Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanýn ABD’deki Bowling Green State Üniversitesi’nde zemin süsü olarak kullanýldýðý ortaya çýktý. Mozaiklerin 1965’te kaçak kazýlar sonunda kaçýrýldýðý tahmin ediliyor
Gökhan Karakaþ'ýn haberine göre "
6
GÖKHAN KARAKAÞ
Türkiye’nin en önemli tarihsel zenginlikleri arasýndaki Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanýnABD’nin Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi tarafýndan zemin süsü olarak kullanýldýðý ortaya çýktý. 1965’te üniversite tarafýndan Manhattan‘da bir sanat galerisinden satýn alýnan Zeugma mozaiklerinin Türkiye’ye iade edilmesi için yapýlan resmi giriþimlerden ise sonuç alýnamadý.
Gaziantep’teki Birecik Baraj Gölü kýyýsýnda bulanan Zeugma Antik Kenti, milattan önce 300 yýlýnda Büyük Ýskender tarafýndan ‘Selevkia Euphrates’ adýyla kurulmuþtu. Daha sonra Kommagene Krallýðý’nýn 4 büyük þehrinden biri olan kent, milattan önce 31’den itibaren Roma Ýmparatorluðu’na baðlanýrken ‘köprü’ anlamýndaki Zeugma adýný almýþtý. 1998-1999’da Birecik Barajý’nýn sularý altýnda kalmamasý için yürütülen kazýlarda bulunan eserler Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenirken, bazý parçalarýn ABD’de zemin süsü olarak kullanýldýðý ortaya çýktý. Ohio’daki Bowling Green State Üniversitesi’nin koridorlarýnda zemin süsü olarak kullanýlan mozaiklerin 1965’te kaçak kazýlarla kaçýrýldýðý tahmin ediliyor.
46 yýl gizli odalarda
1965-2011 arasýnda üniversitenin kapalý odalarýnda tutulan 12 parça mozaik, 3 yýl önce zeminde sergilenmeye baþladý. 2011’e kadar Antakya kökenli olduðu sanýlan mozaikleri inceleyen üniversitenin öðretim üyesi Dr. Stephanie Hooper, Zeugma Antik Kenti’ni doðruladý. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlýðý, mozaiklerin iadesini istedi. Federal Soruþturma Bürosu olanFBI’ya bile baþvuran bakanlýk, Anadolu’nun kültür hazinesinin iadesi için kararlýlýkla diplomatik iliþkilerini sürdürdü. FBI ise konunun kendilerini ilgilendirmediði belirterek, topu üniversite yetkililerine attý. Üniversite de 3 yýldýr Türkiye’yi oyalayarak mozaiklerin iadesini yapmadý.