![]()
Gaziantep'te yaklaþýk 150 yýldýr geleneksel yöntemlerle pirina ve zeytinyaðýndan üretilen Nizip Sabunu hijyen konusunun gündemde olduðu þu günlerde ilgi görüyor.Tamamen doðal yöntemlerle zeytinyaðý ve zeytin posalarýndan elde edilen pirina yaðýna, kostik denilen sodyum hidroksit eklenip yaklaþýk 2 gün boyunca kaynatýlmasýyla hazýrlanan Nizip sabununa, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karþý alýnan tedbirler dolayýsýyla talep artýyor.50 civarýnda sabun üretim tesisinin bulunduðu ilçede, geçen aylarda 8-10 saat çalýþan üretim tesisleri mesai saatlerini 12 saate çýkardý. Böylelikle üretim kapasitesini artýran üreticiler, Türkiye'nin dört bir yanýna sabun yetiþtirmeye çalýþýyor.Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Nizip ilçesinde yaklaþýk 150 yýldýr sabun imalatýnýn yapýldýðýný dile getirdi.Daha önce Nizip'in Türkiye'nin sabun ihtiyacýnýn yüzde 60'ýný karþýladýðýný ancak geliþen teknolojiyle bu oranýn büyük ölçüde düþtüðünü aktaran özyurt, her þeye raðmen ilçenin yeþil sabunda Nizip sabunu adýyla önemli bir yerinin olduðuna iþaret etti.Nizip Ýlçemiz Sabun Konusunda Bütün Talepleri Karþýlayabilecek DurumdaÞu an ilçede 50 civarýnda sabun tesisi olduðunu vurgulayan özyurt, þunlarý kaydetti: Nizip Ticaret Odasý olarak patentini tescil ettiðimiz sabun, temizlik konusunda hep isminden söz ettiriyor çünkü Nizip sabunu içerisinde yabancý madde bulundurmayan natürel bir sabundur. Bundan dolayý temizlik ve hijyen konusunda son derece saðlýklý bir üründür. Bu nedenle son zamanlarda virüs nedeniyle daha fazla tercih edilir oldu. Tüketicilerimiz bu sabunlarý rahatlýkla kullanabilirler. Þu an itibarýyla üretimimiz ve satýþlarýmýz devam ediyor. Hiçbir fabrikamýz 'elimde ürün yok' demiyor ve virüs nedeniyle fiyat artýþýna gitmemiþtir. Nizip ilçemiz sabun konusunda bütün talepleri karþýlayabilecek durumdadýr.Personel Sayýsý ArtabilirÝlçedeki sabun üreticisi Ýbrahim özkaya da yeni tip korona virüse karþý alýnan tedbirler dolayýsýyla sabun talebinin her geçen gün arttýðýna dikkati çekti.Þu anda tesisin tam kapasiteyle çalýþtýðýný anlatan özkaya, Ýlçeden ve Türkiye'nin dört bir yanýndan sabuna olan ilgi, bizim iþlerimizde yoðunluk oluþturmuþ durumda. Bizler de talebe ve yoðun ilgiye karþýlýk vermek ve ihtiyaçlarý gidermek için yoðun þekilde çalýþýyoruz. Ýlerleyen günlerde talep böyle devam ederse personel sayýmýzda da artýþa giderek fazla mesai yapmayý planlýyoruz. diye konuþtu.