Gaziantep'te Zeytin ve Zeytinyaðý üretiminde Verimliliðin ve Kalitenin Arttýrýlmasý Projesi'ne start verildiGaziantep Ticaret Borsasý, Nizip Ticaret Odasý, Nizip Ticaret Borsasýnýn proje ortaðý, Gaziantep Büyükþehir Belediyesi, Þahinbey ve Þehitkamil Ziraat Odalarýnýn iþtirakçi olduðu projenin açýlýþ toplantýsý Gaziantep Ticaret Odasý ev sahipliðinde gerçekleþtirildi.Düzenlenen toplantýya Nizip Ticaret Odasý'ný (NTO) temsilen NTO Meclis Baþkaný Bekir Karabacak, NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, NTO Genel Sekreteri Serpil Gündoðdu, NTO Sanayi Müdürü Suat Demirbilek ve NTO zeytinyaðý sektör temsilcileri de katýldý.Mutfak Dostlarý Derneði Baþkan Yardýmcýsý ve Gazeteci / Yazar Nedim Atilla ile TARÝÞ Zeytin ve Zeytinyaðý Birliði Genel Müdür Yardýmcýsý Dr. Hakký çetin'in konuþmacý olarak yer aldýðý toplantýda projenin yol haritasý sektör temsilcileri ve zeytin üreticileri ile paylaþýldý.Toplantýnýn konuþan GTO Yönetim Kurulu Baþkaný Tuncay Yýldýrým, Gaziantep ve bölgesindeki en güçlü tarýmsal ürünlerin fýstýk ve biber olarak bilindiðini ancak bölge topraklarýnýn zeytincilik için de oldukça iyi olduðunu ancak yeterince sahiplenilmediðinin altýný çizen Yýldýrým þunlarý kaydetti:Topraðýn bize sunduðu nimetler arasýnda zeytin kadar lezzetli, zeytin kadar bereketli, zeytin kadar saðlýklý bir baþka ürün var mý bilmiyorum. Böylesine önemli bir tarýmsal ürün için uygun bir coðrafyaya sahip olmamýz yanýnda zeytin ve zeytinyaðý için bugüne kadar profesyonel çalýþmalar maalesef yeterince yapýlamamýþ. Kalite ve marka bilinci oluþturulamamýþ ve sektörel örgütlenme saðlanamamýþ. Biz de Gaziantep Ticaret Odasý olarak, deðerli proje ortaklarýmýzla birlikte bereketin, saðlýðýn, barýþýn simgesi zeytindeki bu eksikliði bir nebze olsun giderebilmek için önemli bir adým attýk Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan desteklenen projenin özellikle 3 ana adýmýný çok önemsediðini belirten Yýldýrým, Proje kapsamýnda kooperatif kurulmasý ve araþtýrma merkezi kurulmasý için altyapý çalýþmasý yapýlacak olmasýný ve sektöre yönelik bir araþtýrma raporu hazýrlanacak olmasýný çok önemsiyorum. Projenin birçok faaliyeti var ancak bu 3 adýmý hayata geçirdiðimiz takdirde inanýyorum ki sektöre önemli bir deðer katmýþ olacaðýz diye konuþtu.Gaziantep'te Zeytin ve Zeytinyaðý üretiminde Verimliliðin ve Kalitenin Arttýrýlmasý Projesi ile neler yapýlacak?• Zeytin ve Zeytinyaðý üreticileri Kooperatifi Kurulmasýna istinaden toplantýlar yapýlacak ve akabinde kooperatif kurulumu için baþvuru iþlemleri tamamlanacak.• Zeytincilik ve Zeytinyaðý üretimi Araþtýrma Raporu hazýrlanacak ve bu rapor, orta vadede kurulmasý planlanan Zeytincilik Araþtýrma ve Geliþtirme Merkezinin kurulumu için yol gösterici olacak.• Zeytin üreticilerine Yönelik Kapasite Geliþtirme Eðitimleri düzenlenecek.• Zeytinyaðý üreticilerine Yönelik ulusal ve uluslararasý örnekler yerinde incelenecek.• Zeytinyaðý üreticilerine Yönelik Bilinçlendirme Toplantýlarý düzenlenecek.