nizipte riþvan aþiretinide yabana atmamak gerek diye düþünüyorum.dað köylerimizin büyük çoðunluðu riþvanlýdýr.riþvanlýlar aslen türkmen olup gurman ca konuþurlar.benim ailemde bu aþirete mensuptur.riþvan aþireti,atmalý oymaðý,kýzkapan obasýndanýz.aþiretimizin oðuz han dan beri soyaðacý bende mevcut.kendi ailemizde ise 10 göbek geriye gidebiliyoruz
Teþekkürler Hasan. Riþvanlarý da zikretmiþtim. Riþvanlarýn da Türkmen olduklarýný bilmiyordum. Nizib'in kuzeyinde yaþadýklarýný Birecik'te (Reþi) de olduklarýný biliyorum. Fakat Nizip'te Hangi köylerde meskundurlar bilmiyorum. Aslýnda bu malumatlarý da terihçelerini biliyorsak vererek ekleyebiliriz.
فردان الكصيري
Görüldüðü gibi kendisini Kürt sanan o kadar çok türkmen boyu yada aþiret var ki, geçmiþi bu yüzden öðrenmekte fayda var, bilgiler çok deðerli paylaþýmlarýnýz için çok teþekkürler.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Evet dediklerinizde çok halklýsýnýz Müslüm Bey. Bu coðrafyamýzýn kültürel coðrafyasýndan kaynaklanýyor. bunun ile alakalý çok emsaller var. Artýk o dereceki genellikle þu aþiret þu kökendendir ama aslý þudur. daha öncede dediðim gibi çoðunluk azýnlýkla alakasý var. Mesela Cerablustaki Arap Ceys aþireti Türkmenlerin yoðun yaþadýðý yerdeler ve ana dilleri Suriyede omalarýna raðmen türkçe ve Arapçayý Türkmenler gibi okullarda öðreniyorlar. Rakka'da Þaman aþireti araplarýn içinde kaldýðý için araplaþmýþ. Karakeçililer Siverekte kürtler arasýnda kürtleþmiþ. Türk olan Döðerler Bozovada kürtleþmiþ. Irakýn muhtelif yerlerinde meskun ve büyük bir aþiret olan Karagol Aþireti Araplar içinde araplaþmýþ. Þeyhan aþireti Suruç ve Kobani bölgesinde kürtleþmiþ vs... Misalleri çoðaltmak mümkün.
فردان الكصيري
Her vilayette kendi bölgeleri ile ilgili tarihi bilgiler mevcuttur.
Þehirler ve köyler ile ilgili ilk oluþumlar ve isimlerin tarihi seyri
Valilik bünyesindeki halka açýk kütüphanelerde mevcuttur.
Malesef birçok dev eser virgülüne kadar internet ortamýna
aktarýlýrken bu tür önemli bilgileri internet ortamýna aktarmak
ya çok zor ya da hazýrlayacak kimse yok..Ben kendi köyüm ile
ilgili iki günümü Þanlýurfa'da araþtýrmakla geçirdim.Çok güzel
eserlere ulaþtým.Zaten ilk oluþumlarýn nasýl olduðu önemli..daha
sonraki aþiret ve aile baðlarý kiþilerin sözlü aktarýmlarýna baðlý
olarak deðiþim gösterir.Özgür bey,bana atmýþ olduðun mesajý
okudum.Ankara Harita Genel Komutanlýðýndaki Devlet arþivleri
özellikle nufus kütükleri ve asker alma iþlemleri ile ilgili arþivlerden
oluþuyor.Ben orada askerlik yaptým.Çok þanslýydým.7 göbek ötesine
kadarki dedelerime ulaþtým.Harita genel komutanlýðýndaki arþivlere
ulaþma noktasýnda hangi prosedürler uygulanýyor doðrusu bilmiyorum.
Ancak Ýstanbul'a yolun düþerse Þu an da Sultanahmet'te bulunan
devlet arþivlerinde çalýþan bir arkadaþým var.Zaten Kaðýthane'de
bitmek üzere olan modern binaya taþýmalarýna az bir süre kaldý.
Devlet arþivleri artýk Kaðýthanedeki modern binalarda korunacak.
bilgiye ulaþmak,araþtýrmak ve bunu paylaþmak çok güzel bir duygu.
bu yüzden sizi tebrik ediyorum..
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
Ramazan bu kayýtlarýn hepsi yanýlmýyorsam arapça biz nasýl anlayacaðýz.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
müslüm abi zaten kürt türk diye tarihte bir ayrým yok.tarihte bizim ecdadlarýmýz ''gurlar''diye anýlmýþlar.ve kürtler hala hangi milletten olduklarý sorulduðunda gurman,hangi dili konuþtuklarý sorulduðunda ise gurmanç diye cevap verirler.bu ayrým sonradan dýþarýdan müdahaleler sonucu oluþmuþ.kürtler turani kavimlerin içerisindedir ve kesinlikle gurlulardýr.ben bugün bir kürt arkadaþýmla bu konu hakkýnda biraz sohbet ettim.kürtçede gur ne manaya gelir dedim,verdiði cevap çok ilginçti''KURT''dedi.bilindiði üzere eski türklerde türklerin kurttan türedikleri inancýna ait bir çok efsane ve destan mevcuttur.peki gurman nedir dedim,ben kurdum demek dedi.uzun lafýn kýsasý yukarýdada belirttiðim gibi kürtler en az türkler kadar türktür....
Osmanlýca belgelerin okunmasýnda elimden gelen tüm yardýmý yaparým. Dediðiniz gibi yerleþim yerlerinin oluþumu mühim. Ben burada 8'inci kuþaðým ve dedem tek baþýna gelmiþ. Onun geldiði zamanlar zaten iskan zamanýna denk geliyor ve köy yeni kurulmuþ. O dönemki malumata ulaþýrsam sanýrým daha saðlýklý ilgiler alýrým. Bir de dikkatimi çeken husus dedelerinizin askerlik kayýtlarýna bakarak silsilenize ulaþmýþsýnýz. Ben dedelerimin çaðdaþlarý ile alakalý askerlik hikayeleri duydum fakat kendi dedelerimin ila lakalý böyle hikaye duymadým. Babamýn dedesine kadar hep tek erkek çocuk gelmiþler () ve bu noktada acaba Osmanlý devletinde ailenin tek erkek çocuðu askere alýnýyor muydu sorusu aklýma geliyor. Eðer öyle ise askere alým kayýtlarýndan bir malumat elde edebilir miyim bilmiyorum. Dediðim gibi inþallah münasip koþullar hasýl olunca belgelere ulaþmaya çalýþacaðým. Bana bu hususta yol gösterdiðiniz için tekrar çok teþekkür ederim. Hayýrlý çalýþmalar.
فردان الكصيري
Tarhan ben istanbula gelsem bilgi edinebilirmiyim...
Bana sadece Allah yeter...
Ne mutlu Müslümaným diyene.
aslýnda Devletin en büyük hatasý bilgi akýþý saðlamamam ve eldeki bilgileri paylaþmamak
Hasan kardeþimin dedigi gibi belgeler gün yüzüne çýksa Kardeþlerimiz aslýný ögrenir ayný babanýn evladý ayný dinin ümmeti olmanýn mutluluðunu doya doya yaþardý
Biz anne tarafýmýzýn Akçakent köyüne urfa tarafýndan geldiðini dedelerimizden duyardýk ancak aslýmýzý bilmezdik araþtýrdýk bir ögrendikki bizim aslýmýz KARAKEÇÝLÝ
Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Ben aslen Mardinliyim. Dedem 12 Baba sayardý, bu ne demektir? 600-700 yýlýk bir geçmiþ demektir. Bundan daha 20 - 25 yýl öncesine kadar aþiretler son derece kapalý ve katý kurallarý olan topluluklardý. Özellikle Osmanlý Devletinin Sanayi Devrimini ýskalamasý kendi bünyesindeki Müslüman tebanýn asimile olmasýný engellemiþ, deðiþen dünya ile birlikte batýda ortaya çýkan iþçi sýnýfý, burjuvazi ve çekirdek aile yapýsý batýya benzer bir ekonomik üretim tarzý geliþtiremeyen Orta Doðu bölgesine çok geç gelmiþtir. Geliþen eðitim olanaklarý, büyüyen ekonomi ve yeni teknolojik geliþmeler toplumlarý topraða baðlý üretimden ve doðal olarak eski toplumsal yapýnýn örfünden adetinden uzaklaþtýrýr. Kuþkusuz ki tarýma dayalý üretim-ekonomi aþiret türü kurumlarý içinde barýndýracaktýr. Kültürel etkileþime son derece kapalý olan Kürt aþiretleri, zorla asimile olmaya en fazla direnç gösteren topluluklardýr. Misal Ketkenlerin 1940'lý yýllarda ve sonrasýnda doðanlarý Kürtçe bilmezken, baba ve anneleri Türkçeyi zar zor konuþabiliyorlardý... Düþününüz ki daha 50 yýl öncesine kadar kapalý kalan bu aþiretlerin bundan 500-600 yýl önce bir anda asimile olup Kürtleþmeleri ancak kaðýt üzerinde bu kadar basit olabilir, fakat pratik olayýn böyle olmadýðýný bizlere çok güzel bir þekiilde ispatlar. Yaklaþýk 10 yýl önce bu tartýþma konusu henüz tazeyken esas çekiþme, Berazi Aþiret Konfederasyonu çatýsýndaki Karakeçili Aþiretinin Türk kökenli olup olmadýðý üzerine yapýlýyordu. Bana öyle geliyor ki, bu tartýþmalarýn asýl gayesi Güneydoðu Anadolu bölgesi gibi homojen olmayan bölgelerde toplumsal mühendislik uygulamaktýr. Yukarýda alýntý yaptýðým arkadaþýmýza ait olan yazýnýn aslýnda Türklükten söz edilmez. ( Yukarýda alýntý yaptýðým yazýyý yazan arkadaþý tenzih ederim. )Þimdi bu çok deðerli yazýn kaynaklarý nereden türeye gelmiþtir.? Ýþte güzel bir örnek : " http://www.angelfire.com/tn3/tahir/trk26.html " Bu örneði kaleme alan zatýn kafasý her ne içmiþse baya baya iyiymiþ... Neredeyse kusursuz bir tasarým oluþturmuþ! Þýhanlarýn Kürt olmadýklarý tezi gerçekte doðruluk oraný yüksek olan bir görüþtür. G.Doðu'da ki Seyyitler ve Barak-Urfa bölgelerindeki Þýhanlarýn akraba olmalarý kuvvetle muhtemeldir. Nihayetinde Seyyidler Peygamber soylusudur. Fakat Hz. Muhammedin Arap olmadýðýný, Hz. Ýbrahim'in soyundan geldiðini ve Hz. Ýbrahim'in de Anadoludan gittiðini savunan Batýni görüþlerde mevcuttur. Ýnternette çokça rastladýðýmýz abuk subuk yazýlara itibar etmek yerini köyüne, kökenine gitmek ve oradan baþlamak en mantýklý yoldur.
Gurman ne demek? "gur" Kürtçede kurt anlamýna geliyor da, "man" ingilizcede "adam" manasýna geliyor ki; buradan hareketle "kurt adam" anlamý çýkmasý mý gerekiyor? Ýngilizce ve Kürtçe!
Kürtçeye, gýrtlak yapýsýna ve gramere hakim olmadan böyle çýkarýmlar yapmak çok iddialý olmaz mý?
![]()