Milletlerarasý Ticaret Odasý’nýn (ICC) taklit ve korsana karþý 20 ülkede yürüttüðü ve þimdi ise Türkiye’nin 81 ilinde farklý etkinliklerle hayata geçirilecek olan projeye, Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý, Emniyet Genel Müdürlüðü ve TOBB’un yaný sýra Türkiye’nin ve dünyanýn önde gelen markalarý destek vermektedir.

Proje kapsamýnda, fikri ve sýnai haklar konusunda çalýþmalar yürütülerek sahtecilik ve korsan ürünler konusunda farkýndalýk yaratýlacak ve bu sayede bilinçli alýþveriþin önemi, saðlýk boyutuyla taklit ürünlerin riskleri, yasa dýþý ürün ticareti ve ekonomiye verilen zarar ortaya çýkacaktýr.
Fikri ve Sýnai Mülkiyet haklarý nelerdir diye açýklayacak olursak, bir iþletmenin ürünleri, yöntemleri (usulleri), dokümanlarý, görselleri, kimlik unsurlarý, sanat eserleri, vb.'ne iliþkin tüm özgün tasarýmlarý ve gizli ya da açýk bilgileri (gayri maddi varlýklarý) ile ilgili sahip olduðu, kullanma, ürüne dönüþtürme, daðýtma, yayma, satma gibi çeþitli mahiyetteki haklarýdýr.

Ayrýca, 5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile ilim ve edebiyat, müzik, güzel sanatlar,sinema gibi eserlerinin korunmasý saðlanacaktýr.
Ancak sizlerinde bildiði gibi tüm dünyada sahte ve korsan ürünlerle karþýlaþmaktayýz. Bu nedenle kampanyanýn önemini vurgulamak amacýyla “Sahtesi Pahalýya Gelir Ben Gerçeðini Alýyorum" sloganýyla kampanya 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet gününde baþlatýlmýþtýr.

Milletlerarasý Ticaret Odasý Türkiye Milli Komitesi Baþkanlýðýný yürüten TOBB Baþkanýmýz M.Rýfat HÝSARCIKLIOÐLU, sahte ve korsan ürünlerin “Yasa dýþý ürünlerin tüketiciyi aldattýðýný, ciddi saðlýk riski içerdiðini, özel bilgi güvenliðimizi tehdit ettiðini, ticareti dürüst yatýrýmcýya haksýzlýk yaþattýðýný, iþsizliði arttýrdýðýný ifade etmiþ olup, ayrýca yasa dýþý ürün almanýn suça ortak olunduðunu belirtmiþtir.

2023 yýlýnda ilçemizin ihracatýný 500 milyon dolara, Gayri Safi Milli Hâsýlasýný ise 2 milyar çýkarmak için fikri ve sýnai mülkiyet haklarýmýzý korumamýz ve bu konuda nihai tüketicinin ve geleceðimiz çocuklarýmýzýn da sahte ve korsa ürün hakkýnda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Burada hem bizlere hem de bireylere, eðitim camiamýza görev düþmektedir.

Türkiye ekonomisinin büyümesi ve iþsizliðin azalmasý amacýyla tüm halkýn kampanyayý desteklemesi önemlidir. Bizlerde Nizip Ticaret Odasý ve Nizip Ticaret Borsasý olarak tüm dünyada baþlatýlan kampanyayý destekliyor, "Ucuz Mal Alacak Kadar Zengin Deðilim, Ben Gerçeðini Alýyorum, ya sen? diyoruz.

Kaynak...