Üniversite-Sanayi-Toplum Ýþbirliði 2011 Yýlý Mali Destek Programý kapsamýnda Ýpek yolu Kalkýnma Ajansý tarafýndan desteklenen "Tarihi Kentimizin Tarihi Ürünü "Nizip Sabunu" Projesi hakkýnda 19 Temmuz 2012 Perþembe günü saat 15.00’da Nizip Ticaret Odasý toplantý salonunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
Düzenlenen seminerde bir açýklama yapan Nizip ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Sayýn Bülent ÖÐÜT; Nizip Ticaret odasý olarak ilçemizin geçmiþte en önde gelen sektörü olan ve unutulmaya yüz tutmuþ Nizip sabununu tekrar ön plana çýkarmak, sabun sektörünün canlanmasý ve eski deðerini kazanmasýný saðlamak adýna "Tarihi Kentimizin Tarihi Ürünü “Nizip Sabunu Projesi”ni Nizip Ticaret Odasý proje ekibiyle hazýrlayarak ve Nizip Meslek Yüksek Okulu ortaklýðýyla Ýpek Yolu Kalkýnma Ajansýna sunmuþ ve destek almaya hak kazanýlmýþtýr.
Sabun üretimi yaþanan geliþmeler neticesinde geçmiþte Nizip’in en önde gelen sektörleri arasýna girmeyi baþarmýþtýr. Geçmiþte 130 üyemiz tarafýndan üretimin yapýlýrken, gereken önemin verilmemesi nedeniyle yakýn zamanda sektör kriz içerisine girmiþ ve günümüzde maalesef bu sayý 20’ye düþmüþtür. Amacýmýz projemizle sabun sektörümüzü saplanmýþ olduðu krizden tekrar aydýnlýklara çýkarmaktýr.
Projemiz kapsamýnda Nizip sabununun coðrafi iþaretini almak için çalýþmalar yapýlmakta ve Nizip sabununun analizi yapmak amacýyla odamýz binasý bünyesinde sabun analiz laboratuarý kurulmuþtur. Bu sayede coðrafi iþaret alýndýktan sonra tüketicinin korunmasý amacýyla analiz çalýþmalarý odamýzda yapýlacaktýr.
Projemiz ile Sabun sektörünün uzun vadede geliþmesiyle birlikte, ilçemize bu sektörde yapýlacak yatýrýmlar ile istihdam imkânlarýný arttýrýp, halkýn yaþam koþullarý iyileþtirerek, ekonomik iklimin canlanmasýný amaçlamaktayýz. Tabi ki bunlar kurumsallaþma ve teknolojiye ayak uydurmayla saðlanacaðý bir gerçektir dedi.
Yapýlan seminere Nizip Eðitim Fakültesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayþegül DERMAN konuþmacý olarak katýldý. Katýlýmcý olarak ise Nizip Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Bekir KARABACAK, çok sayýda sabun üreticileri ve Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý yetkilileri de katýldý.