KOBÝ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLÝF CAÐRISI
1. Caðrý Baþlýðý
Konu 1: KOBÝ'lerin Yonetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliþtirmek
Konu 2: KOBÝ'lerin Markaya Yonlendirilmesi
UYARI: Ýþletmeler belirlenen konulardan sadece biri icin baþvuru yapabilecektir.
2. Caðrý Gerekceleri ve Amaclar
KOBÝ'lerin saðlýklý bir bicimde buyuyebilmesi, daha uzun omurlu olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin attýrýlabilmesi icin ozellikle yonetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliþtirilmesi buyuk onem arzetmektedir. Bununla birlikte, gunumuz inovasyon odaklý rekabet anlayýþý dikkate alýndýðýnda; tuketici etkisi, mal ve hizmetlerin dunya pazarlarýna ve yerel pazarlara markalanarak sunulmasýnýn bir zorunluluk haline geldiði gerceðinden hareketle, KOBÝ'lerin uluslararasý rekabet gucu kazanmalarýnda ve marka olmalarýnda doðru stratejilere ihtiyaclarý bulunduðu bir gercektir.
Ulkemizde iþletmelerin %99'unu oluþturan KOBÝ'lerin yapýsý buyuk coðunlukla aile þirketi þeklindedir. Bu iþletmeler kurucu ve cevresindeki az sayýda calýþaný ile hýzlý ilerleyen iþletmeler olup belirli bir buyukluðe ulaþtýklarýnda sorunlarla karþýlaþmaktadýrlar. Bu iþletmelerde butuncul ve sistemli bir yaklaþým olmamasý, iþletme faaliyetlerinde kontrol ve kurucuya baðlý olarak hayatýný surdurmeleri, yaþam omurlerini kýsaltan bir faktor olarak gorulmektedir. Ýþte Kurumsallaþma ozellikle aile iþletmelerinde faaliyetlerinin surdurulebilirliði ve yaþam suresinin uzatýlmasý acýsýndan buyuk onem arzetmektedir.
Gunumuzde yaþanan hýzlý deðiþimler ve yeni geliþmeler iþletmelerin eski kurallara gore rekabet edebilmelerini olanaksýz hale getirmiþ bulunmaktadýr. Zira dunya genelinde iþletmeler, pazar paylarýný arttýrabilmek ve rekebet edebilmek icin yenilikcilik, teknoloji ve markalaþmayý onceliklendirmekte ve hem ar-ge faaliyetlerine hem de markalaþmaya ciddi yatýrým yapmayý zorunlu hale getirmiþtir.
Keza markalaþma ve kurumsallaþma arasýnda da doðrusal bir iliþkiden bahsedilmektedir. Bir iþletmenin markalaþabilmesi icin oncelikle kurumsal bir yapý varlýðýnýn olmasý on þart olarak kabul edilmektedir. Marka her ne kadar yenilikciliðin getirisini garanti altýna alsa da, bunu surdurulebilir kýlmak icin kurumsal bir yonetim anlayýþýný da beraberinde tesis etmek gerekir.
KOSGEB olarak bu tespitlerden yola cýkarak ve kurumsal yukumluluklerimizde dikkate alýndýðýnda, KOBÝ Proje Destek Programý kapsamýnda "KOBÝ'lerin Yonetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliþtirmek" ve "KOBÝ'lerin Markaya Yonlendirilmesi" konularýnda caðrýya cýkýlmasý ve KOBÝ'lerin projelerinin desteklenmesi yonunde calýþmalarýný tamamlanmýþ bulunmaktadýr.
3. Caðrý Takvimi
*Caðrý Kapanýþ Tarihi: 10 Nisan 2015 - saat 23.50
* Proje baþvuru formunun iþletme tarafýndan www.kosgeb.gov.tr uzerinden doldurularak onaylanmasý gereken en son tarihi ifade etmektedir. Bu tarihten sonra sistem proje baþvurularýna kapatýlacaðýndan hicbir þekilde proje baþvurusu yapýlamayacaktýr.
4. Proje Baþvurusu
Proje Baþvuru Formu www.kosgeb.gov.tr internet adresinden doldurulup cýktýsý alýnarak eki belgelerle birlikte Ýlgili KOSGEB Hizmet Merkezine verilir.
5. Destek Þartlarý
Proje suresi: en az 6 ay en fazla 24 Ay
KOSGEB Destek ust sýnýrý : 150.000 TL
Destek Oraný*: 1. ve 2. Bolgelerde %50, 3., 4., 5., ve 6. Bolgelerde %60
*19.06.2012 tarih 28328 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanan Yatýrýmlarda Devlet Yardýmlarý Hakkýnda Bakanlar Kurulu Kararý
6. Ýlgili Belgeler
- KOBÝ Proje Destek Programý Uygulama Esaslarý
![]()