Nizip'te Osmanlý Parký giriþinde sergilenmeye baþlanan yeni Ford'un benzersiz tasarýmý, üstün yakýt tasarrufu ile birlikte sunduðu üstün teknolojik özellikleri sayesinde Avrupa'da küçük araçlarda sunulan ileri teknolojinin en baþarýlý örneklerinden biri konumunda.

Konu hakkýnda bir açýklama yapan Ford Doðanlar Otomotiv Genel Koordinatörü Fatih Torun, özellikle kamyonet ve otomobilin yeni serisi modelleriyle Nizip'te Show rom açtýklarýný ifade etti.

Fatih Torun; "Geleneksel küçük araç anlayýþýný gerçek anlamda deðiþtiriyor ve diðer üreticilerin cesaret etmediði bir konseptin öncülüðünü yapýyor" diyerek sözlerine þöyle devam etti: Nizip'te 10 Temmuz 2012 Salý günü baþlayan Show rom yaklaþýk 8 gün devam edecek. En yeni Ford teknolojilerinde daha keyifli bir sürüþ, daha fazla güvenlik ve sýnýfýnýn lideri yakýt tasarrufu sunmasýný saðlýyor. Özetle ifade etmek gerekirse, Nizip'te otomobil pazarýnda önemli bir etki yaratacaðýna inanýyoruz. Bu arada Nizip'te satýþ yapacaðýmýz her müþteriyi Ford tarafýndan inanýlmaz indirimler bekliyor" þeklinde konuþtu.

YODER Baþkaný Doðaner Nizip'e Geldi

Yetkili Otomotiv Satýcýlarý Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný ve ayný zamanda özel bir otomotiv sektörünün de yönetim kurulu baþkanlýðýný yapan Uður Doðaner, Nizip'te sektöre baðlý firmalarý ziyaret etti.



Yapmýþ olduðu ziyarette konuþan Uður Doðaner, Otomotiv sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden baþýnda gelmektedir. Bunun önemini çok iyi bilen ve takip eden devlet, sektörü yakýn takibi altýnda tutmaktadýr. Ancak dünyada ve ülkemizde hýzla deðiþen siyasi ve ekonomik deðiþimler otomotiv sektörünü zaman zaman olumsuz olarak etkilediðini ifade etti.



2023 yýlýnda otomotiv sektöründen 500 milyar dolarlýk ihracat hedefi ile dünyanýn en büyük 10 ekonomisine sahip olmaya hazýrlanan Türkiye'nin orta vadede yapýsal atýlýmlarla sorunlarý çözümlere ulaþtýrýp sektördeki baþarýlarýn ve hedeflerin daha büyütülmesinin önemini belirten Doðaner konuþmasýna þöyle devam etti.



"Yeni teþvik yasalarý içerisinde yer olan bölgesel teþvik uygulamalarý ile üçüncü ve altýncý bölgelere tanýnan vergi avantajlarý arasýnda KDV istisnasý, gümrük vergi muafiyetleri, vergi indirimi, sigorta pirimi desteði, faiz desteði ve yatýrým yeri tahsisi gibi avantajlar deðerlendirildiðinde yüksek teknolojiye baðlý üretilerek otomotiv ve yan sanayisini bölgenin cazibe merkezi haline getirebilmek imkansýz deðildir. Bu nedenle uluslar arasý kalite ve rekabet gücümüz ile önce alt yapý sonra yan sanayi üretimi ve sonrasýnda ise yerli üretimle kendi markamýzý rahatlýkla yaratabiliriz'' görüþlerini dile getirdi.



Doðaner, ülkemiz 1993 yýlýnda gümrük birliði anlaþmalarý yapýlýncaya kadar otomotivde kapalý bir Pazar halindeydi, 1995 yýlýnda kapalý Pazar anlayýþýndan serbest Pazar anlayýþýna geçmesi üzerine otomotiv sektörü hýzlý bir þekilde deðiþime uðramýþ olup durum böyle olunca Türkiye'deki otomotiv ihracatý ilk sýralarda olduðunu söyledi.



Doðaner þunlarý kaydetti:



'' Ülke genelinde sayýlarý Bin 300 civarýnda bulunan otomotiv bayileri, 4,6 milyar Amerikan dolarý karþýlýðýndaki yatýrýmlarý ve 100 bin civarýnda personel istihdamý ile sektörün lokomotifi olmuþlardýr. Ancak Milyonlarca dolarlýk plazalarda satýþ ve satýþ sonrasý kaliteli hizmetlerin yaný sýra kýran kýrana acýmasýzca geçen rekabet ortamýnda maalesef çok cüzi kar oranýyla ayakta durmaya çalýþýyorlar''



Ülkemizde 2010 yýlýnda 736 bin 460 adet otomotiv satýldýðýný söyleyen Doðaner, bu rakamýn 2011 yýlýnda 916 bin 616, 2012 yýlýnda ise tahminlerimize göre otomotiv pazarý yüzde 20 daralma olduðunu belirtti.