40 sayýsýnýn mutlaka bir hikmeti var. Ýnsanda bir þeylerin alýþkanlýk haline gelmesi için 40 gün o þeye devam etmesi gerektiði söylenir. Örneðin bir kimse sigarayý býrakmak istiyorsa, 40 gün içmemesi gerekiyor. Ya da… Okumaya devam et →
Kaynak...

40 sayýsýnýn mutlaka bir hikmeti var.

Ýnsanda bir þeylerin alýþkanlýk haline gelmesi için 40 gün o þeye devam etmesi gerektiði söylenir.

Örneðin bir kimse sigarayý býrakmak istiyorsa, 40 gün içmemesi gerekiyor.

Ya da her gece teheccüde kalkmak isteyen bir insanýn 40 gün boyunca bu ibadeti aksatmamasý gerekiyor.

Böylelikle kul; Allahü Teala’ya ýsrarlý, samimi ve istekli olduðunu gösterir.

Cenab-ý Hak da bunu fiili dua kabul ederek kiþinin fýtratýnda deðiþmeyecek þekilde ihsan ediyor.

Süleyman Sargýn

……………

Gün içinde gerekli gereksiz pek çok þey duyuyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Hepsi aklýmýzda kalsa aðýrlýktan çýldýrýrýz. Öðrendiklerimizi saniyeler sonra baþlayarak( bizim ne kadar dikkatimizi çektiðine göre deðiþiyor) dakika, saat, gün, hafta, derken unutuyoruz.

Beynimiz öðrendiklerimizi temizlerken þunu yapmýyor: “Aaa bu çok önemliymiþ, bunu kaydedeyim.” Önemliyse bizim bunu beynimize kabul ettirmemiz gerekiyor. Beynimizin bir çalýþma sistemi var. Ona göre hareket edersek öðrenebiliriz, ona göre hareket edersek kendimizi deðiþtirebiliriz.

Ýnsan tekrarla öðreniyor. Rabbimizin kelamýnda da pek çok birbirine benzer tekrar eden âyet-i kerîmeler vardýr.

Peygamberimizde önemli sözlerini üç kez tekrar edermiþ.*
Dua ederken de üç kez söylemeyi tavsiye etmiþ bizlere.


Bir bilgi bir kez ya da bir kaç kez geldiðinde, beynimiz bunu ciddiye almýyor. Yere dökülmüþ reçel gibi görüyor, az sonra silmeye baþlýyor. Tekrarla geldiðinde “Hýmm bu önemli galiba, hep geliyor, hep geliyor, kaydedeyim bari.” diyor.

Beynin yeni bir bilgiyi unutmamak üzere kaydetme süresi bilimsel olarak en az 3 hafta tekrarla oluyor. Davranýþta deðiþim istiyorsanýz 40 gün uðraþmanýz gerekiyor.

Sema Maraþlý