Gaziantep Çepnileri Derneði tarafýndan 'Anadolu Tarihinde Çepni Türkmenleri ve Karadeniz Bölgesinde Yerleþik Güvenç Abdal Ocaklýlarý' konulu panel düzenlendi. Panele birçok kentten Alevi Dedeleri ve Çepni ocaðý temsilcileri katýldý.
Alevi ve Bektaþi Kültür Derneði'nde düzenlenen panele, Þehitkamil Kaymakamý Mehmet Aydýn, MHP Ýl Baþkaný Muhittin Taþdoðan, CHP Ýl Baþkaný Mehmet Gökdað, Gaziantep Çepnileri Derneði Baþkaný Zülfikar Aslan, Güvenç Abdal Araþtýrma Eðitim Kültür ve Tanýtma Derneði Baþkaný Adem Daðýdýr, siyasi parti temsilcileri ile Balýkesir-Ýzmir bölgelerinde yerleþik Alevi Çepnilerin temsilcileri ve Ardahan-Damal yöresi Türkmenleri katýldý.
Gaziantep Çepnileri Derneði Baþkaný Zülfikar Aslan, Çepnileri ve Alevileri, dünyaya doðru gözle anlatmak için 3 yýldýr çalýþtýklarýný anlatarak, "Türkiye çapýnda bizim gibi, bizimle ayný evden çýkmýþ akrabalarýmýzla dostlarýmýzla bir araya geldik. Bu etkinlik bizim için çok önemli" dedi.
Paneli 'Büyük Çepni Buluþmasý' olarak nitelendiren Adem Daðdýr ise Çepnilerin Oðuzlarýn bir boyu olduðunu söyledi. Çepnilerin Anadolu'nun hemen her yerinde var olduðunu ifade eden Daðýdýr þöyle konuþtu:
"Çepni boyu da Horasan kökenli olup Anadolu'daki Türkmen iskanýnýn en etkili topluluklarýndandýr. Karadeniz, Güney Marmara, Ege bölgelerinde yerleþik olan Çepniler tarih boyunca Alevi-Bektaþi inancýnýn Anadolu'daki etkin temsilcilerinden biri olmuþtur. Karadeniz'de Güvenç Abdal Ocaðý'na baðlý olarak yüzyýllar boyunca eren inancýnýn temsilciliðini yapan Çepniler, diðer bölgelerde Dede Karkýn, Ýmam Musa Kazým ve Köse Süleyman gibi ocaklara baðlýdýr. Çepniler'in Anadolu'da etkinlik kurduðu bölgelerden biri de Gaziantep-Rumkale yöresidir. Rumkale yüzyýllar boyunca Çepni Türkmenlerine yurt olmuþtur. Bu Çepni kolu da günümüze kadar hem Çepni hem de Alevi-Bektaþi inanç kimliðini korumuþtur. Çepniler'in Anadolu'da yerleþik olduðu bölgelere bakýldýðýnda Anadolu kültür ve tarihinde ne derece etkili olduklarý net olarak görülmektedir. Trabzon'dan Ordu'ya, Tokat'tan Düzce'ye, Balýkesir'den Aydýn'a, Manisa'dan Gaziantep'e adeta Anadolu'nun dört bir yanýnda tarih boyunca Çepniler var olmuþtur."
Þehitkamil Kaymakamý Mehmet Aydýn da konuþmasýnda barýþýn önemini vurgulayarak, "Ne kadar birbirimizi tanýrsak, birlikteliðimiz o kadar artar. Bunun içinde bilgiye ihtiyacýmýz var. Çaðdaþ uygarlýk seviyesini o bilgili ne kadar alýrsak o kadar yükseltiriz. Bu tür etkinliklerin hem varlýðýmýzý bilmemiz, hem kendimizi tanýmamýz, hem diðerlerini de tanýmamýz açýsýndan gerçekten çok önemli buluyorum" diye konuþtu.
Konuþmalarýn ardýndan, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Karadeniz Araþtýrmalarý Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Üçüncü ve Gazi Üniversitesi Öðretim Üyesi Dr. Coþkun Kökel, Çepni Tarihi üzerinde yaptýklarý araþtýrmalarý anlattý.
![]()