http://www.saglik.gov.tr/extras/birimler/basin/gazete.jpg[/IMG]
http://www.saglik.gov.tr/extras/birimler/basin/gazete.jpg[/IMG]
Konu ibrahim tarafýndan (03.04.07 Saat 10:31 ) deðiþtirilmiþtir.
http://www.gazete.saglik.gov.tr/kupur/8044_252441162809288.jpg[/IMG]
Çok yararlý bilgiler ama bu börek ve boðaçalar ev yapý mý olmalý deðil mi eðer evet ise cevapýbn öðrenciye kim yapacakartýk evlenme þart oldu...
Zihin acýcý yiyecekler var mý gerçekten?.
<div class="news_title" Diyabet hastalarýna müjde</div <div id="content" style="PADDING-RIGHT: 10px; PADDING-LEFT: 10px; FONT-SIZE: 13px; PADDING-BOTTOM: 10px; COLOR: #000000; LINE-HEIGHT: 18px; PADDING-TOP: 0px; FONT-FAMILY: verdana, arial" <p align="left" Diyabet hastalarýnýn vücuduna yerleþtirildiðinde kandaki þeker seviyesini sürekli olarak ölçen ve vücudun ihtiyacýna göre otomatik olarak insülin pompalayan "suni bir pankreasýn" geliþtirildiði bildirildi.
Ýngiliz The Times gazetesinin haberine göre, geliþtirilen yeni cihaz, diyabet hastasýnýn kanýndaki þeker seviyesini ölçmek ve þeker seviyesinin çok yüksek olduðu zamanlarda vücuda insülin enjekte edilmesini saðlamak için bir bilgisayardan yardým alýyor.
http://www.internethaber.com/images/news/18719.jpg[/IMG] Hoca deneyecek
Vücuda, hastanýn ihtiyacý olduðu anda insülin enjekte edilmesinin, þeker hastalýðýnýn uzun dönemdeki olasý komplikasyonlarý arasýnda yer alan körlük, his kaybý ve uzuv kaybýna kadar giden ayaklardaki uyuþma hissi gibi sonuçlarý da ortadan kaldýrabileceði belirtiliyor.
Klinik denemelerine Ocak 2007’den itibaren baþlanacaðý bildirilen suni pankreas, ilk olarak Ýngiltere’deki Cambridge Üniversitesi Pediatri Bölümü öðretim üyesi Roman Hovorka tarafýndan kullanýlacak.
Yöneticiler umutlu
Hovorka’nýn kullanacaðý ve kandaki þeker miktarýný ölçen cihazlar, hastanýn kemer gibi beline sardýðý insülin pompasýný kontrol edecek bir bilgisayarla kablosuz baðlantý halinde olacak. Cihazdaki anahtar iþlevin, vücudun ne kadar insüline ihtiyacý olduðunu tam olarak belirleyen bilgisayar programýnda olacaðý kaydediliyor.
Projeye 500 bin pound (Yaklaþýk 1 milyon 400 bin YTL) tahsis eden Ýngiltere’deki Juvenile Diyabet Araþtýrma Merkezi yöneticisi Karen Addington, "Kandaki þeker seviyesini kontrol altýnda tutmanýn þeker hastalarýnýn uzun dönemde mustarip olduðu komplikasyonlarý yüzde 75 oranýnda azaltacaðýný" belirtiyor.
Hastalar gün boyu iðne yapýyor
Hastalýklarý çocuklukta veya ilk gençlikte ortaya çýkan birinci tip diyabet hastalarýnda, pankreas, kandaki þeker seviyesini dengede tutan insülini üretme iþlevini yerine getiremiyor. Þeker hastalarý, bu durumu gün boyu düzenli olarak kendilerine insülin iðneleri enjekte ederek düzeltmeye çalýþýyor..</div
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
<div class="news_title" Kimler kalp krizi riskine yatkýn</div <div id="content" style="PADDING-RIGHT: 10px; PADDING-LEFT: 10px; FONT-SIZE: 13px; PADDING-BOTTOM: 10px; COLOR: #000000; LINE-HEIGHT: 18px; PADDING-TOP: 0px; FONT-FAMILY: verdana, arial" Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm.Dr. Türker Baran, ailesinde ya da kendinde kalp rahatsýzlýðý olan kiþilerin check-up’ý nasýl ve hangi aralýklarla yaptýrmalarý gerektiðini anlattý.
Özellikle ailesinde erken yaþta (50 yaþýn altýnda ) kalp hastalýðýndan ölümler olan ya da sebebi açýklanmamýþ ani kayýplar bulunan kiþiler yaþlarý ne olursa olsun yaþamlarý boyunca en az bir kez kalple iliþkili bir check-up çalýþmasý yaptýrmalýdýr.
Check-up tetkikleri sonucunda eðer sonuçlar normal sýnýrda ise 40 yaþýna kadar benzer check-up tetkiklerinin 5 yýlda bir yapýlmasýný, 40 yaþýndan sonra ise, kalp damar hastalýðý açýsýndan risk faktörü taþýyan, ailesinde birinci derece akrabalarýnda kalp hastalýðý olan, sigara içen, tansiyon ve kolesterol yüksekliði, þeker hastalýðý olan kiþilerde de check-up’ý yýlda bir defa yaptýrmalarýný öneriyoruz.
Bu arada toplum saðlýðýný etkileyebilecek meslek gruplarýnýn, toplu ulaþým araçlarý kullananlarýn, pilotlarýn, cerrahlarýn, yöneticilik yapan üst düzey bürokratlarýn, þirket yöneticisi pozisyonundaki kiþilerin de yýllýk check-up programlarýna dahil olmalarý gerekiyor.
Ayrýca, aktif spora baþlayan ya da bilfiil aktif spor yapan kiþilerin, profesyonel sporcularýn, okullarýn spor programlarýna katýlacak öðrencilerin de en azýndan baþta bir kalp check-up çalýþmasýna katýlmalarýný ve belli aralýklarla bu çalýþmalarýný tekrarlamalarýný öneriyorum.</div
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
<div class="news_title" Þiþmanlatan 10 hatalý hareket
<div style="margin-bottom: 10px; font: italic 11px/20px Verdana; color: #434343" 22 Þubat 2007 Perþembe 15:53</div
</div
<div id="content" style="padding-right: 10px; padding-left: 10px; padding-bottom: 10px; font: 13px/18px Verdana; color: #000000; padding-top: 0px" Ondokuz Mayýs Üniversitesi (OMÜ) Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Uzman Diyetisyen Doç. Dr. Funda Elmacýoðlu, þiþmanlýða yol açan 10 hatalý davranýþ hakkýnda bilgi verdi.
Su içmemek veya az içmenin, özellikle çalýþan kiþilerde akþam eve geldikten sonra yemek zamanýna kadar atýþtýrmak ve sonra tekrar yemenin þiþmanlýðýn ilk iki nedeni arasýnda bulunduðunu kaydeden Doç. Dr. Elmacýoðlu, diðer hatalý davranýþlarý þöyle sýraladý:
"Hýzlý yemek, büyük lokmalar almak, az çiðnemek, yemekte çatalý kaþýðý elinden hiç býrakmamak. Öðün atlamak, öðlen aralarýnda sürekli bir þeyler atýþtýrmak. Yemek yerken konuþmak, TV seyretmek, gazete okumak gibi baþka aktivitelerle uðraþmak. Sýkýntýlý veya stresli durumlarda aþýrý yemek. Ziyaret ve davetlere sýk sýk katýlmak ve ikramlarý reddetmemek. Akþam yemeðinden sonra yatýncaya kadar sürekli yemek. Güne geç baþlamak, 8 saatten fazla uyumak. Kalorisi yüksek, sevilen yiyecekleri göz önünde bulundurmak."
Elmacýoðlu, bu hatalý davranýþlardan vazgeçilmesi ve þiþmanlýðýn ömrü törpüleyen hastalýk olduðunun unutulmamasý gerektiðini sözlerine ekledi.</div
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Kan grubunda inanýlmaz devrim
02 Nisan 2007 Pazartesi 16:47
Danimarkalý bilimadamlarý, bir kan grubunu diðer gruba dönüþtürecek basit bir yöntem bulduklarýný açýkladý. Böylece dünya genelinde kan bulma sýkýntýsýnýn ortadan kalkabileceði belirtiliyor.
Kopenhag Üniversitesi'nden Prof. Henrik Clausen baþkanlýðýndaki uluslararasý ekip, "0" grubu kan üretebilecek enzimleri belirlediðini duyurdu.
Bilimadamlarý, dönüþtürülmüþ kanýn hastanelerde kullanýlabilmesi için hastalar üzerinde denemeler yapýlmasý gerektiðini belirttiler.
"A", "B" ve "AB" grubu kan, diðer gruptaki kiþilere nakledilmeleri halinde, ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Yeni yöntemle, diðer gruplara nakledilen kanda, baðýþýklýk sisteminde reaksiyona yol açabilecek enzim ve antijene rastlanmadý.
Prof. Clausen'in ekibi, "A" ve "B" antijenlerini etkisiz hale getirebilecek 2500'den fazla bakteri ve mantar özü üzerinde çalýþtý.
Yeni keþfedilen bakteriyel "B" enziminin kahve çekirdeðinden elde edilen enzimden yaklaþýk bin kat daha güçlü olduðu belirtiliyor.
Son olarak "A" antijenlerini ortadan kaldýracak enzimin bulunmasýyla tüm kan gruplarýnýn dönüþtürülmesinin mümkün hale geldiði söyleniyor.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Hangi hastalýða hangi yiyecek?
03 Nisan 2007 Salý 11:12
Özellikle havalarýn soðumasýyla birlikte insanlarýn sýklýkla karýlaþtýklarý grip hastalýðýna karþý, içerdiði folik asit ve C vitamini sayesinde satsuma etkili rol oynarken, mideyi düzene sokan tarçýn ve sindirim sistemini düzenleyerek, mide aðrýlarýný gideren hardal gribe karþý etkili oluyor. Günümüzde büyük sorun haline gelen depresyona karþý ise vücudun kolesterol oranýný ayarlayan ve tende sürekli hücre yenilemesine neden olan avokado tüketilmesi öneriliyor.
Depresyona karþý ayrýca, beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlýk saðlamasýna yardýmcý olan çikolata, içerdiði A, B12 ve C vitaminleriyle istiridye ve beyindeki serotonin adlý kimyasal maddenin kendisini yenilemesini saðlayan patates tüketimi önemli rol oynuyor.
KALP SORUNLARI VE KANSER
Kalp rahatsýzlýklarýnýn giderilmesinde ise B vitamini ve protein deposu olan bezelye, önemli bir yere sahip. Kepekli ekmek baðýrsak kanseri için faydalý olurken, çok kiraz yenmesi gut hastalýðýna yakalanma riskini düþürüyor. Günde 20 kiraz yemek, 1 aspirin etkisi yapýyor. Kalp için ayrýca elma, mýsýr gevreði, salatalýk, yumurta, sarýmsak, humus, kavun, süt, þeftali, pirinç, tuz, çay, ton balýðý, hindi eti ve karpuz da faydalý yiyecekler arasýnda. Son yýllarda insanlýðý tehdit eden en önemli hastalýklarýn baþýnda gelen kansere karþý ise antioksidan olan betakaroten açýsýndan zengin kayýsý etkili olurken, arpa, mýsýr, buðday, yulaf gibi tahýllar da kanserojen maddelerin vücuttan atýlmasý sürecini hýzlandýrmakta. Kansere karþý fasulye, pancar, lahana, havuç, nohut, incir, sarýmsak, fýndýk, mercimek, zeytinyaðý, soðan, þeftali, pirinç, çilek ve domates gibi yiyecekleri tüketmek de etkili oluyor.
DÝÐER HASTALIKLARA KARÞI TÜKETÝLMESÝ GEREKENLER...
Nane: Ýdrar söktürücü özelliðe sahiptir. Ýçerdiði mentol, midenin normal iþlevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karþý savaþtýðý gibi, ileri yaþlarda ülsere yakalanma riskini de azaltýr. Hindistan cevizi: Ýçerdiði myristin adlý madde kusmayý engeller, basur tedavisinde etkilidir. Papatya çayý: Baðýrsak yollarýnda toplanan gazý çýkartýr, sindirim sistemini düzenler, mide aðrýsýný keser. Enginar: Cynarine adlý madde sayesinde en sert yiyeceklerin bile sindirimine yardýmcý olur. Meyan kökü: Adrenalini yükseltir, insanýn strese girmesini engeller, kan basýncýný düþürür. Ekmek: Þekerli yiyecek yenildiðinde içindeki asitler diþlere her 20 dakikada bir saldýrýr.
Ekmek, diþleri korur. Uzmanlar tarafýndan gün boyunca 6 ile 11 dilim ekmek yenmesi tavsiye ediliyor. Yoðurt veya beyaz peynir: Diþ saðlýðý için kalsiyum deposu olan bu iki yiyecek tercih edilmelidir. Muz: Zengin bir potasyum kaynaðýdýr. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalýþmasýný ve tansiyonun düzenli olmasýný saðlar. Rezene: Ýçerdiði potasyum sayesinde tansiyonu düzenler. Un: Yapýldýðý tahýlýn besin deðerlerini içerir. B vitaminleri, E vitamini, demir ve magnezyum açýsýndan oldukça zengindir.
Arpa: Ýçerdiði kalsiyum ve potasyum gibi minerallerle vücuda direnç kazandýrýr. Yoðurt: Günde 150 gram yoðurt, vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacýný karþýlar. Çikolatalý puding: Vücuttaki kan, istediði protein ve mineralleri çikolatalý pudingle alýr. Dondurma: Günde 2 top vanilyalý dondurma yemek, insan vücudunun günlük protein ihtiyacýnýn yüzde 20'sini karþýlar. Kola: Kafein vücudun yorgunluðunu alýr ve konsantrasyonu saðlar.
Üzüm: Ýçerdiði ''elajik asit'' sayesinde, menopozun neden olduðu kemik erimesine karþý koruma görevi yapar. Kekik: Timol adý verilen bir tür doðal yað, vücuttaki diðer yaðlarýn parçalanmalarýný saðlar. Kekik yaðý banyoda sürüldüðü zaman romatizma aðrýlarýný büyük oranda azaltýr. Zencefil: Uyarýcý etkileri kan damarlarýný geniþletip kan dolaþýmýný artýrarak romatizma aðrýlarý ve yanmalarý yok eder. Hurma: Besin deðeri yüksek ve önemli bir enerji kaynaðýdýrlar. Doðal müshil etkisine sahiptir. Pancar: Böbrekleri çalýþtýrýr. Vücuttaki tuz oranýný dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarýnýn çalýþmasýný destekler.
Kavun: Orta boy bir kavunun yarýsý, günlük C vitamini ihtiyacýný tamamen karþýlar. Böbrekleri rahatlatýr. Mercimek: Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranýný düþürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastalarý için kaçýnýlmaz bir besindir. Tarçýn: Koli basilinin üremesini önler. Limon çayýna balla birlikte eklenerek içildiðinde hem nezlenin yol açtýðý boðaz aðrýlarýna hem de adet dönemi sancýlarýna iyi gelir. Midye: Omega-3 yaðý açýsýndan zengin bir besin kaynaðýdýr. Ýçerdiði selenyum minerali, tiroit bezlerinin normal iþleyiþi için gereklidir. Soðan: Sarýmsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Soðan ayrýca, kemik erimesine de iyi gelir. Ispanak: Antioksidan özelliði taþýyan A vitaminine dönüþen betakaroten içerir. Saðlýklý gözler için gereklidir.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Osteoporoz erkekleri de etkiliyor
06 Nisan 2007 Cuma 15:54
Halk arasýnda ''kemik erimesi'' olarak bilinen ve daha çok kadýnlarý etkilediðine inanýlan osteoporozun erkeklerde de önemli saðlýk sorunlarýna yol açtýðý bildirildi.
Osteoporoz hastalýðýyla ilgili son geliþmeler ve tedavi yöntemleri Ankara'da düzenlenen ''21. Yüzyýlda Osteoporoz Sempozyumu''nda ele alýndý.
Sempozyum Baþkaný ve Hacettepe Üniversitesi Týp Fakültesi Fiziksel Týp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Yeþim Gökçe Kutsal, osteoporozun, dünya genelinde yýlda 1.5 milyon kýrýðýn etkeni olan ciddi bir toplum saðlýðý sorunu olduðunu söyledi.
Osteoporozun önceleri daha çok kadýnlarý etkilediðinin düþünüldüðünü anlatan Kutsal, ancak yapýlan araþtýrmalarýn bu hastalýðýn erkekleri de yakýndan etkileyen bir saðlýk sorunu olduðunu ortaya çýkardýðýný bildirdi.
Kutsal, Türkiye Osteoporoz Derneði tarafýndan 18-89 yaþlarý arasýndaki 10 bin 489 kiþi üzerinde yapýlan kemik tarama ve saðlýðý araþtýrmasýna göre, 45-65
yaþlarý arasýndaki erkeklerde sigaraya ve hareketsiz yaþam tarzýna baðlý olarak bu hastalýðýn ortaya çýktýðýný belirtti.
Erkeklerde osteoporozun genelde kullanýlan ilaçlara ya da bazý hastalýklara baðlý olarak ortaya çýktýðýný ifade eden Kutsal, ''Ancak, araþtýrmamýza göre özellikle emeklilik sonrasýna denk gelen bu dönemde erkekler kahvehanelere kapanýp hareketsiz bir yaþam sürmeye baþlýyor. Bunun üzerine bir de sigara kullanýmý eklenince osteporoza yakalanmalarý kaçýnýlmaz oluyor. Bu yaþ grubundaki her 6-7 erkekten birinde osteoporoz görülüyor'' diye konuþtu.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Reflü
Kýsaca Reflü olarak anýlan Gastro Özofageal Reflü (GÖR), mide içeriðinin yemek borusuna geri kaçmasýdýr. Reflü hastalýðý ise çeþitli sebeplerden dolayý mide içeriðinin yemek borusuna doðru geri kaçmasý sonucunda ortaya çýkan bir dizi þikâyetlerdir. Bu kaçak belli bir sürenin ve miktarýn üstünde olunca ciddi problemlere yol açar ve bu önemli bir saðlýk sorunudur. Reflü toplumumuzda eriþkinlerin yaklaþýk yüzde 20'sinde görülmektedir.
Yemek borusunun alt ucunda mide içeriðinin yemek borusuna geçiþini engelleyen bir kapak mekanizmasý vardýr. Reflü hastalarýnda en sýk görülen özellik bu mekanizmanýn gevþekliðidir. Bu durum sýklýkla mide fýtýðýyla birlikte yaþanýr. Mide boþalým bozukluðu ya da bozulmuþ yemek borusu hareketi bu hastalýðý tetikleyen nedenlerdir.
Reflü Hastalýðýnýn genel þikayetleri þöyledir:
Mide yanmasý (en sýk),
Göðüste yanma ve ekþime,
Aðza gelen acý tat,
Aðýz kokusu,
Tok karna yatýldýðýnda þiþkinlik, geðirme ve boðulma hissi,
Göðüste takýlma ve sýkýþma hissi,
Göðüs kafesine basý ve çarpýntý,
Nefes almada güçlük,
Daha ileri evrelerde
Kronik Farenjit
Kronik Sinüzit,
Alerjik Astým Ve Diþ Çürükleri
Özellikle belirtmek istediðim nokta, çok sayýda hastaya farenjit, sinüzit ya da astým tanýsý konulur. Hastaya tedaviler uygulanýr ama hastanýn þikâyetleri geçmez. Özellikle tedaviye cevap vermeyen bu tür hastalarda Reflü hastalýðý deðerlendirilmelidir.
Reflü Hastalýðýnýn tanýsý hastanýn muayenesi ve sorgulanmasý (ki biz buna anamnez diyoruz) sonrasý Endoskopik Muayene (Gastroskopi), Baryumlu Pasaj Grafisi, Manometri ve pH Metri denilen yöntemlerle konulur.
Reflü hastalýðýnýn tedavisi doktorunuz tarafýndan belirlenecek olan aþaðýdaki yöntemlerle gerçekleþtirilir:
Yaþam tarzý deðiþiklikleri,
Ýlaç tedavisi (proton pompa baskýlayýcý ilaç tedavisi, aljenik asit içeren ilaç tedavisi, prokinetik ilaç tedavisi)
Cerrahi tedavi (reflünün nedeni mide fýtýðý ise uygulanýr)
Defne sabunu, kepek, egzama, mantara, varis, ergenlik sivilceleri, saç diplerindeki yara ve tahriþlere karþý çok etkilidir.
Reflüsü Olanlar Yemesin
Yaðlý yiyecekler ve kýzartmalar,
Turunçgiller ve sularý,
Gazlý ve asitli içecekler,
Çay, kahve,
Alkol, sigara.
Salam, sucuk, sosis,
Baharatlar,
Gaz yapan besinler,
Çið soðan ve sarýmsak,
Aðrý kesici, kas gevþetici ilaçlar,
Kuruyemiþler
Çikolata.
Sirke, limon.
Reflüsü Olanlara Öneriler
Geceleri yatmadan iki üç saat önce günün son yemeðini yiyin.
Yatarken sol tarafýnýza doðru açýlý yatýn.
Yüksek yastýkta yatýn.
Yolculuða çýkarken týka basa yemeyin ve uzun araba yolculuklarýnda sýk sýk ara verin. Uçakta ise belli aralarla ayaða kalkýn ve hareket edin.
Özellikle tok karnýna öne eðilme hareketlerinden kaçýnýn.
Masa baþýnda ya da televizyon karþýsýnda her zaman arkaya doðru geniþ açýlý oturun.
Hiçbir zaman týka basa yemek yemeyin.
Öðünleriniz sýk ve hafif olsun.
Karnýnýzý sýkan kemerler takmayýn, dar elbiseler giymeyin.
Fazla kilolarýnýzdan (varsa) kurtulun.
Saðlýklý günler dilerim
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Basýn Yayýnda Çocuk Saðlýðý" Raporu
Keçiören Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Klinik Þefi, Sosyal Pediatri Derneði Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gonca Yýlmaz tarafýndan gerçekleþtirilen, "Basýn Yayýnda Çocuk Saðlýðý" Konulu Sempozyumun Sonuç Bildirgesi açýklandý.
Sempozyumda hýzla geliþen teknoloji sayesinde kitle iletiþim araçlarýnýn yaþamýn hemen her alanýna girdiði, özellikle genç nüfus üzerinde düþünce ve davranýþlara yön veren en etkili araç haline geldiði vurgulandý. Son yýllarda yapýlan araþtýrmalarýn, nüfusun yarýdan fazlasýný oluþturan 18 yaþ altý çocuklar ve gençlerin baþta televizyon olmak üzere basýn yayýn araçlarýndan olumsuz etkilendiðini gösterdiðinin hatýrlatýldýðý bildirgede, RTÜK'ün mevcut yasasýnýn daha iþler duruma getirilmesi için gerekli deðiþikliklerin ivedilikle yapýlmasý gerektiði ifade edildi.
"Basýn Yayýnda Çocuk Saðlýðý" sempozyumuna, çocuk saðlýðý ve halk saðlýðý alanýnda çalýþan hekimlerin ve çocuk eðitimcilerinin yaný sýra farklý disiplinlerden akademisyenler, Radyo ve Televizyon Üst Kurumu (RTÜK), Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Reklam Özdenetim Kurulu yetkilileri, Saðlýk Bakanlýðý ve çocuktan sorumlu Devlet Bakanlýðý yetkilileri ve basýn mensuplarý katýldý. Yapýlan açýklamaya göre, sempozyumda çocuk ve genç saðlýðýný korumak için þu öneriler geliþtirildi:
"RTÜK, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Reklam Özdenetim Kurulu, Milli Eðitim Bakanlýðý ve Saðlýk Bakanlýðý, internet ve televizyon kanallarýnýn kullanýmý konusunda ulusal güvenlik duvarý oluþturulmalýdýr. Okullarda medya eðitimi yer almalýdýr. Anne sütü yerine kullanýlan ürünlerin, reklamlarý yasaklanmalýdýr. Bunun için Dünya Saðlýk Örgütü tarafýndan hazýrlanan ve ülkemizin de imzalamýþ olduðu uluslar arasý yasa ve Umumi Hýfzýsýhha Kanunu gibi mevcut kanunlar göz önüne alýnarak gerekli yaptýrýmlarda bulunulmalýdýr.
Çocuk saðlýðýný ilgilendiren konularda reklam yapýlmamalýdýr. Reklamlar þiddet, tüketim sömürüsü, duygusal ya da cinsel istismar içermemelidir. Çocuklar reklam malzemesi olarak kullanýlmamalýdýr. Video oyunlarýnda insan ve diðer yaþayan hedefler yer almamalý, ölüm için ödül puaný verilmemelidir. Þiddet içeren video oyunlarý yasaklanmalýdýr. Aileler ve çocuk bakýmýndan sorumlu kiþiler,
- Çocuða iki yaþýndan önce televizyon izletmemeli ve televizyon bebek bakýcýsý olarak kullanýlmamalýdýr.
- Bebeklerin beyin geliþimi için televizyondan gelen mekanik ve edilgen uyarý yerine temel bakým veren kiþi (anne, bakýcý vs) çocukla göz temasý kurarak konuþmalý, oyunlar oynamalý, þarký söylemeli ve birlikte kitap okumalýdýr.
- Televizyon programlarý çocuk ya da ergen ile birlikte izlenmeli ve içeriðin olumlu ve olumsuz yönleri birlikte tartýþýlmalý ve gerçek yaþamda olamayacak yönler anlatýlmalýdýr.
- Ana babalar kendi medya seçimleri ile çocuklarý için iyi bir örnek olmalýdýrlar.
- Çocuklarýn fiziksel etkinlikleri, arkadaþlarý ile grup oyunlarý desteklenmeli ve bunlarýn yapýlabileceði ortamlar saðlanmalýdýr.
- Ana babalar da televizyon izlemek yerine kitap okuyarak, müzik dinleyerek, aile içinde hep birlikte oynanabilecek oyunlar bularak çocuklara örnek olmalýdýrlar.
- Anne ev iþleri ile uðraþýrken çocuðu da televizyon karþýsýnda oyalamaya çalýþmamalý, gerektiðinde mutfakta kendisine ufak yardýmlar yapmasýný desteklemeli ve istemelidir.
- Çocuða bakan kiþiler televizyon izleme süresi ve seçilecek programlar konusunda fikir birliðine varmalý, kararlý ve tutarlý davranmalýdýrlar.
- Çocuk bulunan evde müzik dinlemek amacýyla da olsa televizyon sürekli açýk tutulmamalýdýr.
- Çocuðun reklamlarda görerek istediði ama ona uygun olmayan þeylerin neden uygun olmadýðý ve alýnamayacaðý çocuða açýklanmalý, almama konusunda kararlý ve tutarlý olunmalýdýr.
- Çocuklarýn yatak odalarýnda televizyon ve bilgisayar bulundurulmamalýdýr.
- Televizyon çok yakýndan izlenmemelidir. Ekran geniþliðinin en az beþ katý mesafe ya da ortalama 2 metre uzaklýktan izlenmelidir.
- Medyada çocuk geliþimine zararlý etkisi olacak bir program görüldüðünde mutlaka Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) bildirilmelidir. (Radyo Televizyon Üst Kurulu telefonu: 4441178, elektronik adres: ( www.rtuk.gov.tr ) ya da ( rtuk@rtuk.gov.tr ) Bu bir reklam ise ( www.sanayi.gov.tr ) adresinden Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý Reklam Özdenetim Kuruluna da baþvurulmalýdýr.
Basýn yayýn kuruluþlarý:
- Çocuklarý ve gençleri koruma ilkelerini belirlemeli ve açýklamalýdýr.
- Kamuyu bilinçlendirme görevlerini yerine getirmelidir.
- Çocuklarýn dil geliþimine etkisi göz önüne alýnarak Türkçe dilinin özenli ve güzel kullanýlmasýna dikkat etmelidir.
- Çocuk saðlýðýna katký yapmalý ve bu amaçla konunun uzmanlarýndan oluþacak bir uygulama grubu oluþturmalýdýr.
- Çatýþmalarýn çözümünde þiddetin normal bir davranýþ olarak algýlanabileceði ve silah taþýmanýn abartýldýðý görüntülerden kaçýnmalýdýr.
- Þiddetin komik, cinsellik ile birlikte, eðlenceli ya da önemsizmiþ gibi gösterildiði herhangi bir durumdan kaçýnmalýdýr.
- Eðer þiddet kullanýlacaksa da ciddi drama içinde suçlularýn cezalandýrýldýðý vurgulanmalýdýr.
- Akýllý iþaretlerin kullanýmýna özen göstermeli: 7 simgesi konarak her program her saatte yayýnlanmamalý, programlarýn içeriklerinin iþaretlere uygunluðu uzmanlardan oluþan bir kurul tarafýndan denetlenmelidir. Geç saatlerde yayýnlanacak olan çocuklar için uygun olmayan filmlerin bölümleri erken saatlerde kanallarda yer almamalýdýr".
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Sigaranýn öldüren zararlarý
13 Nisan 2007 Cuma 13:20
Türk Kulak Burun Boðaz ve Baþ Boyun Cerrahisi Derneði Baþkaný Prof. Dr. Nermin Baþarer, akciðer ve gýrtlak kanserlerinin yüzde 90'ýnýn sigara içmemekle önlenebileceðini bildirdi.
Baþarer, yaptýðý yazýlý açýklamada, sigaranýn, baþta akciðer ve gýrtlak kanseri olmak üzere ''boyun, mide, pankreas, mesane ve uterus boyun kýsmý kanserleri, kalp damar hastalýklarý, beyin kanamasý, kronik týkayýcý akciðer hastalýðý, astým, amfizem, gastrit, reflü, erken doðum, erken bebek ölümü, erken menopoz, erken yaþlanma'' gibi bir çok hastalýk ve soruna neden olabildiðini
hatýrlattý.
Kulak burun boðaz hastalýklarýnda kanser ve kanser dýþý, sinüzit, farenjit, reflü, horlama gibi hastalýklarda en büyük etkenlerden birinin sigara olduðunu vurgulayan Baþarer, alkol alýmýnýn, sigaranýn zararlý etkilerini körüklediðini, özellikle aðýz boþluðu ve yutak kanserli hastalarda bu iki etkeni birlikte saptandýðýný dile getirdi.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Allerjinin mevsimi
Alerji Latince allos kelimesinden köken alýr, baðýþýklýk sisteminin normalde zararsýz olan maddelere karþý anormal cevap vermesidir. Atopi ise normalde zararsýz olan maddelere karþý baðýþýklýk sistemi ürünlerinin aþýrý miktarda yapýlmasý özelliðidir. Bu özelliðe sahip kiþilere atopik kiþiler diyoruz.
Atopik kiþiler alerjik hastalýk geliþimine neden olan bu özelliðini anne ya da babasýndan geçen genlerle almaktadýr. Kiþinin alerjik olup olmamasý sadece genetik faktörlere baðlý deðildir. Çevre’nin de alerji geliþiminde önemli bir rol oynadýðý biliyoruz. Sigara dumaný baþta olmak üzere bazý uyarýcý maddelere maruz kalmak allerjenlere duyarlýlaþmada önemli rol oynamaktadýr. Belli bir alerjenle uzun süre ya da yoðun bir þekilde karþýlaþan kiþinin o alerjene karþý duyarlýlýk kazanma riski oldukça yüksektir.
Normal koþullar altýnda vücuda zararlý olmayan ancak biraz önce anlattýðým gibi atopik kiþilerde bir takým alerjik reaksiyonlara yol açan maddelere alerjen maddeler denir. En sýk gördüðümüz alerjen maddeler;
Ev tozu akarlarý (mite),
Mantar sporlarý (küf),
Polenler,
Besin maddeleri,
Hayvan tüy ve döküntüleri,
Meslek tozlarý,
Metaller,
Ýlaçlar.
Alerjik reaksiyonlar, çok önemsiz olanýndan ölümcül olanýna kadar geniþ bir yelpazedir;
Burun akýntýsý,
Burun týkanýklýðý,
Hapþýrýk,
Öksürük,
Kýzarýklýk,
Döküntü,
Kaþýntý,
Ödem,
Nefes darlýðý en sýk karþýlaþtýklarýmýzdýr.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi Toplantýsý...
Saðlýk Bakanlýðý Müsteþarý Ünüvar: ''Türkiye'de Yüzde 33.4 Olan Sigara Kullaným Oranýný 2010 Yýlýnda Yüzde 20'ye Ýndirmeyi Hedefliyoruz''
Saðlýk Bakanlýðý Müsteþarý Necdet Ünüvar, Türkiye'de yüzde 33.4 olan sigara kullaným oranýný 2010 yýlýnda yüzde 20'ye indirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Ünüvar, Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi Toplantýsýnda yaptýðý konuþmada, sigara ve zararlarý konusunda halkýn eðitilmesinin çok önemli olduðunu söyledi.
Zaman zaman tütün kullanýmýyla ilgili toplumdaki kýsýtlamalarýn bazý haklarýn ihlali olup olmadýðý tartýþmalarýna yol açtýðýný ifade eden Ünüvar, ''Sigarayla ilgili zorlayýcý tedbir olunca, kiþilerin hak ve hürriyetinin kýsýtlanmasý söz konusu deðildir. Çünkü sigaranýn zararlarý herkes tarafýndan biliniyor'' diye konuþtu.
Tütün zararlarýna karþý yürütülen mücadeleyle hem kronik rahatsýzlýklarýn direkt ve indirekt zararlarýnýn azaltýldýðýný hem de toplum saðlýðý açýsýndan konforlu bir yaþam saðlanacaðýný belirten Ünüvar, halkýn bu konuda bilinçlendirilmesinin çok önemli olduðunu kaydetti.
4207 sayýlý Tütünle Mücadele Yasasý'nýn tütün kullanýmýnýn önlenmesinde büyük rolü olduðunu ifade eden Ünüvar, bu yasa revize edildikten sonra mücadelenin daha da etkinleþeceðini belirtti.
Tütün kullanýcýlarýnýn getirilen önlemlerle kendilerini toplumdan dýþlanmýþ hissetmeleri gerektiðini ifade eden Ünüvar, ''Toplumsal baský deðiþik þekillerde hissettirilmeli'' dedi.
''5 Milyar Dolar Tasarruf Saðlanacak''
Toplumda sigara kullanýmýnýn önlenmesine yönelik zorlayýcý unsurlarýn çok önemli olduðuna iþaret eden Ünüvar, bu çerçevede çeþitli yöntemler kullanýlabileceðini söyledi. Ünüvar, Türkiye'de yüzde 33.4 olan sigara kullaným oranýnýn 2010 yýlýnda yüzde 20'ye indirilmesini, bu suretle 17 milyon olan içici sayýsýnýn 10 milyona düþürülmesinin hedeflendiðini bildirdi. Ünüvar, ''Bu sayede, her yýl 35 bin kiþinin sigara ve sigaraya baðlý nedenlerden ölümü engellenirken, þu anda 20 milyar dolar olan sigaraya harcanan paradan her yýl 5 milyar dolarlýk tasarruf saðlanacak'' dedi.
Saðlýk Bakanlýðý Temel Saðlýk Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan da Tütün Kontrolü Ulusal Komitesinde 10 ayrý komitenin çalýþma yürüttüðünü belirterek, bu komitelerin hedefleri gerçekleþtirmek üzere çalýþma yürüteceðini belirtti.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM