Þanlýurfa’nýn ünlü gazelhan ve mevlithanlarýndan olan kerametleriyle de ünlü Dede Osman’ý 72 yaþýndaki yeðeni SANLIURFA. COM’a anlattý.
Bu Dede Osman bildiðimiz Dede Osman olmasa da ününü, Þanlýurfalýlar kadar Gaziantep’in Nizip ilçesi halký da çok iyi biliyor.
Dede Osman ismini Halilürahman Gölünde makamý bulunan meþhur Dede Osman’dan alan gazelhan Dede Osman da Þanlýurfa’da kerametleriyle biliniyor. Hayatýn da hiç evlenmeyen ve okuduðu mevlit ve gazelhanlarýn yaný sýra kerametleriyle de Þanlýurfa ve Gaziantep Niziplilerin gönlünde taht kuran Dede Osman Aydýn vefat ettiðinde Nizipliler cenazesini bile vermek istememiþler. Onun için Nizip’te türbe yaptýramazsalar bile onun müzesini açmýþlar.
Yemin ederek konuþmayý ve para pula tenezzül etmeyi sevmeyen Dede Osman Aydýn’ýn yeðeni Fethi Suveren onu anlatýrken hem gözleri doluyor hem de duygu dolu anlar yaþýyor. Þanlýurfa Kazaz Pazarýndaki tarihi mekânda esnaflýk yapan Dede Osman Aydýn’ýn yeðeni Fethi Suveren, dayýsýný Þanlýurfalýlar ile Gazianteplilerin paylaþamadýðýný söylüyor.
NÝZP BELEDÝYE BAÞKANININ BABASI ÝLE MANEVÝ DOSTLUÐU
Dayýsýnýn Gaziantep’in Nizip ilçesinde vefat ettiðinde onu sevenlerin de cenazeyi Urfa’ya vermek istemediðini aktaran Fethi Suveren, “********** satanlarý falan o iþlerden caydýrmýþtý. Nizipliler kendisini çok seviyorlardý. 17 yýl önce Ramazan ayýnýn 3. gününde vefat etti. Cenazesini Nizip'ten getirmeye gittik vermediler. Mümkünü yok vermiyoruz dediler. Neden dedik, bu burada vefat etmiþ ona yeþil kubbe yapacaðýz. Gidin Dede Osman burada kalacak dediler. Biz Þeyhi'nin yanýna gideceðiz dedik. En sonunda cenazeyi arabaya koyun arabanýz çalýþýrsa götürün dediler. Sabri Tepe isimli bir arkadaþýmýz vardý. Arabayý o getirmiþti. Ancak hurda bir arabasý vardý. Marþ basmazdý. Zorla çalýþtýrýrdý. Nizipliler öyle deyince korktum. Eyvah araba þimdi ya marþ basmazsa dedim. Ama þoför arkadaþým besmelesini çekti ve marþa bastý. Zorla çalýþan araba saat gibi çalýþmaya baþladý. Nizipliler kendilerini yerlere attýlar. Onlar herhalde araba çalýþmaz diye düþündüler. Götürmeyin. Bunun burada kalmasý lazým dediler. Gece saat 11.00'da Nizip'ten alýp getirdik. Buraya gelene kadar saat 2’i oldu. Rahmetli Bekir Hoca cenazesini yýkadý, Ulu Cami'de cenazesini kaldýrdýk. Harran Kapýsýna Þeyhi'nin yanýna defin ettik” ifadelerini kullandý.
ADINA KURAN KURSU AÇIP EÞYALARINDAN MÜZE YAPTILAR
Þu anki Nizp Belediye Baþkanýn babasý ile dayýsý Dede Osman Aydýn’ýn çok samimi olduðunu da aktaran Fethi Suveren” Hacý Kemalin oðlu Hacý Fevzi þuan Nizip Belediye Baþkaný. Baþkan olamadan çok önceleri maddi durumlarý çok kötüymüþ. Dede Osman’dan dua istemiþler. Dede Osman da þuan ki Nizip Belediye Baþkaný Fevzi’nin babasýnýn Nizip’te yol kenarýnda bir baðýnýn yerine benzinlik yapmasýný söylemiþ. Borcun harcýn da varsa buraya bir benzinlik yap demiþ. Sonra orada bir benzinlik yapmýþlar. Allah da yürü kulum demiþ ve borçlarý harçlarý kalmamýþ. Çok zengin olmuþlar. Oðlu 3 dönem belediye baþkaný oldu. Dede Osman 17 yýldýr ölmüþ Nizip'teki belediye baþkaný, kardeþi Kemalin durumlarý çok iyi. 17 yýldan þimdiye kadar Nizip Belediye Baþkaný her ay 400 TL Dede Osman’ýn fakirlerine gönderir. Dede Osman’ýn yanýnda paranýn önemi yoktur. Zaten Nizipliler bunun bu þeyini seviyorlardý. Parada gözü yoktu. Ölmeden bir ay önce yanýma geldi, dedi Nizip'te 1 milyar param var. Ben öldükten sonra gidip paramý isteme, bende dedim dayý hiç öyle þey olur mu? Yani þimdi olur mu? Allah kendilerinden bin defa razý olsun. Nizip Belediye Baþkaný Fevzi’nin babasý Hacý Kemal, Dede Osman’dan 3 yýl sonra öldü. Hacý Kemal dayýmdan büyüktü dayýmýn elini öperdi aðlardý. Þimdi dayýmýn Nizip’teki odasý olduðu gibi duruyor. Odasý Müze halinde Talebeler yetiþsin diye 3 yýl önce Kur-an kursuna teslim etmiþler. Kendisinden çok hayýr gördüler. “
“CENAZESÝNÝ VERMEMEK ÝÇÝN NÝZPLÝLER ÇOK DÝRENDÝ”
Dayýsýnýn vefat edip Urfa’da defnedildikten sonra Niziplilerin Dede Osman’ý bir gece vakti kabrinden alýp Nizip’e götüreceði endiþesi yaþadýðýný da anlatan Fethi Suveren “Nizipliler çok direndi, vermeyiz dediler ben getirdikten sonra dedim gelip bir daha götürürler diye korktum. Mezardan çýkartýlar diye ve aynen benim dediðim gibi oldu. Bir Murat baba vardý. Allah rahmet eylesin. Oda dayýmdan iki yýl sonra öldü. O da kendilerinin akrabasýymýþ dayým gibi eskicilik yaparmýþ. Diyor benim dünya alemin de benim þeyhim Ahmet Eznavi demiþ Dede Osman vefat etmiþ onun bir müridi var git seni götürsün. Kabrine gidiyorlar, þeyh efendinin yanýna ziyaret ediyor, Dede Osman dayým çýkarken elindeki haziranýyla(baston) demiþ benim yerim burasý. Biz de kendi vasiyeti üzerine kendisini oraya defin ettik. Ankara'dan Murat Baba cenazeye geldi. Dedi ben 20 yýl önce buraya geldim. Bana bu yeri göstermiþti. Nizipliler onun sözüne güvenirdi. Murat Baba böyle deyince onlar çekildi. Yoksa benim düþündüðüm gibi olacaktý. Yani 5 gün 6 gün sonra dayýmýn kabrinden alýp Nizip’e defnedecek ve ona türbe yapacaklardý. Ama Murat Baba onlarý ikna etti “þeklinde konuþtu.
HÝÇ YEMÝN ETMEZDÝ
Dayýsýnýn bir þey anlatýrken hiç yemin etmediðini aðzýndan yemin çýkmadýðýný belirten Fethi Suveren oðluyla Dede Osman arasýndaki bir iliþkiyi þöyle anlattý” Biz dayýmla oda da otururken benim 3 yaþýndaki oðlum haziraný görünce hemen kaçtý geldi. Dayým oðlumu aldý dizine oturttu. Baþýný okþadý, öptü, sevdi o haziranýný da8Baston) köþeden aldý kendisine verdi. Normalde hiç kimseye vermez, hayrette kaldýk. Normalde çocuklarýn kalabalýðýný gürültüsünü sevmezdi seslerini gürültülerini sevmezdi. Oðlum ondan sonra doktor oldu. Þimdi Bursa'da dâhiliye uzmaný. “
HÝÇ EVLENMEDÝ
Dede Osman’ýn hiç evlenmediðini de anlatan Fethi Suveren, “Bizim aile dostumuz var Yýlmaz Öztop. Onun amcasý kendisini bir ara sýkýþtýrdý evlerinde otururken. Dedi neden evlenmiyorsun, dedi yahu Halil sen bilmiyorsun konuþuyorsun, biz okumuþuz Peygamber Efendimiz buyurmuþ demiþ kafanýza göre bir aile bulmadýnýz mý evlenmezseniz evlenmeyin evlenmenizden hayýrlýdýr” dedi.
[PENCERE]http://www.urfa.tv/embed/o-dede-osman-in-yegeni-sanliurfa-13102.html[/PENCERE]