Konuyla ilgili konuþan Nizip Abdulkadir Sayýn Rehberlik ve Araþtýrma Merkezi Müdürü YusufÇetinkaya yaptýðý açýklamada, Suriye?de yaþanan savaþ nedeniyle yurtlarýný býrakýp göç etmek zorunda kalanmültecilere Türkiye?nin kucak açtýðýný ve yaþadýðý acýlarý hafifletmek adýna enüst devlet erkanýndan vatandaþýna kadar büyük bir kadirþinaslýk gösterdiðiniifade etti.Bu baðlamda, ilçemizSuriye sýnýrýna yakýn olmasýndan ve ekonomik hareketliliðinden dolayý bölgeninen fazla göç edilen ve mülteci barýndýran yerlerinden birisi olduðunuve göç ve savaþ ile psikolojik ve sosyal travma yaþayan mültecilerin, toplumaentegrasyonu ve zorluklarla baþ edebilmesi adýna AbdulkadirSayýn Rehberlik ve Araþtýrma Merkezi olarak bir çalýþma yaptýklarýnýsöyleyen Çetinkaya sözlerine þöyle devam etti.Mülteci eðitimmerkezlerinde engelli olduðu halde tanýlanamadýðý için ortak müfredata uymayazorlanmasý gibi nedenlerden dolayý, engelli bireyi bulunan mülteci ailelerinin,tüm sorunlarýn yanýnda ayrýca engelli bir bireyle yaþamanýn zorluðuyla baþ edebilmekapasitesinin artýrýlmasý için, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliði´nin 14 ve 19.Maddelerine istinaden psikososyal içerikli bir proje hazýrladýk.Projebaþvurusunu Türkiye Ulusal Ajansý KA1 Erasmus+ YetiþkinEðitimi Programý çatýsý altýnda ´´ Engelli Mülteci AilelerininPsikososyal Eðitimi´´ baþlýðýyla yaptýk. Projemiz Ulusal Ajans tarafýndan kabuledildi. Bu projeyle yukarýda belirtilen sorunlarýn çözümüne katkýsaðlamak için, elde edilen hibe ile özel eðitim verehberlik öðretmenleri olmak üzere5 personelimiz Finlandiya´da 5 günlük eðitim programýnakatýlacaklar. Kurs sonunda Türkiye´ye dönen öðretmenler, kazanýmlarýný kurumpersoneline aktararak engelli mülteci ailelerine, yaþadýklarýtravma ile baþ etme becerilerini kazanma, yeni toplumu tanýma ve uyumbecerilerini geliþtirme, engelli bireyin engelli ile ilgili bilinçlenme, sosyalhaklarýný bilme, uygun eðitim kurumlarýný tanýma veyönlendirme becerisi kazandýrmak amacý ile engelli birey ve ailelerine özeleðitim ve psikososyal eðitim çalýþmalarý, danýþma ve seminerleryaparak onlarýn hayata tutunmasýna yardýmcý olmaya çalýþacaklar.Projemizin ülkemize ve mülteci ailelerine hayýrlý olmasýný diliyor, projemizedesteklerini esirgemeyen Ýlçe Kaymakamý Kemal Þahin ve ÝlçeMilli Eðitim Müdürü Cengiz Gündeþ beye teþekkür ediyor saygýlar sunuyorum.