Antep fýstýðýna adýný veren Gaziantep, zeytinde de söz sahibi olmak istiyor. Þehirdeki 430 bin dekarlýk alanda bu yýl 100 bin ton yaðlýk ve 6 bin ton sofralýk zeytin elde edilmesi öngörülüyor.
Bölgenin önemli zeytin üretim merkezlerinden Nizip'te sofralýk yeþil zeytinin hasadý için çalýþmalar sürdürülüyor. Yöre halkýnýn taraklama yöntemiyle binbir emekle aðaçlardan silkelediði zeytinler, kadýnlar tarafýndan yaprak ve çubuklarýndan ayýklanarak tüketiciye sunuluyor.
Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Ýl Müdürü Mehmet Karayýlan, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, son yýllarda Gaziantep'te zeytin üretiminin ciddi oranda arttýðýný belirtti.
Yörede geçen yýl yaþanan don olayý nedeniyle üretimde düþüþ olmasýna karþýn bu yýl verimin arttýðýný kaydeden Karayýlan, bu yýl 100 bin ton yaðlýk ve 6 bin ton da sofralýk zeytin hasadýnýn beklendiðini söyledi.
Gaziantep'in zeytin konusunda da bölgede söz sahibi olduðunu anlatan Karayýlan, "Fýstýk, makarna, bulgur üretiminde olduðu gibi zeytin yaðý üretiminde de Gaziantep'i önemli bir konuma kavuþturmak istiyoruz. Gaziantep, ülkenin sofralýk zeytin ihtiyacýnýn yüzde 3'nü karþýlamaktadýr ancak Türkiye'nin zeytinyaðý üretiminin yüzde 17'si ilimizde üretilmekte. Asýl hedefimiz bunun yüzde 20-25'lere çýkmasý. Zeytinle ve zeytinyaðýyla ilgili ciddi toplantýlar yapýyoruz. Ticaret borsamýz da iþ birliði içinde. Derneklerle de hareket ederek çiftçilerimizi bu konuda eðitmeye çalýþýyoruz" diye konuþtu.
Birim alandan yüksek verim elde etmek için ciddi çalýþmalar yapmayý sürdürdüklerini ifade eden Karayýlan, boþ ve verimsiz tarým arazilerini zeytin bahçesine çevirerek, buralara daha kaliteli zeytinler dikerek verimi artýrmayý planladýklarýný dile getirdi.
Fabrika kuracak yatýrýmcýlara destek
Daha verimli zeytinyaðý üretimi için yüzde 50 destekle zeytinyaðý dolum üniteleri kurduracaklarýný bildiren Karayýlan, bu tesislerle Gaziantep zeytinyaðýnýn çok daha deðerli olacaðýný vurguladý.
Gaziantep'te zeytinyaðý fabrikasý kurmak isteyen yatýrýmcýlar için teþvik projelerini uyguladýklarýný kaydeden Karayýlan, sözlerini þöyle tamamladý:
"Bütün vatandaþlarýmýza yýlda bir sefer olmak üzere 30 günle 60 gün arasý bir baþvuru süresi tanýyoruz. Bu süreler içerisinde baþvuran bütün firmalara makinesine yüzde 50 hibe desteði veriyoruz. Burada bu tür yatýrýmlarla ilgilenen bütün çiftçilerimiz müdürlüðümüze baþvurabilirler. 'Yatýrýmlarýný yüzde 50'si sizden yüzde 50'si bizden yüzde 100'ü sizin' diyerek vatandaþlarýmýza hizmet etmek istiyoruz."
(AA)