Antepfýstýðý, belgeselle dünyaya tanýtýlacak
Gaziantep’in ‘Yeþil Altýn’ olarak adlandýrdýðý marka ürünü Antep fýstýðý, Gaziantep Ticaret Odasý’nýn katkýlarýyla Antep Fýstýðý Tanýtma Derneði tarafýndan hazýrlanan belgeselle dünyaya tanýtýlacak.
Gaziantep’in adýný taþýyan marka ürün Antep fýstýðý, dünya pazarýnda hak ettiði yeri alabilmek için tanýtým ataðýna geçti. Antep fýstýðý için hazýrlanan belgesel filmi gösterime hazýr hale gelirken, ilerleyen günlerde yurt içi ve yurt dýþýndaki kurum ve kuruluþlara gönderilecek.
Antep Fýstýðý Tanýtma Derneði, hazýrlanan belgesel filmiyle Etiler döneminde krallarýn yiyeceði olarak ilan edildiði rivayet edilen ve bu nedenle halkýn yetiþtirmesi ve tüketmesinin yasaklandýðý söylenen Antep fýstýðýnýn, günümüzde insanlýðýn yoðun bir þekilde tükettiði ve her türlü gýda üretim sektöründe kullanýlabildiði bir ürün olduðuna dikkat çekti.
Tatlý ve þekerleme üretiminde yoðun olarak kullanýlan, kuru yemiþ olarak da tüketilen Antep fýstýðý için hazýrlanan belgesel filmini yorumlayan Gaziantep Ticaret Odasý Meclis Baþkaný ve Antep fýstýðý Tanýtma Baþkaný Zeki Yaðcý, belgesel filmiyle ilgili olarak, ”Antep fýstýðý için hazýrlanan en uzun ve en ciddi tanýtým filmidir. Antep fýstýðý için böyle bir film ilk kez çekildi” dedi.
Üretimde rekoltenin artmasý için bu filmi hazýrladýklarýný ifade eden Antep fýstýðý Tanýtma Baþkaný Zeki Yaðcý, ihracat kabiliyetini artýrarak ülke ekonomisine katký saðlamak ve rekabet gücünü yükseltmek için böyle bir giriþimde bulunduklarýný dile getirdi. Antep fýstýðýný uluslararasý piyasada dünya ülkelerine sunmayý hedeflediklerini belirten Yaðcý, Antep fýstýðýnýn kalitesine, lezzetine ve aromasýna güvendiklerini belirtti. Antep fýstýðýnýn diðer ülkelerde üretilen emsallerinden çok daha lezzetli olduðuna vurgu yapan Yaðcý, þöyle konuþtu:
”Antep fýstýðý üretimi ülkemizde son yýllarda önemli miktarlarda artarak devam ediyor. Önümüzdeki 3-5 yýlda üretimde daha önemli aþamalar kaydedilecek. Yani Türkiye’de 200-250 bin rekoltelerde bahsedeceðiz. Bu da bölgemiz ekonomisine çok önemli katký demek, ihracat kabiliyetinin artmasý demek, rekabet gücünün yükselmesi demektir. Antep fýstýðýnýn gerek ulusal gerekse de uluslararasý tanýtýmýný yapmayý amaçladýk. Bu nedenle bu tanýtým videosunu hazýrladýk. Bir diðer amaç da sektördeki yenilikçiliði geliþtirmektir. Tüketicinin tükettiði ürünün nerede, nasýl hazýrlandýðýný bilmesini istedik. Antep fýstýðýnýn tanýtýmýný bu bakýþ açýsýyla yapmaya çalýþýyoruz. Antep fýstýðýnýn Etiler döneminden bugünkü sofralarýmýza nasýl geldiðini filmimizde anlattýk. Yurt içinde ve dýþýnda Antep fýstýðýný tüketicinin zihnine yerleþtirmek istiyoruz. Çok önemli bir besin kaynaðý. Bunu anlatmaya çalýþýyoruz. Antep fýstýðý dünyadaki emsallerinden çok daha üstün bir lezzet ve aromaya sahip. Rekabet gücünü artýrmak istiyoruz. Bu açýdan da tanýtýmýna çok önem veriyoruz. Bu bakýþ açýsýyla bu belgeseli hazýrladýk. Belgesel Türkçe ve Ýngilizce olarak hazýrlandý. Ben umuyorum ki bu filmle Antep fýstýðýný halkýmýza çok daha iyi anlatacaðýz tanýtacaðýz. Ýlk defa Antep fýstýðýnýn tanýtýmý amacýyla ciddi bir belgesel hazýrlandý. Çok uzun ve ciddi bir çalýþma sonucunda hazýrlandý. Çekimlerle birlikte film bir yýlý aþkýn bir sürede tamamlandý.”
“FISTIK ÜRETÝCÝSÝNE PRÝM DESTEÐÝ VERÝLMELÝ”
Antep fýstýðýnýn dünya pazarýna açýlabilmesi için üreticilerin primle desteklenmesi gerektiðini ifade eden Yaðcý, ”Dünyanýn birçok yerinde çok özel ürünler var ama böyle bir ürün hiçbir yerde yok. Allah bunu da bizim bölgemize nasip etmiþ. 200-250 bin tonluk rekolteler bölgemizin ekonomisine çok önemli katký saðlayacak. Biz önümüzdeki 3-5 yýlda 10 yýlda bu rakamlarý yakalarýz. Kimse devlet bize yardým etsin, yatýrým yapsýn diye bir þey söylemiyor. Böyle bir talep yok. Yeter ki Antep fýstýðýnýn tanýtýmýna katký saðlamak amacýyla çok düþük destekler verilsin. Prim desteði olabilir bu. Bu destekler üreticiden baþlayarak yapýlmalý. Biz bunu çok önemsiyoruz. Prim desteði hem sektördeki kayýt dýþýlýðý önleyecektir, merdiven altý üretimi önleyecektir. Hem de tüccarýmýzýn rekabet gücünü yükseltecektir. Biz artýk çok kaliteli ve hijyenik bir þekilde ürün üretmek zorundayýz. Tüketici de tükettiði ürünün nerede nasýl üretildiðini görmek istiyor. Zaten hazýrladýðýmýz filmdeki amaç da Antep fýstýðýnýn topraktan sofralara nasýl geldiðini göstermek. Bütün ilgili kurum ve kuruluþlara CD’lerin daðýtýmýný yapacaðýz” dedi.
“ANTEP FISTIÐI ÇOCUK GELÝÞÝMÝ ÝÇÝN ÖNEMLÝ”
Yaðcý, Antep fýstýðýnýn çocuk geliþimine fayda saðladýðýnýn ve bunun bilimsel olarak kanýtlandýðýnýn altýný çizdi. Çocuklarýn beslenme çantalarýna günde bir avuç Antep fýstýðý konulmasý gerektiðine iþaret eden Yaðcý, Antep fýstýðýnýn zeka geliþimi için oldukça önemli olduðunu söyledi. Yaðcý, konuþmasýna þöyle devam etti:
”Lezzetli þeyler genelde saðlýksýzdýr denilse de Antep fýstýðý hem lezzetli hem de son derece saðlýklýdýr. Ýnsan saðlýðýna yararlarý bilim insanlarýnýn gerçekleþtirdikleri araþtýrmalarla kanýtlanmýþtýr. Antep fýstýðý çocuk geliþiminde çok önemli bir besin. Hatta iddia ederek söylüyorum; çocuklarýn beslenme çantalarýnda her gün bir avuç bulunmasý gereken bir besin. Çocuk geliþimine katkýda bulunduðu gibi zeka geliþimine de katkýlar saðlýyor. Biz ilk etapta CD’leri yurt içindeki tüm kurum ve kuruluþlara, Cumhurbaþkanýmýza, Baþbakanýmýza, bu iþte çikolata ve þekerleme üretimi yapan firmalara göndereceðiz. Firmalar bu ürünü kullanýyorlar ama ürünün özelliðini gerçekten biliyorlar mý? Firmalarýmýza Antep fýstýðýnýn özelliðini de bu tanýtým videosuyla anlatacaðýz. Ayrýca yurt dýþýndaki bizim hedef pazar ülkelerimizdeki ticari ateþelerimize, büyükelçiliklerimize ve konsolosluklarýmýza, yurt dýþýnda üretim yapan firmalarýmýza bu filmi göndereceðiz. Bazen biz kendi ülkemizde ürettiðimiz ürünlerin deðerlerini bilemiyoruz. Karadeniz’de ne yetiþir, Doðu Anadolu’da ne var? Manisa’da ne yetiþir? Ýnsanlarýmýzýn çoðu bu bilgilerden yoksun. Biz bunu aþmaya çalýþacaðýz.”
“ÇÝN PAZARI ÇOK DÝKKATE ALINMALI”
Antep fýstýðýný hedef pazar ülkelere ihraç etmeyi amaçladýklarýný ve ihracat rakamlarýnýn yükselmesiyle birlikte ülke ekonomisine saðlanacak katkýnýn da paralel bir biçimde büyüyeceðine dikkat çeken Yaðcý, özellikle Çin pazarýnýn dikkate alýnmasý gerektiðini söyledi. Çin’in Antep fýstýðýný yeni yeni tanýmaya baþladýðýný ifade eden Yaðcý, ”Hedef pazarlarýmýz Orta Doðu’nun yaný sýra Avrupa Birliði ülkeleri. Bilhassa Ýngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Ýtalya’yý düþünebiliriz. Çin çok önemli bir ülke. Çin, Antep fýstýðýný yeni yeni tanýmaya baþladý. Oraya çok önem vermeliyiz. Bunun için özel projelerin hazýrlanmasý gerektiðini düþünüyorum. Çin pazarýnda kendimizi tanýtabilirsek baþka hiçbir þeye gerek kalmayacaðýný düþünüyorum. Çok büyük bir pazar, çok büyük bir ülke. Tüketimi olan bir ülke. Çin pazarý çok dikkate alýnmasý gereken bir pazar. Bunun dýþýnda Amerika çok önemli bir pazar. Amerika kendi üretim yapýyor ama orada özel bir Antep fýstýðý tüketicisi var. Türkiye’de çok özel ve kaliteli ürünler yetiþiyor ve iþleniyor. Bu ürünlerin tanýtýmýný yapmamýz gerekiyor. Bizin ürünümüzün kalitesi emsallerinden çok daha yüksek. Bilimsel olarak da bu kanýtlanmýþtýr” diye konuþtu.
“AMACIMIZ ANTEP FISTIÐINI MARKA YAPMAK”
Yaðcý, Antep fýstýðýný dünya markasý haline getirmek istediklerini de dile getirerek, ”Esas bizim için önemli olan, kendi sektörümüzdeki gerek üreticilerimizle gerek iþletmelerimizle gerekse de tüccarlarýmýzla Antep fýstýðýnýn önemini kavrayýp, çok hijyenik þartlar altýnda üretilen bu ürünlerle marka oluþturmak ve dünya piyasalarýna çýkmak. Bunun için konferanslarla, toplantýlarla, panellerle üreticilerimizi teþvik ediyoruz” þeklinde konuþtu.
“ÜRETÝCÝYE AYRILAN KAYNAÐIN ÝKÝ MÝSLÝ KAZANÇ SAÐLAR”
Türkiye’de üretilen Antep fýstýðýnýn iç pazardaki tüketimi karþýlayabildiðini de sözlerine ekleyen Yaðcý, üreticiye maddi kaynak ayrýlmasý halinde ayrýlan kaynaðýn iki katý kazanç saðlanabileceðini söyledi. Yaðcý, þöyle devam etti:
”Antep fýstýðý bir sanayi ürünü haline geldi. Þu anda ürettiðimiz ürün bizim iç pazarýmýza yetiyor. Ama ihraç kabiliyetimiz çok fazla yok. Bunun da nedeni fiyatlarla rekabet edemeyiþimiz. Üretici bugünkü fiyatlardan memnun. Ama üreticimizin bir sýkýntýsý var. Bu sýkýntý hem iþletmelere hem de ihracatlara yansýyor. Devletimiz prim desteði altýnda sadece üreticiye bir destek verirse sektör kayýt altýna alýnacak, üretici biraz daha fazla zaman kazanacak ve bu giderek iþin ihracatýna yansýyacak. Yani haksýz rekabet son bulacak. Bu destek verildiði takdirde ayrýlan kaynaðýn en az iki misli devletimize kazanç olarak dönecek. Biz bunun hesap kitabýný yaptýk ve yetkililere sunduk. Ama niye bu konuda halen bir giriþim yapýlmýyor, anlamýþ deðiliz. Bu konuda da ýsrarcýyýz. Bugün dünyada en büyük fýstýk üreticisi Ýran. Ýran devleti üreticisine çok fazla destek veriyor. Burada çok büyük üretim sahalarý tahsis edilmiþ. Ýran’ýn ardýndan Amerika geliyor. Bizde üçüncü sýradayýz. Ama bizim ürünümüzün diðerlerin çok üstün bir lezzeti var. Dünyadaki emsallerinden daha kaliteli ve daha lezzetli bir ürüne sahibiz. Bu bizim avantajýmýz. Destek verildiði takdirde biz dezavantajlarý çok kolay bir þekilde avantaja çevirebiliriz. Bu bizim rekabet þansýmýzý, pazardaki payýmýzý yükseltecektir. Yani çiftçiye 300-500 lira prim desteði vereceksiniz, bu da devlete gelir olarak yansýyacak. Bu iþ bu kadar basit. Ýnsanlara verdiðimiz asgari ücret belli. Devletin olanaklarý, þartlarý belli, iþsizlik rakamlarý belli. Sektör istihdam içinde çok elveriþli bir sektör. Düþünün ki Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nde her yerde üretim yapýlýyor. Bu ürün bu kabiliyete sahip. Bölgedeki iþsizliðin önlenmesinde çok önemli bir ürün.”
“ANTEP FISTIÐI DÜNYA ÜRÜNÜDÜR”
Antep fýstýðýnýn yerel bir ürün olarak algýlanmasýnýn yanlýþ olduðunu söyleyen Yaðcý, ”Dünyada Antep fýstýðýnda önemli bir pazar payý var. Biz bu pazardan çok küçük bir pay alýyoruz. 1990’lý yýllara kadar biz ürettiðimizin ürünün yüzde 60’ýný ihraç ederdik. Þimdi ürettiðimizi ürünün yüzde 50’sini 60’ýný ihraç etsek bu çok büyük bir katký saðlayacaktýr. Þuan ihracat rakamýmýz çok düþük. Ancak ürettiðimizin ürünün yüzde 5’ini, 10’unu ihraç ediyoruz. Hem üretimi destekleyecek hem iþletmeleri destekleyecek, ihracatýmýzý çok üst seviyeye çýkaracak. Þu anda çok yetersiz. Ürün lokal bir ürün olarak görülüyor ama aslýna dünya ürünüdür. Bu rakamlarý yüzde 50’lere, yüzde 60’lara çýkarmamýz lazým. Bu rakamlara üretim maliyetlerinin düþürülmesi ve devlet destekleriyle ulaþabiliriz. Çünkü artýk gerek çiftçimizin gerek iþletmelerimizin gerek tüccarýmýzýn bakýþ açýsý çok deðiþti. Çok kaliteli ve hijyenik þartlarda ürün üretmeden rekabet þansýmýz yok. Fiyatla rekabet etmeden mal satma þansýmýz yok. O nedenle önümüzü açacak, aslýnda geri dönüþümü de olacak küçük desteklere ihtiyacýmýz var. 50 milyar TL üreticiye destek ayýracaksýnýz, iddia ediyorum bunun geri dönüþü 100 milyar TL olacaktýr. Hesap kitap ortada, çok belirgin bir þey bu. Biz dönüþümü olan destekler istiyoruz” dedi.


25 Haziran 2012http://www.guncelgazete.com/detay.php?id=49155


Kaynak...

Kaynak...

Kaynak...

Kaynak...

Kaynak...