![]()
Çocukluðumuzun en güzel hediye yiyeceklerinden biriydi bamamýz,dedemiz veya bir büyügümüz Antep e gittigi zaman getirip bize ikram ettikleri bir ikram bir hediye idi.Bazanda Nizip zenginlerinin ve varlýklý ailelerinin sofralarýnýn baþ köþesinde ikram edilen bir nimetti.
Eski otelin altýnda adýný ustasýnýnda adýný hatýrlayamadýðým tatlýcý yüksel ustanýn sýrasýnda peksimetçi vardý hatýrlarmýsýnýz susamlý küncülü çubuk veya daire þeklinde kahke ve kraker çeþitleri vardý hele Ramazaný ve ramazanda yenecek ramazan kahkelerini unutmak mümkün degil
![]()
Ramazan günü hali vakti yerinde olanlar kapý kapý kahkeyi daðýtýrlardý misgibi kokardý mubarek Ramazan sonrasý sabahlarý sýcak bir çay ile yapýlan kahkeli kahvaltýlar sanýrým günümüzde unutulmaya yüz tutan geleneklerimizden biri yine kahkeli sahurlar bir baþka güzellikti
Sevgili dostlar sanýrým kültürümüzle birlikte insanlýðýmýzý ve onun bize yükledigi degerleride unuttuk ne zenginimiz eski zengin ne fakirimiz eski fakir nede Peksimetlerde ve kahkelerde o tat kaldý yiyecekler helal dairesindenmi çýktý yoksa þükrümüzmü eksik Ya da gýdalarmý suniileþti veyahut baþka bir ülke veya baþka bir Dünyadamý yaþýyoruz inanýn anlamýþ degilim yeminle söylüyorum yolardaki tozun , asfaltýn kokusunu bile özlüyorum okula giderken pantolonlarýmýzdaki yamalýklar bile bize bir deger katýyordu hele kör ahmet amcanýn þehir gazozlarýnýn tadý bir baþkaydý ve o gazozlardaki usarelerde yok. Herþey bir baþka her þey sahte olmuþ, malesef her þey bayatlaþtý þu dar-ý Dünyada sýkýcýda olsa beyaz yakalar siyah önlükler burnumda tütüyor Ah! O güzel Nizibin güzel sokaklarý güzel insanlarý yok denecek kadar azalmýþ bizim þirin ilçemizin o güzelim baðçalarý inciri narý cevizi gasi turpu v.s valla bakdenizi bile bir baþkaydý yaþlý nineler o kavurucý sýcaklardan sonra ikindi akþam arasý sokaga bir kilim serer oturup yaþantýmýzýn hayatýmýzýn sohbetleri edilirdi ara yerde teyzelere ve ninelere Top oynayan çocuklarýn gelen toplarý huzurlarýný kaçrsa dahi
-topunuz batsýn kýranlar haykýrýþý bile bize zevk verirdi
Komþu komþunun býrakýn külüne her þeyine muhtaçtý o bartýçlý evleri tahtadan kapýlarý büyük demir kilitlerle açýlan kapý gýçýrtýlarýný özledim okuyamasak dahi hacý kapýlarýnda yazan tabelalarý özledim yaz geldimi kahve önlerine atýlan sandalyeleri oturup muhabbet etmeyi içilen demli çaylarý Zahterlerin keskin kokusunu özledim Ramazanda akþamüzeri sokaklarda satýlan Keskin buz çok çok nidalarýný Þerbeti ve kokusunu özledim hele hele iftar vakti dumaný tüten seyyar cigercilerin dumanýný özledim valla Buzlu þerbeti , ev ekmegini özledim genzimizi yakan zeytin yagý ile yapýlan yemeklerin tadý bir baþkaydý Pirinç pilavýmý ? kim bulmuþki elde komþularýn sohbetlerle kahkalarla yapýlan þehriye ile yapýlan sarý yaplý bulgur pilavý ile açý biber turþusunu özledim.
Bahar mevsiminde mis gibi kokan ve dalýndan tozlu yolla aðaç altýna düþen Miþmiþleri can erigini özledim Nizip çayýnda balýk tutmayý kayalý gölekte yüzmeyi özledim .Özlemini çektigim o kadar çok þey varki anlatýlacak gibi degil ve en önemlisi Nizibin baðça yolunda Ya da Birecik yolunda sohbet ede ede yürümeyi ve o nadide arkadaþlarýmý ve arkadaþlýðý özledim.
Amma artýk ne Nizip çayý kaldý ne o eski yiyecekler ile sebze meyveler nede eski amma eskimeyen dostluklar kaldý balýn üretildigi gibi herþeyin hatta insanlýðýn bile sahte dostluklarýný ve kültürünü ürettik elimizde kalla kala çok az arkadaþ çok az dost kaldý Rabbim eski pekimeti ve tadý ile eski güzellikleri versin.
Selamlar