Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay, daha önce dünyanýnen büyük mozaik müzesi olan Tunus Bardo Müzesi'nin bu unvanýnýn Zeugma'ya geçtiðinihatýrlatarak, "Bardo Müzesi her odasýna bir þeyler týkýþtýrýlmýþ eski müzecilikanlayýþýnýn örneði olarak göründü. Ben onlara 'Gelin Zeugma Müzesi'ni görünufkunuz geniþleyecektir' dedim. Sanýrým yakýnda Gaziantep'in misafiriolacaklar." dedi.
![]()
Günay, Türkiye Ýþ Bankasý'nýn gün yüzüne çýkarýlmasý destekverdiði, Zeugma Antik Kenti'ndeki Muzalar Evi kazý çalýþmalarýný yerinde görmekiçin Gaziantep'in Nizip ilçesine geldi. Burada bir konuþma yapan Günay, TürkiyeÝþ Bankasý'nýn desteðinin anlamlý olduðunu vurgulayýp, Zeugma'ya ve bu topraklardayaþayan bütün uygarlýklara borçlarýný son zamanlarda ödemeye çalýþtýklarýnýnaltýný çizdi. Kýsýtlý bir bütçeyle, Türkiye'de birçok alandan sorumlu, 30milyon yabancý ziyaretçiyi taþýyan, aðýrlayan, 25 milyar dolardan fazlaekonomiye katký yapan bir bakanlýk olduklarýný kaydeden Günay, "Bu türdestekler ve sponsorluklar bizim için hangi boyutta olursa olsun bizim için sonderece anlamlý." ifadelerini kullandý.
Daha önceki yýllarda dünya müzelerini gezdiðinde derinkýskançlýklar ve öfkelerin oluþtuðunu söyleyen Günay, "Çünkü, BritishMusesum'dan Berlin'e kadar, Batý Avrupa'nýn özellikle büyük müzelerinegittiðimiz zaman Ortadoðu coðrafyasýnýn geçmiþteki 100 yýl içinde nasýl talanedildiðinin çarpýcý örneklerini görüyoruz. Nice eserlerimiz olmuþ ve dünyanýnbüyük müzelerinin, en görkemli salonlarýnda, en seçkin örneklerini oluþturuyorlar."diye konuþtu. Teþhir ve mekanýn önemine deðinen Günay, "Biz eserlerimizi henüzolmasý gerekenin çok altýnda, kýsmen geri almaya, getirmeye baþladýk. Geçmiþyýllarda bize yapýlan bir eleþtiri vardý. 'Bunlar sizde kalsa ne olacaktý ki,bunlar sizde kalsa kireç olacaktý, bunlar sizde kalsa üstünde hep gecekonduolacaktý, bunlar sizde kalsa nereden koruyacaktýnýz, müzeniz mi var?' diyorlardý.Þimdi artýk bu ithamý atan adýmlar atmaya baþladýk. Ben, Zeugma'yý yaptýktanaçtýktan gördükten sonra dünyadaki tüm müzelere daha büyük bir özgüvenlegidiyorum. En son Berlin Müzesi'ne gittiði zaman eskimiþ geldi bana. Teþhirtanzim eskimiþ geldi ve bundan içimden derin bir keyif aldým. Þimdi Türkiyedünya müzelerinin standartlarýyla yarýþan yeni müzeler yapacaðýz." þeklindekonuþtu.
![]()
Zeugma Mozaik Müzesi'nin dünyanýn en büyük mozaik müzesiolduðunu hatýrlatan Günay,
"Birkaç ay önce Bardo'ya gittim. Bardo Müzesi dünyanýn enbüyük mozaik müzesiydi. Bardo Müzesi, her odasýna bir þeyler týkýþtýrýlmýþ,eski müzecilik anlayýþýnýn örneði olarak göründü. Ben onlara 'Gelin Zeugma Müzesi'nigörün, ufkunuz geniþleyecektir' dedim. Orada da geniþletme çalýþmalarý varyakýn zamanda sanýrým. Yakýn gelecekte sanýrým Gaziantep'in misafiri olacaklar."deðerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de 120'den fazla arkeolojik, 48 kadar da yabancýkazýnýn olduðuna dikkat çeken Günay, "Yani170'ler civarýnda yerli yabancý kazý yapýyoruz. Bu, dünyada çok önemli sayýlardanbir tanesi. Gittiðim her ülkede kaç kazý var, kaçýný devlet yapýyor, kaçý baþka üniversitelerde, bu derslerinhepsine çalýþýyorum, öðreniyorum. Türkiye iyi bir yerde. Biz kazýlarýmýza2000'li yýllarýn baþýnda 2 milyon ayýrmýyormuþuz. 8-9 yýl içinde ayýrdýðýmýzkaynak 48 milyon TL." dedi. Günay,rakamý bu yýl 50 milyon TL'nin üzerine çýkartmayý temenni ettiklerini desözlerine ekledi. Günay, Ýþ Bankasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ersin Özince ve KazýBaþkaný Prof. Dr. Kutalmýþ'a kitap hediye etti. Günay, daha sonra katýlýmcýlarla kazý alanýný gezdi.
![]()