Muhlis Dayýnýn gelini Melek bugünlerde tarlayý farklý þekilde ekip-biçmeyi kafasýna koymuþ. Topraðý farklý bir þekilde týmar etmeyi, tohumlarý ekerken özeni, sekilerin þekillerini sadece dikdörtgen vermeyip, daire ve hatta beþgen vermeye düþünür. Düþünmede kalmaz bizzatý uygulamaya da geçer. Muhlis Dayý Melek gelini istemeye gittiðinde Sülüm Selman kýzýnýn çýlgýn olduðunu, hergün evi þekilden þekile soktuðunu, elbiselerin dahi bir baþka þekillere dönderdiðini anlatmýþtý. Bunu bilmesine bilir de toprak ekmeye kadar bu iþi götüreceðine düþünmemiþtir. Birgün iki sekinin sýrt sýrta vermiþ beþgen olarak görünce sinirleri tepesine çýkar ve, ‘Gelin, gelin ne istiyon bu topraktan, bubanýn malý mý ülen’ der. Melek gelinin hasasiyet tarafýda yüksektir. Gözyaþlarý sicim sicim akýverir. Kayýsý aðacýnýn altýna sýðýnýr. Uyumakta olan kocasý Þerife iyice bir döktürür. Þerif, ‘Bubama bakma sen, iþine bak Melek’ der ve uykusuna devam eder.
Þeriften hayýr yoktur.
Melek kafasýna koymuþtur. Bu topraklarda illa birþeyler yapacaktýr. Aklýna yan bahçedeki komþularý Kitap Memet aklýna gelir. Duramaz, papuçlarýný kaptý mý Kitap Memet Dayýnný yanýnda soluðu alýr. Elif ana da oradadadýr. Memet dayýya bütün yaptýklarýný ve düþüncelerini bir bir anlatýr. Memet dayý eskilerden olmasýna raðmen, ufku köy sýnýrlarýný aþmýþ, ta Amerikalara kadar uluþmýþtýr. Memet Dayý þimdilik burada kalsýn.
‘Bak Melek kýzým, kafana koyduðun iþte bereket, fayda olacaksa kim kimsenin söylediðine kafaný takma, sen yoluna deva et. Yapacaklarýný usul usul yap, bir yýlan sessizliðinde hareket etmesini bil” der. Kitap Memet dayý kitap gibi konuþur. Çok konuþmasýna konuþur da hep kendi iþlerini ve iyi adamlarýn iþlerini anlatýr.
Rýza anlatmaya devam edecektir.