Nizip Çevre ve Tarihi Deðerleri Koruma Derneði (NÝÇET) olarak, 15 Nisan 2012 (Pazar Günü) Gaziantep’te (Gaziantep Ortadoðu Fuarcýlýk’ta) gerçekleþtirilen Anayasa Vatandaþ Toplantýsý’na davet edildik ve toplantýya Baþkan Kemal Cengiz, 2. Baþkan Kasým Böler, Yönetim kurulu asi ve yedek üyelerden Sabri Akýn ve Abdülkadir Bölükbaþý ile icabet ettik.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) dört siyasal partinin eþit temsile sahip olduðu TBMM Anayasa Uzlaþma Komisyonu tarafýndan da desteklenen ‘’Anayasa Platformu – Türkiye Konuþuyor’’ etkinlikleri kapsamýnda ilimizde düzenlenen Anayasa Vatandaþ Toplantýsý’nda, kiþisel görüþ ve fikirlerimizin haricinde, NÝÇET olarak TBMM Anayasa Uzlaþma Komisyonu’na ‘’Derneðimizin amaçlarý doðrultusunda’’ ülkemiz çevre sorunlarý konusunda ve de tarihi ve kültürel deðer varlýklarýmýza sahiplenme konularýnda bir öneride bulunduk.
Açýklamamýz:
- Bize göre, Kýyamet Alametlerinin en baþlýcasý ekolojik dengenin bozulmasý ve doðal çevre kirliliðidir.
Þayet böyle olmasaydý, Ulu Peygamberimiz Hz Muhammet Aleyhisselam; ‘’Kýyamet koparken dahi elinizde bulunan fidaný dikiniz’’ buyururlar mýydý.
- Genel kanaatimiz odur ki, doðal çevresine (havasýna, suyuna, topraðýna, hayvan ve bitki türlerine) ve de ulusal, bölgesel ve yerel kültür varlýklarýna saygýsý olmayan insanýn, kendisine ve karþýsýndakine saygýsý olamaz.
- Doðamýzýn ve kültürel varlýklarýmýzýn korunmasý ve sahiplenilmesi Sivil Toplum Kuruluþlarýmýzdan (STK) önce, temel eðitimin sorumluluk alanýnda olmalýdýr.
Önerimiz:
T.C. Milli Eðitim Bakanlýðý’nca, ilköðretim okullarýnda ‘’seçmeli deðil’’ en az haftada bir saat da olsa, zorunlu bir ders olarak ‘’Doðal ve sosyal çevrenin korunmasý ve de Tarihi ve kültürel varlýk deðerlerimize sahiplenme’’ konulu bir dersin konmasýdýr.
![]()
![]()