Türkiye Teknoloji Buluþmalarýnýn bu yýlki ana konusu olan?Dijitalleþme ve e-ticaret?, TOBB ve Türk Ekonomi Bankasý iþ ortaklýðý ileTurkcell ana sponsorluðunda, Gaziantep Ticaret Odasý, Gaziantep TicaretBorsasý, Gaziantep Sanayi Odasý ve Gaziantep Üniversitesi?nin ev sahipliðindeGAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi?nde gerçekleþtirildi.Programýn açýlýþýnda konuþan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür,konuþmasýnda þu anda uluslararasý arenada dünya savaþý yapýldýðýný, üçüncüdünya savaþýnýn yaþandýðýný ifade etti. Prof. Dr. Gür: ?Savaþýn içindeyiz zatenama üçüncü dünya savaþý artýk askerler ve ordular üzerinden deðil; dijitalsavaþlar, yazýlýmlar ve siber çöküntüler üzerindendir. Biz þu anda Afrin?deeðer güçlü durabiliyorsak yazýlýmlarýmýz, milli yazýlýmlar sayesinde.Dronelarýmýzý biz yönettiðimiz içindir. Silahlý ve silahsýz hava araçlarýmýzýbiz kontrol ettiðimiz içindir. Bu yeterli mi yetmez. Sevgili gençler, o yüzdensize çok iþ düþüyor. Baþarý hikayelerini okuyun ama sadece öykünmeyin. O baþarýhikayelerinden birisini de siz rahatlýkla yazabilirsiniz. Bizim görevimiz sizebu motivasyonu vermek. Size bilgiyi ezberletmek deðil, bilgiye ulaþým yolunugüvenli bilgiyi elde etme yollarýný vermektir. Gerisi size kalmýþtýr? þeklindekonuþtu.ÝÞÝNÝZE TEKNOLOJÝYÝ ENTEGRE EDÝNE-ticaret Merkezi Yönetim Kurulu Baþkaný Merter Özdemir,iþinize teknolojiyi entegre ettiðinizde herkesten 1-0 önde baþlarsýnýz diyerekbaþladýðý konuþmasýnda; ?Teknolojik bir dönüþüm yaþýyoruz, bunun adýna dijitaldönüþüm diyoruz. Ýþinize teknolojiyi entegre ettiðinizde birçok rakibinizdenönde baþlayacaðýnýzý anlatacaðýz. Eðer siz iþ yapýp teknolojiden uzakyaþarsanýz zaten bu iþ olmuyor. Özellikle bugünün iki konusu var; dijitalleþmeve elektronik ticaret. Öðleye kadar dijitalleþme, Endüstri 4.0 konuþacaðýz. Çokgüzel iki panelimiz var. Yaklaþýk 24 konuþmacý bugün sizlerle burada olacak. 24Ayrý sunum ve panel dinleyeceksiniz. Bunlarýn hepsinde bugün yaptýðýnýz ya dayarýn baþlayacaðýnýz herhangi bir iþte fayda görebileceðiniz bilgilerhazýrladýk? diye konuþtu.KATMA DEÐERLÝ VE YÜKSEK TEKNOLOJÝLÝ ÜRÜNLER ÜRETMELÝYÝZ?Dünya hýzla geliþiyor ve deðiþiyor? diyen Gaziantep SanayiOdasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Adnan Ünverdi ise, bu deðiþen düzendetek deðiþmeyen þey her þeyin deðiþeceði olduðunu söyledi. Ünverdi, ?Hýzla geliþen teknoloji sayesinde hayatýmýza her gün birçok yenilikve özellik giriyor. Üretim, sanayi ve ticaret kenti Gaziantep?te sanayicilerolarak yenilikçi anlayýþla üretmeye ve ihracat yapmaya devam ediyoruz. Mevcutdurumumuzu asla yeterli görmeden, teknolojiden mümkün olduðunca faydalanarak,daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdam için gayretgösteriyoruz. Etrafýmýzdaki ülkelerde yaþanan, olumsuz durumlara raðmen katmadeðerli ve yüksek teknolojili ürünler üretmek için çaba harcýyoruz. Bununyolunun da daha fazla ar-ge, daha fazla yenilikçi ürün üretmeden geçtiðibilinciyle çalýþýyor, buna göre projeler geliþtiriyoruz? ifadelerini kullandý.?Ýlk sanayi devrimi (1.0) su ve buhar gücünü kullanarakmekanik üretim sistemleriyle ortaya çýkmýþtýr? diyen Ünverdi, þöyle konuþtu:?Daha sonra elektrik gücünün kullanýmý sayesinde seri üretimin tanýtýldýðýikinci sanayi devrimi (2.0) ile tanýþtýk. Üçüncü sanayi devrimi (3.0) iledijital devrim, elektroniklerin kullanýmý ve bilgi teknolojilerinin geliþimiile üretim daha otomatik hale geldi. Günümüzde ise dördüncü sanayi devrimi olansanayi 4.0 ile siber fiziksel sistemlere dayalý üretim devreye girmiþ durumda.Bu baðlamda bilgi-iletiþim teknolojileri ile makinalara yönelmeliyiz. Birüretim modeli vizyonu olarak tanýmlanabilecek olan sanayi 4.0?da yerimizialdýðýmýz zaman hedeflerimize çok kýsa sürede ulaþacaðýmýzdan kimsenin þüphesiolmasýn. Yeni sanayi devriminde iþler deðiþiyor, kas gücünün yerini akýl vedijital teknolojilerdeki yetkinlik almaya baþladý. Bu Türkiye için çok önemlibir fýrsattýr. Türkiye genç nüfusu sayesinde dijital çaða çok daha kolay uyumsaðlayacak ülkelerin baþýnda gelmektedir. Ancak yetkin insan yetiþtirmemiz, enönemli konulardan birisidir.?GÜNLÜK YAÞAMIN AYRILMAZ BÝR PARÇASI: DÝJÝTALLEÞME1980?li yýllardan önce sýk sýk elektrik kesintileriyaþandýðýný belirten Gaziantep Ticaret Odasý Baþkaný Beyhan Hýdýroðlu,þimdilerde ise teknoloji baðýmlýsý olduðumuzu, bir saat bile telefonsuzkaldýðýmýzda, internete girdiðimizde hatta internete giriþ hýzýnda birkaçsaniye yaþanan aksaklýðý bile çok büyük bir sorun olarak görüldüðünü söyledi.Teknolojik geliþim süreci hakkýnda bilgi veren Hýdýroðlu,hýzlý bir geliþim süreci yaþandýðýný ve 1980?den sonra kiþisel bilgisayar veinternet ile tanýþtýðýmýzý belirtti. Hýdýroðlu, ?Ýnsan, deðerler, estetikyargýlar, bilinç ve ahlak duygusu, sanat ve beþeri bilimler ihtiyaçlarý tespitediyor. Bilim bunlara çözüm buluyor. 250 Yýllýk tarih sayfasýnda gördüðümüz þuki; yaratýcýlýðýn iþbirlikli bir süreç olduðu ve bu sürece katkýda bulunan tümbilim insanlarýnýn canla baþla çalýþanlar deðil, bir ekiple çalýþanlar olduðunugörüyoruz. Dijital çað bir devrim gibi görülebilir ama aslýnda öncekinesillerin fikirlerinin geliþtirilmesine dayanýyor. Bu deðiþim dijitalleþmeyigünlük yaþamýn ayrýlmaz bir parçasý haline getirdi hatta günlük yaþantýmýzýyönlendiren bir güç oldu. Bill Gates 2000 yýlýnda diyor ki, ?Önümüzdeki yýllarinternet, çalýþma, yaþama ve öðrenme þeklimiz üzerinden daha da derin biretkiye sahip olacak. Bu teknoloji akla gelebilecek ve neredeyse her cihazdaanýnda ve kesintisiz iletiþim ve ticaret yaparak 21. Yüzyýlýn baþýnda gelen enönemli kültürel ve ekonomik güçlerden biri olacak? diyor. Bugün Bill Gates?in dedediði gibi internetin kültürel ve ekonomik bir güç haline dönüþtüðünü çokaçýkça görebiliyoruz? dedi.Açýlýþ konuþmalarý sonrasýnda; Ana Sponsor Konuþmasýbölümünde, Turkcell Kurumsal Satýþ Direktörü Barbaros Özdemir katýlýmcýlarasunum eþliðinde çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi.Türkiye teknoloji buluþmalarý toplantýsýna Nizip TicaretBorsasý Genel Sekreteri Eray Ölçal, Genel Sekreter Yardýmcýsý Abuzer Küpeli,Proje Uzmaný Çaðrý Demir ve Basýn Yayýn-Halkla Ýliþkiler birim sorumlusu ÝsmetSönmez katýldý.