ODTÜ Çevre Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Demirer yaptýðý açýklamada biyogaz elde edilebilmesi için yapýlacak çalýþmalarda bir ton antepfýstýðý atýðýndan 14 kilovatsaat elektrik gücü elde edileceðini açýkladý.
Demirer, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin, Antep fýstýðý üretiminde dünya üçüncüsü olduðunu, fýstýk atýðýnýn içerdiði organik bileþiklerle önemli düzeyde biyoenerji kaynaðý olduðunu ve bu alanda deðerlendirilmesi gerektiðini ifade etti.
2011'den beri Antep fýstýðý iþleme atýklarýndan biyogaz elde edilmesi üzerine araþtýrmalar yaptýklarýný bildiren Demirer, þu bilgiyi verdi:
"KOSGEB ve ODTÜ'nün 3 yýldýr yürüttüðü çalýþma, bu konuda yapýlan bir ilk niteliðinde. Antep fýstýðý iþleme atýklarýnýn çeþitli kimyasal iþlemlerin ardýndan biyogaz elde edilebileceðini gösterdi. Antep fýstýðý atýklarý, yüksek organik madde içeriyor ve çevre sorunlarýna yol açabilir. Bu nedenle de atýklardan biyogaz elde etmek en iyi çözümdür. Yapýlan çalýþmalar sonucunda, Gaziantepte özel bir kuruyemiþ firmasýnýn açacaðý bir tesisle, 1 ton Antep fýstýðý atýðýndan elde edilecek 1,1 milyon metreküp biyogaz ile 14 kilovatsaat elektrik enerjisi üretilebilecek"
Demirer, Gaziantep'in en çok Antep fýstýðý üreten il olduðunu hatýrlatarak, þöyle konuþtu:
"Ülkemizde üretilen Antep fýstýðýnýn yaklaþýk 100 bin tonu Gaziantep'te iþlenmektedir. Ýþleme sürecinde 1 kilo Antep fýstýðý için 8-10 litre su kullanýlmakta ve yaklaþýk 200 gram yaþ kýrmýzý kabuk oluþmaktadýr. Bu deðerler, Gaziantep de yýlda Antep fýstýðý iþleme kaynaklý yaklaþýk 1 milyon metreküp atýk su ve 20 bin ton katý atýk oluþtuðuna iþaret etmektedir. Arýtýlmadan çevreye verilmesi durumunda yoðun çevre kirliliðine neden olan bu atýklarýn arýtýlmasý için çok yüksek maliyetli tesislerin kurulmasý ve iþletilmesi gerekmektedir."
Biyogaz elde ettikten sonra kalan atýðýn da gübre olarak kullanýlabileceðini dile getiren Demirer, ayrýca bu iþlemin karbon salýnýmýný azaltacak olmasý nedeniyle çevreye de zararýn en aza indirgeneceðinin altýný çizdi.
Bu arada, 14 kilovatsaat elektriðin bir konutun bir yýllýk elektrik ihtiyacýný karþýladýðý ifade edildi.
Birleþmiþ Milletler Gýda ve Tarým Örgütünün (FAO) 2011 verilerine göre, Türkiye 112 bin tonla Ýran ve ABD’nin ardýndan dünyanýn üçüncü büyük Antep fýstýðý üreticisi.
-Fýstýk için büyük zirve
Öte yandan, Gaziantep Büyükþehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi, yarýn "Yeþil Altýn Antep fýstýðý Zirvesi" düzenleyecek. Zirve, Antep fýstýðýnýn daha verimli yetiþtirilmesi ve tüm kapsamlarýyla deðerlendirilmesi amacýyla kamu, özel sektör, akademi, fikir önderleri, STK yetkilileri, uluslararasý kuruluþlar ve giriþimcileri bir araya getirmeyi amaçlýyor.
Prof. Dr. Göksel Demirer, zirvede Antep fýstýðýndan enerji üretimi projesiyle ilgili sunum yapacak.![]()