Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði’nin (TOBB) Gaziantep’e yapacaðý 16 derslikli fen lisesi binasý, 200 öðrenci kapasiteli yurt binasý, spor salonu ve öðretmen lojmaný için yapýlan protokol töreninde konuþan TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, geleceði tasarlamanýn en etkili yolunun eðitime yatýrým yapmaktan geçtiðini bildirdi.
Fen Lisesi için yapýlan protokol törenine; TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Fatma Þahin, Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Ali Þahin, Derya Bakbak, Halil Mazýcýoðlu, Mehmet Sarý, Mehmet Erdoðan, Þamil Tayyar, Hüseyin Çelik, Mehmet Þeker, Ali Serindað ve Edip Semih Yalçýn, TOBB Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuseyri, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Sanayi Odasý Baþkaný Adil S. Konukoðlu, Gaziantep Ticaret Odasý Baþkaný Mehmet Aslan, Gaziantep Ticaret Borsasý Baþkaný Ömer Çelik, Islahiye Ticaret Odasý Baþkaný Kemal Vural ve Nizip Ticaret Odasý Baþkaný Mehmet Özyurt katýldý.
Hisarcýklýoðlu törende yaptýðý konuþmada Gaziantep’in her türlü yatýrýmý hak ettiðini vurguladý. Kentin, ülkemizin en önemli þehirlerinden bir tanesi olduðunu ifade eden Hisarcýklýoðlu, “Organize Sanayi Bölgeleriyle, birçok sanayi alanlarý, küçük sanayi siteleri ve serbest bölgesi ile Anadolu kaplanlarýnýn öncüsü bir ilimiz. Anadolu kaplanlarýna örnek olmuþ bir ilimiz. Bu baþarýnýn sýrrýný biliyoruz. Milletvekillerinin, sanayici ve iþ adamlarýnýn, STK’larýn, halkýn el ele olmasý marka þehri ortaya çýkartýyor. Bakýn bugün burada Sayýn Bakanýmýz var, Vekillerimiz var, Oda ve Borsa Baþkanlarýmýz var. Þehir için bir araya gelmiþler. Böyle birlik ve beraberlik olunca o þehrin zenginleþmesinin önünde kimse duramýyor” diye konuþtu.
-Geleceði tasarlamanýn yolu
Baþta Bakan Þahin olmak üzere Gaziantep için çalýþan tüm milletvekili, baþkan ve kentin ileri gelenlerine teþekkür eden TOBB Baþkaný M. Rifat Hisarcýklýoðlu þöyle konuþtu: “Geleceði tasarlamanýn en etkili yolu eðitime yatýrým yapmaktan geçiyor. Biz 10’lar kulübüne girmek istiyorsak mutlaka daha verimli üretim yapar hale gelmek zorundayýz. Þu anda Almanya’da çalýþan bir kiþi, yýlda ortalama 85 bin dolar katma deðer üretiyor, ABD’de 105 bin dolar katma deðer üretiyor, biz de ise sadece 35 bin dolar katma deðer üretiyor. Oradaki çalýþanlar dört kollu mu? Hayýr! Neden daha fazla katma deðer üretiyorlar. Çünkü çok iyi eðitimli insan kaynaðýna sahipler.
Verimlilik düzeyini üç katýna çýkartmak istiyorsak eðitime daha güçlü yatýrým yapmamýz gerekiyor. Türkiye’nin ileri teknoloji üretimine geçmesi için eðitimde vites yükseltmesi gerekiyor. Koreli tek bir þirketin, Samsung’un, Ar-Ge mühendisi sayýsý, Türkiye’nin toplam Ar-Ge mühendisi sayýsýndan daha fazla. Bunu deðiþtirmemiz için icat çýkartan gençlerimizin sayýsýný hýzla arttýrmamýz gerekiyor.
Son yýllarda Milli Eðitim Bakanlýðýmýzýn bütçesinin büyük bir artýþ göstermesini, Ar-Ge’ye ayrýlan kaynaklarýn artmasýný büyük memnuniyetle karþýlýyoruz. Ýnsan kaynaðý alanýnda bir atýlým yapmadan, uzun vadede Ar-Ge yatýrýmlarýnýn ekonomik getirisini beklemek pek gerçekçi olmaz. Daha kaliteli üretim zihniyetine, dünyanýn en büyük 10 ekonomisinin gerektirdiði zihniyete geçebilmek için daha eðitimli insan kaynaðýna ihtiyacýmýz var. Bu tespiti yaparken çok büyük bir avantajýmýzýn da olduðunu biliyoruz. Bizim en büyük sermayemiz genç nüfusumuz. Bu yaklaþýmla, hareket ederek ilköðretim okullarýndan baþlayarak eðitimin her kademesine destek olmak için taþýn altýna elimizi koyduk! Þu ana kadar 22 ilde okul yapýmýna 70 milyon lira harcadýk. Son yaptýðýmýz giriþimlerle 8 ilimizde daha okul yapýmýna baþlýyoruz.”
-“Sadece biz kazanalým anlayýþýnda deðiliz”
Ýþ adamlarý olarak sadece biz kazanalým bize yeter anlayýþýnda olmadýklarýný anlatan Hisarcýklýoðlu, kazanýrken ülkelerine kazandýrmanýn peþinde olduklarýný ifade etti. “Biz sadece kendi geleceðini düþünen iþ adamlarý olamayýz! Biz ayný zamanda ülkemizin geleceðini de düþünmek zorundayýz” diyen TOBB Baþkaný þunlarý kaydetti: “Bizim iþ adamlýðýmýz baþka memleketlerdeki iþ adamlýðýna benzemez. Biz her þeyden önce memleket sevdalýsýyýz! Bu çalýþmamýzda yalnýz deðildik elbette. Okulun arsa tahsisini yaparak projemize deðerli katkýlarda bulunan Sayýn Valimize teþekkür ediyorum. Bu hayýrlý iþe öncülük ettikleri için Gaziantep’te iþ alemi için müthiþ çabalar gösteren Oda ve Borsa baþkanlarýma özellikle teþekkür ediyorum. Yatýrýmlarýmýzýn Gaziantep’imize hayýrlý olmasýný diliyorum.”
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Þahin:''Biz varýmýzla, yoðumuzla, canýmýzla bu memleketin hizmetinde, milletin hizmetkarý olmaya devam edeceðiz''
Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Fatma Þahin de, Gaziantep'te kullanýlan ''varýný veren utanmamýþ'' sözünü hatýrlatarak, ''Biz varýmýzla, yoðumuzla, canýmýzla bu memleketin hizmetinde, milletin hizmetkarý olmaya devam edeceðiz'' dedi.
Yeteneðin, bilginin, inovasyonun ön plana çýktýðý yeni bir dünya düzeninin etkili olduðunu belirten Þahin, rekabetin yönetildiði bu dönemde istikbalin ve istiklalin en önemli gerçeðinin eðitim olduðunu belirtti.
Eðitim olmadan konulan hedeflere ulaþmanýn mümkün olmayacaðýný ifade eden Þahin, hükümet olarak en fazla kaynaðý eðitime ayýrdýklarýný hatýrlattý.
Eðitimle ilgili gerek fiziksel altyapý, gerek bütçe, gerekse öðretmen ihtiyacý bakýmýndan pozitif ayrýmcýlýk yaptýklarýný belirten Þahin, memleketi Gaziantep'teki eðitim yatýrýmlarýna iliþkin de bilgi verdi.
Gaziantep'i sanayisiyle, kültürüyle, turizmiyle yükselen bir yýldýz olarak nitelendiren Bakan Þahin, kentin güven ve huzuru tesis etmiþ, yerel kalkýnmayý baþarmýþ bir þehir olduðunu söyledi.
Göç alan kente insanlarýn aþ, iþ umuduyla geldiðini dile getiren Þahin, ''Bize düþen, bu umuda gelen yolculuðu negatiften pozitife çevirmek, herkesin geldiði bu þehirde huzurlu, mutlu yaþamasýný saðlamak'' diye konuþtu.
Türkiye'nin gelecek hedeflerine ulaþmasýnda eðitimin önemine deðinen Þahin, insanlara fýrsat eþitliði vermek, eðitimin önündeki engelleri kaldýrmak için çalýþtýklarýný söyledi.
Gaziantep'te kullanýlan 'Varýný veren utanmamýþ' sözünü hatýrlatan Bakan Þahin, ''Biz varýmýzla, yoðumuzla, canýmýzla bu memleketin hizmetinde, milletin hizmetkarý olmaya devam edeceðiz. Bütün gücümüzü ülkemiz için, çocuklarýmýzýn geleceði için kullanacaðýz'' dedi.
-Vali Ata
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise yapýlacak fen lisesinin kent için önemli olduðunu belirtti.Eðitim sorunu çözülmeden baþka sorunlarý çözmenin mümkün olmadýðýný ifade eden Ata, Gaziantep'in sanayi, ticaret, turizm olarak geliþmiþ, bölgenin marka kenti olduðunu söyledi.
Eðitimde istenilen düzeye gelmek için çalýþtýklarýný dile getiren Ata, bununla ilgili kamu yatýrýmlarýnýn yaný sýra hayýrseverlerin de önemli katkýlar sunduðunu söyledi.
Kentte 104 okulun inþasýnýn devam ettiðini dile getiren Ata, ''Gaziantep, 2013'te eðitim alanýndaki yatýrýmlarla ilgili altýn çaðýný yaþayacak'' dedi.