yapýldý.
Düzenlenen toplantýya Nizip Ticaret Odasý’ný temsilen NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Özyurt katýldý.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu, ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleþmenin konuþulmaya baþlandýðýný belirterek, "Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarklarý yeniden döndürmeye hazýrýz." dedi.?
Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak'ýn da katýldýðý toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Hisarcýklýoðlu, Kovid-19 salgýný sürecinde Bakan Albayrak'ýn attýðý adýmlarla sýkýntýlý sürecin en az hasarla geride býrakýlacaðýný ve yeniden büyüme sürecine girileceðini söyledi.
"Ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleþme konuþulmaya baþlandý" diyen Hisarcýklýoðlu, TOBB olarak ilk günden itibaren kenetlendiklerini, sorunlarýn tespiti ve çözülmesi için gereken katkýyý verdiklerini bildirdi.
Hisarcýklýoðlu, sahadan aldýklarý bilgileri hýzlý þekilde hükümete ilettiklerini, Bakan Albayrak'ýn büyük kýsmýný sonuçlandýrdýðýný dile getirdi.
Bu süreçte bankacýlýk sistemini harekete geçiren kredi paketlerinin devreye sokulduðunu, Kredi Garanti Fonu'nun kefalet kapasitesini ikiye katlandýðýný, vergi-SGK ertelemeleri, kýsa çalýþma ödeneðiyle iþletmelerin önemli bir yükten kurtarýldýðýný anlatan Hisarcýklýoðlu, dinamik bir sürecin baþarýyla yönetildiðini vurguladý.
Hisarcýklýoðlu, Türkiye'nin belirlediði hedeflere ulaþma noktasýnda 3 aylýk mola þeklinde gördükleri bu sürecin sonunda olunduðunu belirterek, þunlarý kaydetti:
"Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarklarý yeniden döndürmeye hazýrýz. Bu noktada ihtiyaç duyulan tedbir ve desteklerle ilgili olarak oda-borsa ve sektör meclisi arkadaþlarým çok güzel bir çalýþma hazýrladýlar. Kamu ve özel sektör eþ güdümü sayesinde zorluklarýn aþýlabildiðini gösterdiniz. Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan ve sizin liderliðinizde tüm bu sýkýntýlarý da aþarak küresel yarýþa kaldýðýmýz yerden devam edeceðiz."
-Bakan Albayrak
Hazine ve Maliye Bakaný Berat Albayrak da "Tarihi fýrsatlara þahit olduðumuz, her alanda daha etkin bir þekilde üretmenin gündemde olacaðý bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi deðerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalýcý bir hikaye yazacaðýmýz bir dönem olacak." dedi.
Albayrak, tüm dünyayý etkisi altýna alan ve küresel ekonomiye aðýr bir darbe vuran Kovid-19 salgýnýn etkisinin gün geçtikçe azaldýðýna dikkati çekerek, her gelen verinin normalleþmeye daha da yaklaþýldýðýný somut bir þekilde gösterdiðini ifade etti.
Sürecin ekonomimize olan etkilerini de gidermek için devreye aldýklarý Ekonomik Ýstikrar Kalkaný ile sanayiciye, çalýþana, esnafa bütün vatandaþlarýmýzla bu süreçte adeta bir koruma kalkaný saðladýklarýný dile getiren Albayrak, özellikle Kovid-19 sonrasý döneme en iyi þekilde hazýrlanmak için yoðun bir mesai harcadýklarýný söyledi.
Bakan Albayrak, bu dönemde esnafa, sanayiciye, KOBÝ'lere likidite ihtiyaçlarý için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek, þöyle konuþtu: "Ýnþallah normalleþme sürecinde, bundan sonraki dönemin 'yeni normal' olduðunu göz önünde bulundurarak hýzla adýmlarýmýzý atmaya devam edeceðiz. Ekonominin yeni normale hýzla adapte olacaðýný düþünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarýnda alternatiflerin oluþturulmasý, saðlýk altyapýsýnýn yatýrýmlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluþacak. Ýþte bu dönemde güçlü üretim altyapýsý, genç ve eðitimli insan kaynaðý, küresel deðiþimlere hýzlý adapte olan iþ dünyasý ve geliþmiþ sanayisi ile Türkiye dünyada yýldýzý daha da parlayan ülke olacak."
![]()