Nizip Ticaret Odasý Yonetim Kurulu Baþkaný Mehmet Ozyurt TRT Cukurova Radyosuna konuk oldu.
TRT Cukurova Radyosunca yayýnlanan Akdeniz den Toroslara kuþak programýna telefon baðlantýsý ile katýlan NTO Baþkaný Ozyurt Nizip zeytin ve zeytinyaðýnýn dunyaya acýlmasý icin yapýlan calýþmalar hakkýnda dinleyicilere bilgiler verdi.
Gaziantep toprak ve iklim koþullarý bakýmýndan zeytincilik icin ideal olduðunu belirten Ozyurt: Zeugma Antik Kenti'nde yurutulen kurtarma kazýlarýnda ulaþýlan zeytin cekirdekleri Gaziantep'te 5-6 bin yýldýr zeytincilik yapýldýðýný ortaya koyuyor. Bizim hedefimiz de Gaziantep'i Turkiye'nin zeytin uretim merkezi yapmak icin calýþýyoruz. dedi.
Ýlk olarak Nizip Ticaret Odasý tarafýndan 2005 yýlýnda Nizip zeytin ve zeytinyaðý ile ilgili bir rapor oluþturulduðunu belirten NTO Baþkaný Ozyurt sozlerini þu þekilde surdurdu: 2009 yýlýndan itibaren yapýlan calýþmalar neticesinde "Nizip Zeytinyaðý" coðrafi iþareti alýnmýþtýr. Ayný zamanda 2009 yýlýnda Zeytin ve Zeytinyaðý Ortak Akýl Platformu toplantýsý Nizip te gercekleþtirilmiþtir. 2010 yýlýnda Kesintisiz Kontinu sistem zeytinyaðý uretimi operatorluðu kursu duzenlenmiþ olup 2011 yýlýnda Ýtalyan Tadýmcýlar Birliðinin eðitmenleri tarafýndan Tadým Eðitimi Nizip Ticaret Odasý nda verilmiþtir. 2013 ve 2016 yýllarýnda zeytin ve zeytinyaðý ile faaliyette bulunan uyelerimizi Ýzmir de duzenlenen Uluslararasý Zeytin, Zeytinyaðý ve Teknolojileri Fuarýna katýlmalarý saðlanmýþtýr. 2014 yýlýnda ise "Nizip Zeytinyaðý Sektor Analizi Projesi" ile Nizip zeytin ve zeytinyaðýnýn ulusal ve uluslar arasý platformda hak ettiði yeri alabilmesini saðlamak amacýyla sektor analizi gercekleþtirilmiþ ve "Nizip Zeytinyaðý Sektor Analizi Raporu" oluþturulmuþtur. Raporda sektordeki firmalarýmýzýn bolgesel mevcut durumunu ortaya cýkarýlmýþ, Nizip Zeytinyaðý Sektorunun SWOT Analizi Yapýlarak guclu yonler, zayýf alanlar, fýrsatlar ve tehditler belirlenerek Sektorun Stratejik Hedefleri ve Hedeflere Ulaþmak Ýcin Eylem Onerileri oluþturulmuþtur. 2015 ve 2016 yýllarýnda ise Nizip Zeytinyaðý Sektor Analizi Raporu 'muzda "organik tarýma elveriþli, uygun alanlarýn mevcudiyeti" fýrsat olarak deðerlendirildiðinden En Doðalýndan Nizip Organik Zeytini Projesi yurutulmuþtur. þeklinde konuþtu.
Sektorun Sorunlarýný ve Cozum Onerilerini Belirledik
Nizip Zeytinyaðý Sektorunun Sorunlar ve Cozum Onerileri ile ilgili de bilgiler veren NTO Baþkaný Ozyurt su ifadelere yer verdi: Sektorle ilgili istatistiki veriler guncel deðildir. Rekolte tahmin calýþmalarý uzmanlarýn sadece tecrubeleri ve gozlemlerine dayanarak yapýlmaktadýr. Uzaktan algýlama sistemleri kullanýlarak, bir coðrafi bilgi sistemi ve guvenilir veri tabaný oluþturulmalýdýr. Baþta aðac sayýsý olmak uzere, sektordeki verilerin guncelleþtirilmesi gerekiyor. Bunun icin oluþturulacak projeye AB, Bakanlýðýmýz ve Sektor Temsilcilerince destek saðlanmasý gerekmektedir. Yeni dikim alanlarý icin dunya capýnda iklim deðiþikliði dikkate alýnarak bu tur tehditlere karþý daha dayanýklý olabilecek rakým, konum ve toprak yapýsýndaki alanlarýn belirlenmesi, havza bazlý destek modelinde AB de daha az kayýrýlmýþ alanlar denen ve ulkemizde geleneksel meyilli alanlarda mukim zeytinlikler icin ilave desteklerin verilmesi onem arz etmektedir. Duzenli ve yuksek verimli, ihracata uygun zeytin ceþitleri tercih edilmeli ve sert cekirdekli meyveler ile karýþýk dikimler onlenmelidir. Stratejik bir urun olmasý nedeniyle zeytinyaðýnýn prim sisteminin zeytinyaðýna deðil ham dane zeytine 50 Krþ ya da zeytinyaðýna 1-1,5 TL seviyelerine cýkarýlmasý gerekmektedir. dedi.
Urun Maliyeti Duþurulmesi Ýcin Ar-Ge Calýþmalarýnýn Desteklenmesi Gerekiyor
Zeytin hastalýklarýyla mucadelede yeni yaklaþým ve yontemlerin geliþtirilmesi gerektiðini belirten Baþkan Mehmet Ozyurt Fidan uretiminde bolgesel adaptasyon onemli olup, coðrafi yore ile ozdeþleþmiþ ceþitlerin kendi bolgelerine dikiminin teþvik edilmesi, bolgesel bir Envanter Projesi hazýrlanarak kayýt dýþý aðaclar tespit edilmeli ve dikime uygun zeytin alanlarý suratle aðaclandýrýlmalýdýr. dedi.
Zeytincilik sektorunde urun ve uretim maliyetinin duþurulmesine dikkat ceken Ozyurt sozlerini þu þekilde surdurdu: Mutlak gerekli gorulen ve zeytincilikte kullanýlan girdilerden baþta akaryakýt ve enerjinin ucuzlatýlmasý ve Ar-Ge calýþmalarýnýn desteklenmesi gerekiyor. Firesiz ve hýzlý zeytin toplama icin mekanik hasadýn ozendirilmesi ve yardýmcý malzemelerin temini ve uretimini kolaylaþtýracak onlemlerin alýnmasý, zeytin hasat makineleri kucuk ve orta ureticilerin alýmýný kolaylaþtýrmak uzere fiyatlarýnýn kontrolden gecirilmesi, ayrýca govde sarsýcý gibi buyuk makinelerin da teþvik kapsamýna alýnmasý sektorde urun maliyetlerini duþurecektir. Kalite kayýplarýnýn onlenmesi icin zeytinyaðlarýmýzýn, azot korumalý paslanmaz celik tanklarda depolanabilmesinin desteklenmesi, bu kapsamda Lisanslý Depoculuðun teþvik edilmesi, Modern Laboratuar larýn kurulmasý ile boylece her yýl ic piyasa ve ihracata uygun, kaliteli ve duzenli bir zeytinyaðý arzýnýn saðlanacaktýr. Ayrýca AB de olduðu gibi piyasayý regule edici fiyat ve destek modellerinin uygulanmasý piyasadaki fiyat dalgalanmalarýný engelleyecektir." ifadelerini kullandý.
![]()