yelerimizin küresel ekonomi içinde markalaþma, kurumsallaþma ,rekabet gücünü artýrmaya ve mevcut pazarlarýnýn büyümesine, geliþtirilmesine yardýmcý olmak için Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürlüðü ve Nizip Ticaret Odasý iþbirliði ile KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan DOÐAN ve KOSGEB Uzmanlarýnýn katýlýmýyla KOBÝ Proje Destek Programý Proje Destek Çaðrýsý Bilgilendirme Toplantýsý düzenlenecektir.
Tarih : 25.02.2015 Çarþamba
Saat : 14.00
Yer : Nizip Ticaret Odasý Meclis Toplantý Salonu (2. Kat)
KOBÝ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLÝF ÇAÐRISI
1. Çaðrý Baþlýðý
Konu 1: KOBÝ’lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliþtirmek
Konu 2: KOBÝ’lerin Markaya Yönlendirilmesi
UYARI: Ýþletmeler belirlenen konulardan sadece biri için baþvuru yapabilecektir.
2. Çaðrý Gerekçeleri ve Amaçlar
KOBÝ’lerin saðlýklý bir biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin attýrýlabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliþtirilmesi büyük önem arzetmektedir. Bununla birlikte, günümüz inovasyon odaklý rekabet anlayýþý dikkate alýndýðýnda; tüketici etkisi, mal ve hizmetlerin dünya pazarlarýna ve yerel pazarlara markalanarak sunulmasýnýn bir zorunluluk haline geldiði gerçeðinden hareketle, KOBÝ’lerin uluslararasý rekabet gücü kazanmalarýnda ve marka olmalarýnda doðru stratejilere ihtiyaçlarý bulunduðu bir gerçektir.
Ülkemizde iþletmelerin %99’unu oluþturan KOBÝ’lerin yapýsý büyük çoðunlukla aile þirketi þeklindedir. Bu iþletmeler kurucu ve çevresindeki az sayýda çalýþaný ile hýzlý ilerleyen iþletmeler olup belirli bir büyüklüðe ulaþtýklarýnda sorunlarla karþýlaþmaktadýrlar. Bu iþletmelerde bütüncül ve sistemli bir yaklaþým olmamasý, iþletme faaliyetlerinde kontrol ve kurucuya baðlý olarak hayatýný sürdürmeleri, yaþam ömürlerini kýsaltan bir faktör olarak görülmektedir. Ýþte Kurumsallaþma özellikle aile iþletmelerinde faaliyetlerinin sürdürülebilirliði ve yaþam süresinin uzatýlmasý açýsýndan büyük önem arzetmektedir.
Günümüzde yaþanan hýzlý deðiþimler ve yeni geliþmeler iþletmelerin eski kurallara göre rekabet edebilmelerini olanaksýz hale getirmiþ bulunmaktadýr. Zira dünya genelinde iþletmeler, pazar paylarýný arttýrabilmek ve rekebet edebilmek için yenilikçilik, teknoloji ve markalaþmayý önceliklendirmekte ve hem ar-ge faaliyetlerine hem de markalaþmaya ciddi yatýrým yapmayý zorunlu hale getirmiþtir.
Keza markalaþma ve kurumsallaþma arasýnda da doðrusal bir iliþkiden bahsedilmektedir. Bir iþletmenin markalaþabilmesi için öncelikle kurumsal bir yapý varlýðýnýn olmasý ön þart olarak kabul edilmektedir. Marka her ne kadar yenilikçiliðin getirisini garanti altýna alsa da, bunu sürdürülebilir kýlmak için kurumsal bir yönetim anlayýþýný da beraberinde tesis etmek gerekir.
KOSGEB olarak bu tespitlerden yola çýkarak ve kurumsal yükümlülüklerimizde dikkate alýndýðýnda, KOBÝ Proje Destek Programý kapsamýnda “KOBÝ’lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliþtirmek†ve “KOBÝ’lerin Markaya Yönlendirilmesi†konularýnda çaðrýya çýkýlmasý ve KOBÝ’lerin projelerinin desteklenmesi yönünde çalýþmalarýný tamamlanmýþ bulunmaktadýr.
3. Çaðrý Takvimi
*Çaðrý Kapanýþ Tarihi: 20 Mart 2015 - saat 23.50
* Proje baþvuru formunun iþletme tarafýndan www.kosgeb.gov.tr üzerinden doldurularak onaylanmasý gereken en son tarihi ifade etmektedir. Bu tarihten sonra sistem proje baþvurularýna kapatýlacaðýndan hiçbir þekilde proje baþvurusu yapýlamayacaktýr.
4. Proje Baþvurusu
Proje Baþvuru Formu www.kosgeb.gov.tr internet adresinden doldurulup çýktýsý alýnarak eki belgelerle birlikte Ýlgili KOSGEB Hizmet Merkezine verilir.
5. Destek Þartlarý
Proje süresi: en az 6 ay en fazla 24 Ay
KOSGEB Destek üst sýnýrý : 150.000 TL
Destek Oraný*: 1. ve 2. Bölgelerde %50, 3., 4., 5., ve 6. Bölgelerde %60
*19.06.2012 tarih 28328 sayýlý Resmi Gazete’de yayýmlanan Yatýrýmlarda Devlet Yardýmlarý Hakkýnda Bakanlar Kurulu Kararý
6. Ýlgili Belgeler
- KOBÝ Proje Destek Programý Uygulama Esaslarý
![]()