Nesli tükenme tehdidi altýnda olan ve 1977 yýlýndan beri Birecik’te koruma altýnda bulunan kelaynaklar, sýcaklýklarýn artmasýyla her yýl olduðu gibi bu yýl da doðal olarak beslenmeleri ve üremeleri için doðaya býrakýldý. Kelaynaklar yaz aylarýný doðal ortamlarýnda geçirdikten sonra aðustos ayýnýn sonlarýnda yeniden Birecik Kelaynak Üreme Ýstasyonu’nda kafeslerine alýnýyor.

Birecik Kaymakamý Oktay Erdoðan, konuyla ilgili yaptýðý açýklamada, “Birecik halký kelaynaklarý kutsal olarak kabul ediyor ve yüzyýllardýr bu kuþlara zarar vermiyor. Birecik Kelaynak Üreme Ýstasyonu’nda 127 kelaynak koruma altýnda bulunduruluyor. Ýlçemizin dünyada tanýnmasýný saðlayan, doðal dengede çok önemli bir yer tutan kelaynaklarýn sayýsýnýn artýrýlmasý ve tanýtýmýn onlara zarar verilmeden yapýlmasý için projelerimiz devam etmektedir.” dedi.

Dicle Üniversitesi öðretim üyelerinden Ornitolog(Kuþbilimci) Prof. Dr. Ahmet Kýlýç da yaptýðý açýklamada þunlarý kaydetti: “Doðal ortamlarýnda kýþ mevsimini geçirmek için Somali ve Etiyopya’ya göç eden kelaynak kuþlarý, kýþ mevsiminin sona ermesiyle birlikte þubat ayý sonunda Birecik ve çevresine gelmekteydi. Ancak nesilleri tehlike altýna girdiði için 1977 yýlýnda Birecik’te koruma altýna alýndýlar. Buradaki voliyerlerden (kafesler) doðal yaþamlarýna uygun olmasý amacýyla þubat ayýnýn sonunda doðaya salýnmaktadýrlar. Bu yýl koruma altýnda bulunan 127 Kelaynak kuþunun tamamý tabiata salýndý. Mart ayýnýn sonlarýna doðru doðal ortamda oluþturduklarý yuvalarda kuluçka faaliyetlerine baþlayacaklar. Kelaynaklar Birecik’te Fýrat Nehri'nin kýyýsýndaki kalker kayalýklarda yuvalarýný kurar ve üremelerini gerçekleþtirirler. Bu yýl da kuþlarýn bir kýsmý bu kayalýklara yuvalarýný kurarken bir kýsmý da koruma istasyonundaki yuvalarýnda kuluçkaya yatacaklar. Bu yuvalarda 1-3 yumurta yaparlar. Kuluçka süresi yaklaþýk 4 haftadýr. Yavrular yaklaþýk 2 ay yuvada ebeveynleri tarafýndan beslenirler. Kelaynaklar böcekçildir. Böceklerin yaný sýra yýlan, akrep, kertenkele, kurbaða vb. canlýlarý yerler. Bu kuþlarýn beslenme tarzý çiftçilerin daha az tarým ilacý kullanmalarýný saðlar. Ancak tarým ilaçlarýnýn gereðinden fazla kullanýlmasý ve doðadaki bu canlýlarý yok etmesi, kelaynaklarý da dolaylý olarak etkilemektedir. Kelaynaklar, aðustos sonunda tekrar voliyerlere alýnýr. Aksi halde havalarýn soðumasýyla birlikte kelaynaklar göç içgüdüsüyle Nil Vadisi’ne geri dönerler. Avlanma tehlikesi ve göç yolundaki diðer tehlikeler sebebiyle kelaynaklar kýþý Birecik’te koruma altýnda geçirirler. Birecik halký kelaynaklarý kutsal kabul etmekte ve onlara zarar vermemektedir. Bu da yöre halkýnýn tabiata olan sevgisine güzel bir örnektir.“


Devami...