Vatandaþ Geçim Derdinde

2018 yýlý Aðustos ayýnda yaþanan döviz kuru hareketi, ekonomik krizle birlikte vatandaþlarý olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Her ne kadar döviz kuru tarihi zirvenin altýnda iþlem görüyor olmasýna raðmen yapýlan zamlar vatandaþlarýn cebini yakmaya devam ediyor. Hükümet tarafýndan atýlan adýmlar ise buna çare olamýyor. Dolar kuru tarihi 7 lirayý aþarak tüm zamanlarýn en yüksek seviyesini görmüþtü. 7 liraya çýkan dolar kuru sonraki günlerde ise 6 lira seviyelerine oturmasýna raðmen piyasada herþeye adeta yüzde 30 ile 200 arasýnda zam yapýlmýþtý.

2019 yýlý enflasyon oraný yüzde 12 civarýnda olmasýna raðmen deðerli kaðýt, harçlar, vergiler, cezalara ise hükümet kanadýndan yüzde 22,5 civarýnda zam yapýlmýþtý. Enerj sektörüne ise zam oraný yüzde 30 ile 60 arasýnda olmuþtu. 2020 yýlýna vatandaþ zamlarla girmiþti, mevsimler ise kýþý göstermekteydi. Kýþ ayýnýn girmesi ve zamlar hem elektirk hemde doðalgaz faturalarý ile cepleri yapmaya devam ediyor. 2 yýl öncesine dönebilirsek 60 ile 70 lira elektirik faturasý ödeyen bir tüketici bugün itibarýyla 120 ile 180 lira arasýnda ücret ödemek zorunda, yine iki yýl önce doðalgaz faturasýný 250 ile 300 lira arasýnda ödeyen bir tüketici bugün ise 350 ile 500 lira arasýnda ödemek zorunda kalmýþtýr.

Vatandaþlarýn geçim derdine düþtüðü þu günlerde, gençlerimiz ise iþ derdine düþmüþ durumda. Ýþsizlik oranlarýnýn yüksek olmasýndan dolayý üniversite mezunu iþsizlerin sayýsý her geçen gün artmaktadýr. Ýþszilik sayýsý artarken gençler evliliklerini ötelemek zorunda kalýyýr. Evliler ise ekonomik krizden dolayý aile faciasýyla karþý karþýya kalmaktadýrlar. Boþanma oranlarýnýn artmýþ olduðu son üç yýlda evlilik oraný ise azalmýþ durumda görünüyor. Ülkemizin daha huzurlu ve güvenli bir hale gelmesi için vatandaþ-devlet el ele vererek bu iþin üstesinden gelmelidir. Üretim alanlarý artýrýlarak herkesin üretime destek vermesi saðlanmalýdýr.