Jelatinli þekerde domuz katkýsý tehlikesi
Üzerinde sýðýr ya da yenilebilir jelatin ile örütelmiþ ibaresi bulunan þekerlerin domuz jelatini ile yapýlmýþ olabileceði iddia ediliyor.
Ramazan Bayramý'nýn yaklaþmasýyla vatandaþlar da, misafirlere sunmak için þeker ve çikolata alýþveriþine baþladý. Tüketiciler Birliði ise özellikle çocuklarýn çok sevdiði jelatinli þekerlerde domuz katkýsý olabileceði konusunda tüketicileri uyarýyor.
Tüketiciler Birliði Genel Baþkan Yardýmcýsý Kemal Özer, özellikle çocuklarýn çok sevdiði yumuþak þekerlerin üzerinde 'yenilebilir ya da sýðýr jelatini' ibarelerinin yazdýðýný ancak bunlarýn birçoðunun gerçeði yansýtmadýðýný iddia ederek, "Jelatinin üretildiði yerin yazýlmamasý nedeniyle menþei bilinemiyor. Bu tür þekerlerin üzerinde 'Ürünlerimizin hiçbirinde domuz eti ve yaðý yoktur' ibaresi de yer alýyor. Ama birçok üründe bu gerçeði yansýtmýyor ve gerçeði gizlemek amacýyla bu ibareler kullanýlýyor.
Jelatin, sýðýr, domuz, tavuk ve balýklarýn kemik, sakatat ve derilerinden üretiliyor ve dünyada bu jelatini üreten sadece 6 ülke var. Bunlar Brezilya, Danimarka, Çin, Kanada, Hindistan ve Pakistan. Bu ülkelerden sadece Pakistan'da sýðýr jelatini üretiliyor ve Ýslami usullere uygun kesim yapýlarak üretiliyor. Ancak o ülkenin de üretim kapasitesi az ve talebi karþýlamaktan çok uzak. Diðer ülkelerde ise sýðýrýn az ve pahalý olmasý ve domuzun bol ve ucuz olmasý nedeniyle aðýrlýklý olarak domuz jelatini üretiliyor. Bu jelatinlerde ucuz olmasý nedeniyle þeker üreten firmalarca tercih edilebiliyor" dedi.
Þeker almak isteyen vatandaþlarý uyaran Kemal Özer, "Vatandaþlarýmýz, þekerin içeriklerini çok iyi incelemeli ve yeterince aydýnlatýcý bilgi verilmeyen ürünleri kesinlikle almamalýdýr. Birçok firma alýþýlagelmiþ biçimde ürünlerinin üzerine domuz ve domuz ürünü ile alkol katkýsý yoktur yazýyor. Ama birçoðu incelendiðinde içeriðinde domuz jelatini olduðu anlaþýlýyor. Bu nedenle gerek sýðýr, gerekse domuz jelatini kullanýlsýn vatandaþlarýmýz bu tür ürünleri alýrken çok dikkatli olmalýdýr" þeklinde konuþtu.
Vatandaþlarýn þeker alýrken dikkat etmeleri gereken konularý da belirten Özer, "Þekerlerin bir kýsmýnda ise, þeker yerine suni tatlandýrýcýlar kullanýlýyor. Bu nedenle þekerleme ürünlerinin doðal þeker içermesine dikkat edilmelidir. Çikolata ve þeker yerine hurma, badem, fýndýk, dut kurusu, kaysý kurusu gibi saðlýklý ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuþtu.