Zeytinyaðý sektörü AB’den kota talebinde ýsrarlý
Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Nedim Güreli, Avrupa Birliði’nden Türkiye hariç, tüm zeytinyaðý üreticisi ülkelerin kota aldýðýný, Türkiye’nin AB’nden zeytinyaðý ihracatýnda kota almasý için çalýþmalarýn hýzlandýrýlmasý gerektiðini söyledi.
Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði’nin danýþma niteliðindeki Genel Kurul Toplantýsý’nda konuþan Güreli, ““Türkiye 20 bin ton kota alýrsa anýnda 10 bin tonluk kýsmýný anýnda AB ülkelerine satma olanaðýmýz var. Biz sektör olarak mutabakat halinde Dýþ Ticaret Müsteþarlýðý’na ne yapacaksan yap, kotayý saðla demeliyiz” diye konuþtu.
“Türkiye dýþýnda AB’den zeytinyaðý kotasý almayan ülke kalmadý” þeklinde konuþan Güreli, “Tunus ve Suriye’den sonra Cezayir, Filistin ve Ürdün’e de kota verildi. AB, kota vermek için Türkiye’den bir tek þey istiyor. ‘Ben zeytinyaðý kotasý vereyim, sen de benden kýrmýzý et al’ diyor. Türkiye bu konuda imza atmasýna karþýn hala kýrmýzý et almýyor. AB’nin kýrmýzý et yerine besi hayvaný ithalatýna izin verilmesi talebi de Türkiye’den olumlu yanýt alamýyor. Sektör AB’den kota alma konusunda mutabýk. Türkiye adýna müzakereleri yürüten heyetler üzerine lobi çalýþmalarýmýzý hýzlandýracaðýz. Kota almak sektörün birinci önceliði olmalý. 20 yýldýr yönetimdeyim. Her yönetim kurulu kota için çalýþtý. Biz de devlet katýnda lobi yapacaðýz. Kota artýk ham, kutulu ya da iþlenmiþ diye ayrýlmýyor, her türlü zeytinyaðý kota dahilinde deðerlendiriliyor.”
DÜNYA ZEYTÝNYAÐI PÝYASASINDA FÝYATLAR GERÝLÝYOR
Zeytin ve zeytinyaðý ihracatýnda yeni sezonun baþlamak üzere olduðu günlerde sektörde kavga yaþanmasýný istemediklerini ifade eden Güreli, Ýspanya’daki rekolte düþüklüðü nedeniyle fiyatlarýn yükseleceði düþüncesiyle Tunus’un 4 bin Avro’ya ürün aldýðýný ancak bugün 1900 Avro’ya mal satmak zorunda kaldýðýný, dünya genelinde düþen fiyatlarýn üreticilerimizi olumsuz etkilediðini söyledi.
Türkiye’nin dünya zeytinyaðý üretiminin sadece yüzde 7’lik bölümünü gerçekleþtirdiðini anlatan Güreli, “Dünya üretiminin yüzde 7’sini gerçekleþtiren bir ülke olarak fiyatlar üzerinde etki yapma þansýmýz yok. Dünyada fiyatlar baþka nedenlerle düþüyor” dedi.
PRÝM ÝÇÝN ÇABA GÖSTERMELÝYÝZ
Türkiye’de her zeytinyaðý ihracatçýsýnýn ayný zamanda üretici olduðuna vurgu yapan Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Baþkaný Ali Nedim Güreli, “Bütün yoðunluðumuzu prim konusuna verelim. Sezon baþladý. Tarým Bakanlýðý ile 4 kez görüþtük. Primin geçen yýldan daha iyi olacaðýný hissediyoruz. Tarým ürünlerine toplam 1 milyar YTL’lik destek verilecek. Bu pastadan mümkün olduðunca çok pay almalýyýz. AB’de prim düþüyor ama düþük hali bile bir tonda bin Avro civarýnda. Yani 1.8 YTL’lik primin yanýnda 10 kuruþluk prim hiçbir þey ifade etmiyor” diye sözlerine son verdi.
TARÝÞ GENEL MÜDÜRÜ ÞARMAN: “KOTA KONUSUNDA ÝHRACATÇI ÝLE AYNI DÜÞÜNÜYORUZ”
Türkiye’nin Avrupa Birliði’nin kapýsýna üyelik için dayanmýþ bir ülke olduðunu hatýrlatan TARÝÞ Zeytin ve Zeytinyaðý Kooperatifleri Birliði Genel Müdürü Güngör Þarman ise, kota konusunda ihracatçýlarla ayný düþünceyi paylaþtýklarýný söyledi. Þarman, “AB kapýsýna dayanmýþ bir ülkeye 3. ülkelere saðlanan avantajlarýn saðlanmamasý tuhaf bir durum. Bunun giderilmesinde zaruret var. Kotanýn amabalajlý ürünü de içeren þekilde verilmesi çok iyi olur. Sektör bunun için mücadele ediyor. Hatta kota bile bize yetmeyecektir. Sektörde sorunlara çözüm ararken uzlaþma içinde götürmeye çalýþmalýyýz. Aksi halde bizi kimse ciddiye almayacaktýr. Gelinen nokta çok baþarýlý” diye konuþtu.
SERTÝFÝKALI FÝDAN DÝKÝLMELÝ
Yeni kurulan zeytinliklerde dekara 250 YTL destek verildiðini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyaðý Ýhracatçýlarý Birliði Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Emin Demirci, bu destekten yararlanmanýn þartýnýn ise sertifikalý fiyat dikmekten geçtiðini söyledi.
Tarým Bakanlýðý’na 204 firmanýn 54 milyon zeytin fidaný için sertifika talebinde bulunduðunu hatýrlatan Demirci, þöyle konuþtu: “Bu 54 milyon fidanýn yarýsý olan 27 milyon fidan dikilse ve 7 yýl sonra her bir fidan 4 kilogram yað verse, Türkiye’nin rekoltesi 100 bin ton artacak demektir. Politakalar belirlenirken bu durum da gözönüne alýnmalý. Ayrýca 230 bin tonluk ABD’de pazarýndan daha fazla pay almak için çalýþmalarýmýzý artýrmamýz lazým.”
Ýlçemiz Nizip’tede baþlayan zeytin hasadý ile birlikte taze zeytinyaðý tüketici ile buluþtu, geçtiðimiz yýl 16 kg’lýk zeytinyaðý 100 ytl üzerinden satýlýrken bu yýl ilk fiyatlar 80 ytl düzeyinde oluþtu, genel görüþ ise fiyatlarýn daha da aþaðý olacaðý yönünde. .Ayrýca zeytinyaðý fiyatlarýndaki gerilemeye raðmen salamuralýk (yeþil) cins zeytin üreticileri oluþan talep dolayýsýylayeþil zeytin fiyatlarýndan memnun gözüküyorlar, bu gün itibarýyla 2 ytl civarýndaki fiyat zeytinyaðýna kýyasla çok daha cazip gözüküyor. .