Gruplar Halinde Ve Ýki Kiþi Arasýnda Oynanan Oyunlar, Eski Topluluklardan Bu Yana Hep Vardý…
Ýnsanoðlu, bir arada yaþamaya baþladýðý ilkçað günlerinden, bilgi-biliþim çaðý dediðimiz günümüze kadar uzanan, binler, hatta onbinler yýl öncesindeki sosyolojik aþama sürelerinin tümünde kendilerini eðlendirecek, oyalayacak ve hoþça vakit geçirecek oyun ve uðraþ türleri icat etmiþlerdir…
Ýnsanoðlu, barýnma, beslenme, giyim-kuþam gibi zorunlu ihtiyaçlarýný karþýladýktan sonra, boþ zamanlarýnda, günlerini anlamlaþtýrmak için kâh meraklanmýþ; incelemelerde, araþtýrmalarda, gözlemlerde bulunmuþ… Anlamlaþtýramadýðý ve güç yetiremediði doða olaylarýný Tanrý ile iliþkilendirmiþ; güce tapýnma gereksinimi duymuþ ve dini ritüeller geliþtirmiþ… Kâh keþiflere çýkmýþ, yeni yerler aramýþ… Kâh yaþamýný kolaylaþtýrýcý (alet-edavat, tedavi ve ilaç türü) icatlarda bulunma riskine girmiþ… Kâh resim, heykel, müzik, spor, folklor, estetik gibi sanat uðraþlarý edinmiþ… Kâh, yaratma yetenek ve becerilerini kullanarak, hoþça vakit geçirebilecekleri, bedensel ve zihinsel zindeliklerini artýrýcý ve de kendilerini eðlendirici ve hatta eðitici türden oyunlar ve sporlar icat etmiþtir…
Eðlence, spor ve zeka türü oyunlarý insanlýk tarihinin her Safhasýnda görmek mümkündür…
Avlanarak ve bitki-meyve toplayarak karnýný doyuran ilkel toplum bireylerinden baþlayarak, günümüz çaðdaþ bireylerine kadar tüm insanlar, geçim uðraþlarýndan arta kalan boþ zamanlarýný (þartlar elverdiði ölçüde ve de eldeki mevcut olanaklar dahilinde) hem dinlenerek hem de eðlenerek deðerlendirmiþler ve deðerlendirmektedirler.
Çoktan da çok eski atalarýmýzýn oyunlarý, güç ve dayanýklýlýk göstergesi içeren türden oyunlardý. Daha iyi avlanabilmek ve aðaçlardan daha hýzlý ve dikkatli meyve toplayabilmek için, hýzlý koþma, isabetli taþ ve mýzrak atabilme, sopayý güçlü sallayabilme, dikkatli ve tetikte olma, týrmanma becerisini geliþtirme, yaþamsal bir uðraþtý. Bu yaþamsal uðraþlar, zamanla, ilkel atalarýmýza eðlence ve spor türü oyunlar icat etme olanaðý saðlamýþtýr; toplulukta kim daha hýzlý koþuyor, kim daha hýzlý týrmanýyor, kim taþý yada mýzraðý daha ileriye fýrlatýyor, gibi bir fikrin ortaya atýlmasýyla sportif oyunlar baþlamýþ ve vazgeçilmez eðlence ve oyalanmaya dönüþtürülmüþtür. Yetiþkinlerle baþlayan bu oyunlar, farklýlaþarak, basitleþerek ve kaideleþerek gençlerin ve çocuklarýn da istifadesine sunulmuþtur. Tabi ki iþin içine beceri ve zeka da katýlarak… Özcesi, en basitinden en detaylýsýna; kültürel bir içeriðe kavuþan oyun türleri, medeniyetler geliþip deðiþirken yöresellikten evrenselliðe sirayet edip, neredeyse, ulusal oyun kimliklerine kavuþmuþlardýr.
Eðlence:
Eðlence, geniþ yelpaze açýlýmlý bir deyimdir… Eðlenmek, oylanmak, neþelenmek ve hoþça bir vakit geçirmek anlamýný da içeren eðlenti, her yaþtan ve cinsten insana özgü üst yapýsal, sosyo-kültürel bir gereksinimdir. Aletli veya aletsiz spor faaliyetleri, atletizm, bilgi ve beceri gösterileri ve yarýþmalarý, güreþ, müzik, dans, fizik ve zeka gücüne dayanan oyunlar, insanlýðýn vazgeçilmezlerindendir.
Yakýn Atalarýmýzýn ve Bizlerin Çocukluk ve Gençlik Dönemlerindeki Oyun Türlerimiz…
Elli-altmýþ yýl önceleri oynanan ve kýrklý-otuzlu yýllara kadar yaygýn bir þekilde oynanan onlarca oyun türümüzden çok azý þu gün için (tek-tük ve ara-sýra da olsa) küçük kentlerimizde ve kýrsal kesimlerimizde hâla oynanmaktadýr; ama çoðu günümüz gençliði ve çocuklarýnca bilinmeyen ve gün geçtikçe unutulan bu oyun türlerine deðineceðim. ‘’Annelerimiz-babalarýmýz, ninelerimiz-dedelerimiz, gerek çocukken, gerek gençken kendilerini oyalayacak ve eðlendirecek hangi tür oyunlar oynarlardý?’’ Sorusunun cevabýný günümüz çocuk ve gençlerine vermeye çalýþacaðým… Ki, radyonun, televizyonun, atarinin, bilgisayarýn, yani elektriðin olmadýðý o yýllarda bu en yakýn atalarýmýz boþ vakitlerini gruplar halinde nasýl deðerlendirir, ne tür oyunlar oynarlardý’yý anlatmaya çalýþacaðým.
Özetle; 30’lu, 40’lý, 50’li yýllarda ve öncesinde (bölgesel ve yöresel) tüm yerleþim birimlerinde, sokaklarýmýz ve boþ alanlarýmýz, deðiþik türden oyunlarýn oynandýðý birer oyun sahasý gibiydi. Düyeme (Topaç) çeviren, Çelik-çomak ya da gülle (misket) oynayan erkek çocuklarýndan; ip atlayan, seksek (çizgi) ya da mendil kapmaca oynayan kýz çocuklarýndan geçilmezdi. Oyun oynayan çocuklarýn, kuþ cývýltýsýný andýran sesleri, o alandaki canlý, mutlu ve anlamlý bir yaþamýn varlýk göstergesi gibiydi. Þimdilerde ise sokaklarýmýz ve boþ alanlarýmýz çocuksuz ve oyun alaný olma vasýflarýný yitirmiþ; her bir metrekaresi otopark alaný durumunda. Hoþ! Millet parklarý çoðalmýþ ama, geçmiþ yýllarda oynanan oyun türleri oralara taþýnamamýþ. Yanisi, 30’lu, 40’lý, 50’li yýllar öncesine dair oynanan çocuk ve gençlik oyunlarý artýk oynanmaz olmuþ.
Ne köþe kapmaca oynayanlar kaldý, ne saklambaç; ne düyeme çevirenler kaldý, çember çevirenler; ne beþ taþ oynayan, ip atlayan; ne elim sende, ne abu-düldül, ne septirim semsek, ne uzun eþek oynayan çocuklar kaldý. Bu türden oyunlarýmýzýn çoktan da çoðu unutuldu, oynanmaz oldu.
Pratikte oynanan ve çoklu katýlýmlarla bir þölene dönüþen, yöremize özgü bu tür oyunlar (ki birçoklarý), elektronik (bilgisayar, internet) ortamlarýnda, yani sanal alemlerde oynanýr oldu… Ve doðaldýr ki, çocuklarýmýzýn beceri ve yetenekleri (azdan çoða) köreldi, fiziksel yapýlarý esneklikten ve çeviklikten mahrumlaþtý. Ve yeni neslin fizyo-biyolojik saðlýðý, okullarda verilen ‘’verimsiz’’ beden eðitimi derslerine (!) havale edildi.
Oyun Nedir ?
Oyun, zihinsel ve bedensel geliþmemizi saðlýklý bir þekilde saðlayan eðlendirici, dinlendirici ve oyalayýcý (boþ zamaný anlamlý bi þekilde deðerlendirmek için yapýlan) neþelendirici, hoþlandýrýcý bir tür spordur.
Oyunlar genellikle gruplar (takýmlar) halinde oynanýr ve de her türlü oyunlarda çocuklar ve gençler genellikle daha baþarýlý olurlar. Çünkü gençler ve çocuklar sosyal konumlarý; algýlama, yetenek ve merak dürtüsü ve de zaman bolluðu açýsýndan her koþulda eðlenmeyi daha çok becerirler. Kendi aralarýnda çeþitli oyunlar dahi icat ederler.
Oyunlar, anlýk deðiþim ve geliþmeler karþýsýnda, kiþinin (ister çocuklarýn, ister yetiþkinlerin) doðru pozisyon alma ve doðru karar verme alýþkanlýðýný geliþtirir… Fiziksel ve zihinsel oyunlar, dengeli olmayý, hedefe odaklanmayý, esnek figürlere sahip olmayý da saðladýðý gibi, arkadaþlýk baðlarýný güçlendirir; sorumluluk, birlikte hareket etme ve dayanýþma duygusunu geliþtirir.
Basitinden karmaþýklýðýna; iki kiþilik de olsa, çok kiþi ile de oynansa her oyunun kendine özgü bir kuralý ve sonuçlarý vardýr.
Oyun Çeþitleri :
Oyunlarý sýnýflandýracak olursak;
1- Erkek yetiþkin, genç ve çocuklarýn oynadýklarý oyunlar:
a-) Erkek yetiþkinlerin oynadýklarý oyunlar:
-Tavla, Dama, Domino, Ýskambil (kaðýt) oyunlarý, Okey:
Yetiþkin erkeklerin oynadýklarý bu tür oyunlar, genellikle kahvehanelerde oynanýrdý ve günümüzde de yaygýn bir þekilde oynanmaktadýrlar.
-Bilardo, Pinpon, Langýrt:
Bu masa oyunlarý genç, yetiþkin erkeklerce kahvehanelerde ve spor kulübü lokallerinde oynanýrdý. Bizler, 60’lý yýllarýn baþýnda Ali Alkan Orta Okulunda okurken, okulumuz salonunda da pinpon masasý vardý ve teneffüslerde raketi ilk ele geçirenler oynardý.
- Aþþýk Atma, Güþ Vurma, Aba Güreþi, At yarýþý, gibi oyunlar da açýk alanlarda oynanýrdý.
2- Kadýn yetiþkin, genç ve çocuklarýn oynadýklarý oyunlar:
Yetiþkin genç kýzlarýn ve kadýnlarýn en yaygýn olarak oynadýklarý oyunlar, Peçiç ile Fincanda Yüzük Bulma oyunlarýydý.
3- Hem kýz, hem erkek çocuklarýn müþterek oynadýklarý oyunlar:
Oyun Alanlarý:
1- Açýk alanlarda oynanan oyunlar.
2- Evde (kapalý alanlarda) oynanan oyunlar.
3- Hem açýk alanlarda hem de evlerde (kapalý alanlarda) oynanan oyunlar.
4- Masa baþýnda oynanan oyunlar.
Yöremizdeki birçok oyunlar hem açýk alanda hem de evde oynanabilir türdendir.
1. 2. ve 3. Maddeler-) EVDE(ya da herhangi bir kapalý alanda) ve AÇIK ALANDA OYNANAN OYUNLAR:
a-) SEKSEK: Yöremizdeki adý çizgi oyunudur. Açýk alanda oynandýðý gibi evlerimizdeki hayatlarýn zeminine çizilen alanlarda oynandýðý gibi, oturma odalarýndaki dama desenli halýlar üzerinde de oynanýr..
b-) KÖÞE KAPMACA:
c-) KÖR EBE:.
d-) SAKLAMBAÇ:.
e-) ÇÖMÇE GELÝN GEZDiRME : Açýk alanda ve özellikle yaðmur yaðmadýðý bahar mevsimlerinde oynanýr. Bir nevi çocuklara özgü YAÐMUR DUASI oyunudur. Mahalledeki (genellikle komþuluk iliþkilerinin daha samimi olunduðu iki, üç sokak ile sýnýrlý) tüm evlerin kapýsý çalýnýr. Çöpten yapýlmýþ ve giydirilmiþ gelin-bebek, her bir kapý çalýþta bir baþka çocuðun (grup genellikle kýz çocuklarýndan oluþurdu) elinde ve tüm grup hep bir aðýzdan:
Çömçe gelin ne ister?
Allah’tan rahmet ister...
Çömçe gelin ne ister?
Allah’tan ekmek ister...
Çömçe gelin ne ister?
Allah’tan bal ister...
Çömçe gelin ne ister?
Allah’tan yað ister...
Çömçe gelin ne ister?
Allah’tan yaðmur ister...
Yaðdýr Allah’ým yaðdýr
Yaðmur ile sel…
Katýlýmcýlar, üstüne þunu ister, üstüne bunu ister türünden düzdürmeler ile kapý kapý dolanýlýr ve müsait bir evde mercimekli köfte yoðrulup-yenip, daðýtýlmasý için her evden (mercimek, bulgur, soðan gibi) gýda maddeleri alýrlardý.