Fýrat kýyýsýnda yer alan ve Birecik Baraj Gölü'nde su tutulmaya baþlanmasý sonrasýnda terk edilen bazý köylerdeki evlerin butik otel, kafeterya ya da kýr kahvesine dönüþtürülmesi planlanýyor.
Gaziantep Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri Cafer Yýlmaz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Fýrat Nehri kýyýsýnda yer alan Nizip ilçesine baðlý Kamýþlý, Erenköy ve Gümüþgün köylerinin boþaltýlmýþ taþ evleriyle antik bir atmosfere sahip olduðunu söyledi.
Fýrat havzasý içinde yer alan köylerin tarihi Rumkale'den baþlayarak Zeugma Antik Kenti'ne devam eden su yolu üzerinde bulunduðu için turistik açýdan da önem taþýdýðýný ifade eden Yýlmaz, "Rumkale'den Zeugma'ya giderken o köyleri sýrasýyla geçiyorsunuz. Su yolunda bulunan 3 köyümüzü fonksiyonlandýrýp deðerlendirerek turizme açmak istiyoruz. Su yolunu kullanýrken onlar bizim için durak olacak" dedi.
Yýlmaz, çalýþmalara Kamýþlý köyünden baþladýklarýný ve konuya iliþkin rölöve, restitüsyon ve fonksiyonlandýrma projelerini Ýpekyolu Kalkýnma Ajansý'na sunduklarýný ifade etti.
Yaklaþýk 90 bin lira bütçeli projenin tamamlandýðýný, projenin uygulama aþamasýna geldiklerini bildiren Yýlmaz, þöyle konuþtu:
"Þimdi onu Gaziantep Kültür ve Tabiat Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu ile paylaþýp uygulamaya geçeceðiz. Hedefimiz insanlarýn Fýrat'ý kullanýrken durabileceði küçük bir iskele yapmak. Oradaki taþ evleri uygun bulunmasý halinde insanlarýn geldiklerinde kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri butik otel, kafeterya ya da kýr kahvesine dönüþtürmek istiyoruz. Fýrat havzasý, Rumkale, Zeugma ve Karkamýþ antik kentleri aracýlýðýyla turistlerin Gaziantep'te konaklayacaðý gün sayýsýný artýrmaya çalýþýyoruz. Turistler Gaziantep'te ortalama 1.5 gün kalýyor. Hedefimiz bunu 2-3 güne çýkarabilmek. Böylelikle turizmden hak ettiðimiz payý almaya baþlayacaðýz."
Yýlmaz, köylerde yaptýklarý çalýþmalarla Fýrat havzasýndaki bir deðeri daha "turizm destinasyonu" içine katacaklarýný vurguladý.
Gümüþgün köyünde baraj gölü içinde kalan bir caminin sadece minaresinin dýþarýda kaldýðýný dile getiren Yýlmaz, bu görselliðin de turistler için çekici hale getirilebileceðini, bölgede ýþýklandýrma çalýþmasý yapýlabileceðini kaydetti.
Çalýþmalarý tamamladýktan sonra özel sektörü davet edeceklerini ve yatýrým yapmalarýný isteyeceklerini aktaran Yýlmaz, "Altyapýsýný bitirip onlara teslim edeceðiz. Her türlü kolaylýðý saðlayacaðýz" diye konuþtu.
-Zeugma ve Rumkale'deki çalýþmalar-
Yýlmaz, Zeugma Antik Kenti'nde peyzaj çalýþmalarýna baþladýklarýný, yürüme yollarý ve turnikelerin yapým çalýþmalarýnýn sürdüðünü ifade etti.
Rumkale'de ikinci etap kazý ve restorasyon çalýþmalarýnýn devam ettiðini, kalenin üzerindeki evlere de kafeterya ve butik otel gibi bir iþlev kazandýrmak istediklerini bildiren Yýlmaz, þöyle devam etti:
"Rumkale'nin yolunu yapmaya baþladýk. Bu yýl yarýsýnýn asfaltýný yapacaðýz. Kalan kýsmý geniþletmeye devam edeceðiz. Bölgeye ayrýca bir seyir terasý yapýyoruz. Kýrsal Kalkýnma Fonundan alýnacak kaynakla bir kýyý düzenlemesi yapýlacak, biz de destek vereceðiz. Sonraki yýl Rumkale; yoluyla, seyir teraslarýyla ve kýyýsýyla dikkat çekici bir bölge haline gelecek. Ýþ, hizmet sektörü ve özel sektörün buraya gelerek daha kaliteli hizmet sunmasýna kalýyor."
Yýlmaz, mayýnlardan temizlenen Karkamýþ Antik Kenti'ndeki kazý çalýþmalarýna bu dönemde mayýs ayýnda baþlanacaðýný belirtti.
2023 vizyonu kapsamýnda Gaziantep'e gelen turist sayýsýný daha da arttýrmayý hedeflediklerini bildiren Yýlmaz, Yesemek, Tilmen, Huzurlu Yaylasý, Hazreti Ökkaþe türbesi, Dülük Antik Kenti, Rumkale, Zeugma ve Karkamýþ Antik Kenti ile bölgenin turizm açýsýndan çok dikkat çekici olduðunu kaydetti.
Kaynak: AA
Kaynak...