En Büyük Yýkýlýþý Bu Mevsimde Yaþayan Dedem Hatýrasýna.
O günden beri iki kelime laf etmedik. Harfleri yan yana getirip, kelime düzeyinde konuþmadýk. Ýçimizdekileri müebbet hapse mahkum etmiþiz, her güzel gün mazide kalmýþ. Perdeleri çekili, yüklükleri boþalmýþ o odanýn duvarlarýnýn þahitliðinde yýkýlýþýmýzý yaþadýðýmýz günün üzerinden on yedi sene geçti.
Çayýmýzý bulanýk içerken, derelerimiz kirli akýyor. Nisan ayýnda dolaþtýðýmýz daðlarýmýz çok yabani geliyor. Pembe, mor çiçekler siyah görünüyor. Çifte koþulu atlar bir inek sefilliðinde yürüyorlar. Cindo Dayýnýn iti eski havlamalarýný býrakmýþ, enik yavrularý gibi ses çýkartýyor. Düðünlerde Zurnacý Kadir’in çaldýðý müzikler fersiz, Davulcu Mýstýðýn davulu eskisi gibi ses vermiyor. Ömük Zeki’nin plak çalarýndan her gece dinlediðmiz Nuri Sesigüzel türküleri köyü inletmez oldu.
Bu böyle gitmeyecek. Ümitlerimi yüreðimde taþýyorum. Buðulu sabahlarýn serinliðinde bekliyorum. Bal arýlarýna hoþ geldin demiþim; kýzýl arýlara prim vermeyeceðim. Bayram sevincini her dem yaþamak varken neden hala “o yýkýlýþ gününü” yaþýyoruz.
Bak yaz da bitiyor. Sevdiðin mevsim sonbahar kendini göstermeye baþladý. Son incir ve narlarýn ve þimdilerde Özbek kavununun lezzetini tadýný gel beraber tadalým. Hem yerken “Sarý Gelin” türküsünü yan yana dinleyelim. Aþaðýobanýn pýnarýndan testimizi doldurup bahçede bizi bekleyen dostlara ikram edelim. Ýkindi ezaný okunursa namazýmýzý Yeþil Minareli Camii’de kýlalým.
Yaramaz çocuklarýn yola attýklarý taþlarý -Þevket dayýnýn yaptýðý gibi- top oynarcasýna yol kenarýna iteleyelim. Hatta Hatme’nin pýnarýna gidip bir “depme” mizi de orada dolduralým. Çayýn suyunun cývýl cývýl akýþýný seyredip, çýnarlarýn etrafa yaydýðý enfes kokularý içimize çekelim.
Bana küsmüþ, darýlmýþsýn. Dönüþü olmayan bir mekanda olmanýn kýrgýnlýðý ile bana gel dersin demesine de dostlar iþ bekler. Amma illa ýsrarýn olursa da teslim gününü beklerim.
Kaynak...