Hayata dair fantazim olmadý. Hem fantazi nedir onu da bilmem. Kelimenen kökü Fransýzca mý, Ýngilizce mi yoksa Soranice mi inanýn araþtýrmaya vaktim þu sýra hiç yok. Fiil midir, sýfat mý yoksa isim* midir? Türkçe gramerin derinlerinde dolaþmadým. Þayet fantazi hayal kurmaksa o yýllar öncesinin gurbet hayatýnda kaldý. Tek fantazim ya da hayalim, daðým dediðim Karabaða çýkýp kayalar üstünde þehre karþý kitap okumaktý. Hayalimi kitaplarda yazan kahramanlar doldurmalýydý. Bahçe, bað yolunda araba, korna sesi duymadan hür gezmek, Ankara sokaklarýnda ürkek ürkek kurduðum hayalimdi.
Biriyle el ele tutuþup þehirin kaldýrýmýnda, parklarýnda volta atmak benden çok uzaktý. Birileriyle göz göze güzün bir pastahanede oturmak fantazi ise yanýlýyorsun dostum, ben o hayalleri *Harbi Kadirin oðlu Kemal'a teslim etmiþtim. Kemal bizim bað komþumuz. Okula gideyim diye Yýldýz Sinemasýnýn yolunu tutan þu Yampýrý Kemal iþte. Ýrfan Atasoy fantazisi duruþunda, Hayati Hamzaoðlu bakýþlarýný göz bebeðinde taþýyan bizim Kemal. Öyle Fikret Hakan'la, Yýlmaz Güneyle iþi olmazdý. Biz okuldan dönerken o da *sinemadan döner beraberce köye giderdik. Yol boyunca Kemal bize fantazi kahramanlarýný anlatýrdý. Onun günahlarýna bulaþmamak için kendimizce kotalar koyardýk.
Uzun zaman oluyor. Neler oldu neler bitti. Yampýrý Kemal þimdi köyün* su ve zeytin bekçiliðini yapýyor.* Bir beyaz at üstünde zamaný zeytinleri, fýstýk zamaný fýstýklarý kolaçan ediyor. Puslu bakýþlarý ufuklarý süzerken, Harbi Kemal bir baþka yaþamaya ediyor. Geçen Cuma namazý sonrasý karþýlaþtýðýmýzda "Biz baþka severdik" þiirini bana okurken, Kemal'in yeni fantazisine hayran kaldým. *Bana çok kýrgýn olduðunu söyledi ama ýsrarýma raðmen detaya girmedi.
Yampiri Kemal gibi fantazi sevdam, fantazi davam olmadý. Fantazi gerile gerile uyumaksa ömrüm boyunca saat onu geçen uykularým olmadý. Yalan olmasýn sýrýf rüya göreyim diye yattýðým zamanlar olmuþtur. Þimdilerde rüya için bile yoðunum. Ýþe gidip gelmekse hakikaten bir fantazi artýk.*
yazý/foto:magpak
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kaynak...