Merhaba deðerli forum üyeleri. Aslýnda bölgemizde hakiki manasýyla aþiret kalmamýþ olmakla beraber ismen de olsa yaþamaktadýr. Bu baþlýk altýnda herkes kendi aþireti veya oymaðý hakkýnda malumat verebilir ve kültürel deðerlerden biri olan aþiretler tarihine bir katkýda bulunabilir. Umumen küçük köyleri (aile köyleri) sayacak olmaz isek mýntýkamýzda aþiretlerin yerleþtiði köyler müþterektir. Sanýrým mýntýkamýzda aþiretleri üç’e ayýrmamýz mümkündür: ezici çoðunluðu oluþturan Türkmen aþiretleri, Kürt aþiretleri ve Arap aþiretleri. Türkmen aþiretleri içerisinde en büyüðü olan Barak aþireti ve oymaklarýdýr.
1- Türkmen Aþiretleri: Eðer hatam varsa siz deðerli üyelerden bilhassa düzeltmenizi ve eksiklerimi ikmal etmenizi beklerim. Barak Aþireti dýþýndaki Türk aþiretleri: Elbeyli, Týrýklý (Elbeyli oymaðý), Birelli, Emirli, Döðerli, Bekmiþli vs.
Barak Aþireti: (Bu kýsým hakkýnda malumatým olmadýðý için bu adresten istifade ettim: http://www.gulceedebiyat.net/konu-barak-asireti )
Aile, Köy, Kollar, Oymaklar ve Aþiret. Tanyol'un tespitine göre Baraklar, bugün Barak Eli denilen yere beþ büyük oymak olarak gelip yerleþerek buradaki köyleri kurmuþlardýr. Bu Oymaklarýn dördü Gaziantep yöresinde olup adlarý þöyledir:
l) Abdurrezzaklý, 2) Kürdili, 3) Torunlar 4) Ýsalý oymaklarýdýr.
Bu oymaklar kendi aralarýnda þu þekilde kollara ayrýlmaktadýr:
l)Abdurrezzaklý Oymaðý, altý kola ayrýlmaktadýr: Kasýmlý, Mahmutlu, Tiryakili, Çayrazlý, Göðe Bakanlar ve Ali Dirizli kollarý.
2)Kürdili Oymaðý, yedi koldan oluþmaktadýr: Boz Muratlý, Kýzýlca Þarlý, Bayýndýrlý, Geçili, Sürkýzýllý, Karabacak, ve Mazyalýdýr.
3)Torunlar Oymaðý, beþ koldan ibarettir: Ýnaluþaðý, Haliduþaðý, Osmanuþaðý, Hacýuþaðý ve Muharremli koludur.
4)Ýsalý Oymaðý, beþ koldan meydana gelmektedir: Karakozak, Adýklý, Ýsalý, Kýyanlý, Karamanuþaðý koludur. Tanyol, bu dört oymak ve kollarýnýn yörede yaþadýðý köyleri de ayrýntýlý olarak vermektedir. (Tanyol, 1952, 88-92).Bugün belirtilen yöredeki köylerde bu oymak ve kollarýnýn kültürel deðer ve normlarýný koruyarak varlýklarýný bütün canlýlýðýyla devam ettirdiði gözlenmiþtir.
5)Bayýndýr Oymaðý, Çavaz'ýn tespitine göre; yöredeki Baraklar, bu oymaðýn kollarýnýn Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine yerleþtiðini iddia etmektedir (Çavaz, 1983, 37). Ayrýca Tanyol, Bayýndýr Oymaðýnýn Baraklarýn bir kolu sayýldýðýný, Akkoyunlu hükümdarý Uzun Hasan'ýn da bu kola mensup olduðunu belirtmektedir (Tanyol, 1952, 72).
2- Kürt Aþiretleri: Benim bildiðim aþiretler: Pijan, Riþvan, Þýhanlý, Ketken. Tarihçiler Þýhanlý ve Ketkenlerin kökeninin Arap olduðunu söylerler.
3- Arap Aþiretleri: Ceys, Damalha, Eloun, Naimi, Elbu Sultan, Elbu Acûz, Hýleysât, Mucâdme, ElHassen vs.