Hükümet artýk çok fazla iþlevi kalmadýðýný düþündüðü Þehirve kasabalarda "Muhtarlýk Sistemi"ne son verecek bir çalýþma baþlattý. Bunagöre Belediye sýnýrlarý içinde kalan mahallelerde muhtarlýk olmayacak.Muhtarlarýn yaptýðý nüfus, seçim ve ikametgâhla ilgili iþleri kaymakamlýk vebelediyeler yürütecek. Ancak, Köy muhtarlarý ise yerini daha güçlendirilmiþþekilde koruyacak. Köy muhtarlarýnýn yetkilerinin arttýrýlmasý, özlükhaklarýnýn da iyileþtirilmesine kesin gözüyle bakýlýyor. Yasal düzenleme budönem çýksa bile uygulama gelecek seçimden sonra yürürlüðe girecek.



Bu konu hakkýnda bir Basýn Açýklamasý yapan TürkiyeMuhtarlar Derneði Nizip Þube Baþkaný Dede Kýlýç, Türkiye'de Mahalle Muhtarlýklarýnýnkaldýrýlacaðý ile ilgili haberlerin ulusal basýnda da yer aldýðýný söyledi. "TürkiyeMuhtarlar Derneði Nizip Þubesi olarak bizlerde konuyu takip etmekteyiz" diyekonuþan Dede Kýlýç konuþmalarýna þöyle devam etti.



"2007 Yýlýnda hizmet vermeye baþladýðýmýz Kimlik Paylaþým Sistemiile birlikte bu konu ta 2007 yýlýndan bu yana bizim gündemimizdedir. 5490Sayýlý Nüfus Hizmetleri Kanunu ile ilgili hükümet bir genelge yayýnlamýþtý.Genelgeye göre vatandaþlarýmýzýn bürokrasi iþlerindeki birtakým belgeleri kamukurumlarý verecek, vatandaþlarý muhtarlýklara göndermeyecek. Zaten bu kimlikpaylaþým sistemi devreye girdiðinden bu yana muhtarlýk iþlerimizde ciddi biroranda düþtü. Kademe kademe muhtarlýklar pasif duruma düþürülerek devre dýþýbýrakýlmaya çalýþýlýyor. 2.Tazimattan sora Osmanlý Devleti'nin baþýna gelenpadiþah 2. Mahmut'tan sonra baþlayan Türk Devlet yapýsýndaki muhtarlýk sistemibizim Türk kültürü ile özdeþleþmiþ durumdadýr. 1930 yýlýnda bir aramuhtarlýklar Türk Devlet yapýsýndan kaldýrýldý ve bu durum 10 yýl sürdü. O zamankiþartlarda Türkiye adres yönünden bir karmaþa yaþadý ve içinden çýkýlmaz bir halaldý. Burada muhtarlýklarýn önemi ortaya çýkýnca 1944 yýlýnda 4541 sayýlý yasaile muhtarlýklar teminat altýna alýndý.Tabi ki bizler muhtar olarakmuhtarlýklarýn kaldýrýlmasýný istemiyoruz, ancak bizler kanun koyucu deðil,kanunun uygulayýcýsýyýz. Bu yüzdende bu konuda alýnacak kararlara saygýlýolacaðýz, bunun artýsýný ve eksisini siyasilerimizin düþünmesini istiyoruz. Geçmiþtekiuygulamalar sýkýntýlý olduðundan dolayý iyi düþünmek gerekir" diye konuþtu.