Karayolu Güvenliði Yüksek Kurulu'nda alýnan kararla,Ýstanbul baþta olmak üzere birçok þehirde trafikte baþarýlý bir þekildeuygulanan kameralý denetim, þehirlerarasý karayollarýnda da kurulacak veyaygýnlaþtýrýlacak.

Baþbakan Recep Tayyib Erdoðan baþkanlýðýndageçtiðimiz hafta toplanan Karayolu Güvenliði Yüksek Kurulu'nun aldýðý kararlaraçýklandý. Buna göre, trafik kazalarýnda meydana gelen ölümleri azaltmak içintrafik eðitimi, denetimi, ulaþým altyapýsý ve mevzuat baþta olmak üzerebirtakým kanuni düzenlemelerin yapýlmasý kararý alýndý. Bu kapsamda, sürücülereve araçlara iliþkin etkin denetim sistemleri kurulacak.

Ýstanbul'da baþarýlý bir þekilde uygulanan elektronikdenetim sistemleri (EDS) bilhassa þehirlerarasý yollarda giderekyaygýnlaþtýrýlacak. Ayrýca belediyelerin de þehir merkezlerinde bu denetimsistemlerini kurmalarýyla birlikte tüm kentlerde etkin bir denetim saðlanacak.Trafikte ********** ve keyif verici madde aramasý, adlî makamlarýn iznine gerekolmaksýzýn yapýlacak. Kýþ lastiði kullanýmý mevsim ve bölge koþullarýçerçevesinde zorunlu hale getirilecek.

Ulaþým altyapýsýnýn artýrýlmasý konusunda da birtakýmçalýþmalarýn yapýlmasý kararý alan Karayolu Güvenliði Yüksek Kurulu, uzunvadede atýlmasý gerekli adýmlarý þöyle sýraladý:

"Kent ve ulaþým planlarý birbirine uyumlu olarakhazýrlanacak. Bu planlarda yaya ve bisiklet önceliði göz önünde bulundurulacak.Belediye ve ilgili kurumlarca trafik iþaretlemelerinin standartlara uygunyapýlmasý saðlanacak. Þehir içi ve þehirlerarasýnda güvenli yol tasarým vestandartlarý geliþtirilerek uygulanacak."

Kurulda alýnan diðer kararlar da þu þekilde sýralandý:

"Eðitim alanýnda, Büyükþehir belediyelerince"çocuk trafik eðitim parklarý"nýn zorunlu olarak yapýlmasý, adaysürücülük uygulamasýnýn baþlatýlmasý, Emniyet GenelMüdürlüðü bünyesinde "trafik güvenliði eðitim merkezi" kurulmasý,üniversiteler bünyesinde yüksekokul, lisans ve lisansüstü eðitim programlarýnýnaçýlmasý ve bu alanda eðitim görenlerin sektörde öncelikli olarak istihdamýsaðlanacak."

YOL KENARLARINA HELÝKOPTER PÝSTÝ

Karayolu Güvenliði Yüksek Kurulu, trafik kazalarýna en kýsasürede müdahale edilmesi amacýyla, karayollarý kenarlarýnda ambulanshelikopterlerin inebileceði pistlerin yapýlmasýný kararlaþtýrdý. Yüksek Kurultoplantýsýnda; trafik kazalarýnda meydana gelen ölümleri yüzde 50 oranýndaazaltmak için trafik eðitimi, denetimi, ulaþým altyapýsý, mevzuat, ilk ve acilyardým hizmetleri alanlarýný kapsayan 'Karayolu Trafik Güvenliði 10 YýllýkEylem Planý'nýn uygulamaya konulmasý kararlaþtýrýldý. Ayrýca Karayolu GüvenliðiYüksek Kurulu'nun, 2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanunu'nun 4'üncü maddesiuyarýnca 30 Mayýs 2012 tarihinden itibaren her 6 ayda bir yapýlmasýnýn usulhaline getirilmesi ve konunun hassasiyetle takip edilmesi kararlaþtýrýldý.