Nizip Ticaret Odasý Yonetim Kurulu Baþkaný Mehmet Ozyurt, Turkiye Ýhracatcýlar Meclisi tarafýndan acýklanan Gaziantep in Þubat ayý ihracat rakamlarýný deðerlendirdi.

Dunyada, sýnýr komþularýmýzda ve ulkemizde yaþanan sorunlardan etkilenmeden ve calýþmalarýna devam ederek ihracatta bu baþarýyý yakalayan Gaziantep li iþadamlarýný yurekten kutlayan Ozyurt sozlerine þoyle devam etti.

Bilindiði uzere Rusya, Ortadoðu ve ulkemizdeki teror olaylarý nedeniyle sýkýntýlý gunler yaþanmaktadýr. Ancak tum bu olumsuzluklar icerisinde Gaziantep bu yýlýn þubat ayýnda 531 milyon 776 bin dolarlýk ihracat gercekleþtirerek, gecen yýlýn þubat ayýna gore ihracatýn yuzde 11,7 arttýrmýþtýr.

Turkiye genelinde Þubat ayý ihracatý yuzde 3,1 artarken, Gaziantep bu yýlýn þubat ayýnda ihracatýný yuzde 11,7 arttýrarak ihracat yapan ilk 10 il arasýnda cift haneli rakama imza atan tek il olmuþtur. Ben sanayici ve iþadamlarýmýza yurekten inanýyorum ki Þubat ayýndaki artýþ onumuzdeki surecte de kalýcý ve surdurulebilir olacaktýr.

Nizip de Gaziantep ilimizin en buyuk ilcesidir. Nizip sanayisi ve uretimiyle Gaziantep in ihracatýna ve ekonomisine onemli katkýlar saðlamaktadýr. Nizip te faaliyetlerini surduren iþ adamlarý olarak potansiyelimize ve gucumuze inanarak iþbirliði icerisinde ulkemizin 2023 hedeflerine ulaþmak icin azim ve kararlýlýkla yolumuza devam etmekteyiz.

Ayrýca Ýran a uygulanan ambargonun kaldýrýlmasý ile birlikte ihracatcýlarýmýz icin yeni fýrsatlar ortaya cýkacaktýr. Ortadoðu ulkelerinden kaynaklý ihracat azalmasýný ihracatcýlarýmýzýn Ýran a uygulanan ambargonun kaldýrýlmasýyla birlikte fýrsata donuþtureceklerine inanýyorum.

2016 yýlý þubat ayýnda baþlýca ihrac pazarýmýz olan AB ulkelerine ihracatýmýz bir onceki yýlýn ayný donemine gore yuzde 11,8 artarak 5 milyar 348 milyon dolar seviyesinde gercekleþmiþtir. 2016 yýlý ocak-þubat donemi itibarýyla AB ulkelerine ihracatýmýz 2015 yýlýnýn ayný donemine gore yuzde 2,4 artarak 10 milyar 19 milyon dolar duzeyine ulaþmýþ, AB ulkelerinin toplam ihracatýmýzdan aldýðý pay ise yuzde 49,6 dan yuzde 50,2 ye yukselmiþtir. AB ulkelerine ihracatýmýzda yaþanan bu artýþ hedeflerimize ulaþmamýzda umut vericidir.

Ulke olarak uretim planýmýzý surekli guncelleyerek farklý pazarlara acýlmalý ve ihracatýmýzýn artmasý icin ekstra bir caba gostermemiz gerekmektedir. Ayný zamanda ihracat teþviklerinin geniþletilerek devam etmesi iþ adamlarýmýzý cesaretlendirecektir. Bu sayede devlet ve iþletme iþbirliði ile hem geliþen ureten bir ulke olunarak 2023 hedeflerimize koþar adýmlarla ilerlenecektir.