Maliyeti düþük endüstriyel ve tarýmsal atýklarýn laboratuvarda öðütülerek oksijensiz ortamda yakýlýp, ardýndan soðutulmasýyla elde edilen katma deðeri yüksek bu 3 farklý ürün (Malatya’da yetiþtirilen kayýsýnýn çekirdek kabuðu, Gaziantep’in 'Antep Fýstýðý' kabuðu, Ege’de yetiþtirilen çam fýstýðý kabuðu ) yenilenebilir [/SIZE]enerji kaynaklarýna da alternatif oluþturuyor. Ülke ekonomisine saðlayacaðý katkýyla dikkat çeken projeyle, Türkiye’nin yurtdýþýndan yýllýk 6 bin ton aktif karbon ithalinin ihracata çevirmesi hedefleniyor. Üretimde, odun kökenli atýklar ile pamuk, ayçiçeði, fýstýk kabuðu buðday sapý, zeytin ve kayýsý çekirdeði gibi tarýmsal atýklarýn ham madde olarak kullanýlmasý ön görülüyor.
Projeyle ilgili bilgi veren Orman Endüstri Mühendisi ve Yüksek LisansÖðrencisi Mehmet Þehmuz Çetinkaya, atýklarýn oksijensiz ortamda yakýlýp soðutulmasý sonucu 3 farklý ürün elde edildiðini söyledi. Çetinkaya, elde edilen ürünlerin organik maddelerin ýsý etkisiyle bozunmasý sonucu açýða çýktýðýný belirterek, þu bilgileri verdi: “Çöpleri deðirmende öðüterek ufaltýyoruz. Atýklar proliz reaktöründe azot gazýyla ýsýtýlýyor. Havasýz ortam bu maddeler reaktörün içerisinde yanmadan bozulmasý saðlanýyor. Sýcaklýkla birlikte atýk bünyesindeki bileþikler gaz ve sývý fazýna geçiyor. Yüksek sýcaklýk nedeniyle moleküller bileþiklerinden ayrýlýyor. Ayrýlan maddelerin bir kýsmý ise buhar halinde soðutularak yoðunlaþtýrýlýyor. Yoðunlaþmayan maddeler ise Hidrojen, Metan ve Karbonmonoksit gazý olarak açýða çýkýyor. Yoðunlaþanlar ise rektör içerisindeki bölümde sývý halinde toplanýyor. Elde edilen bu sývý (bio yað) fueloil kalitesinde kalorifer yakýtý olarak kullanýlabilir. Geriye ise aktif karbon maddesi kalýyor.”
Çetinkaya, þöyle konuþtu: “Ürettiðimiz karbon maddesinin endüstriyel boyutunu düþündüðümüz de Türkiye’de 2012 verilerine göre yaklaþýk aktif karbon ihtiyacý 6 bin ton civarýnda. Biz 6 bin ton aktif karbonu 20 bin ton atýktan üretebiliriz. Buda þöyle bir hesapla Malatya’da kayýsý çekirdeði kabuðunun atýðý 20 bin ton civarýnda. Yine ayný þekilde Gaziantep’te fýstýk kabuðunun atýðý 15 bin ton civarýnda. Ayný þekilde Türkiye genelinde ceviz kavuðunun atýðý 35 bin ton’un üzerine çýkmakta. Biz bularýn her bir kaleminden Türkiye’nin ihtiyacý olan aktif karbonu üretebiliriz. Bunun dýþýnda her birini toplu olarak ürettiðimizi düþünürsek yurt dýþý satýþýnda çok rahatlýkla yapabiliriz.”
Kaynak: haberyurdum