Nizip Tarihi" adlý kitabý bundan tam 33 yýl önce yazan ve bu günkü Nizip tarihi ile ilgili bildiklerimizin kaynaðý sayýlabilecek bir eseri bizlere kazandýran Sayýn Mehmet YILMAZ’a kesinlikle teþekkür etmeliydik. Bu nedenle sayýn Mehmet YILMAZ beyi nasýl bulacaðýmýzý araþtýrmaya baþladýk, bir kaç sonuçsuz denemeden sonra M.Akif Akpek sevinçli haberi verdi ve Mehmet YILMAZ’ýn cep telefonuna ulaþtýðýný ifade etti.Mehmet Yýlmaz bey ile yaptýðýmýz telefon görüþmesi sonrasý kendisi tarafýndan kahve içmek üzere evine davet edildik, bayramýn ikinci günüydü üstelik bizim Nizip.com’da yaþadýðýmýz heyecaný o tam 33 yýl önce tarih öðretmenliði yaptýðý Nizip lisesinde iken yaþamýþtý ve eli öpülmesi gereken bir büyüðümüzdü bu nedenle elimiz boþ gidemezdik ve kapýyý heyecanla týklattýk, Sayýn Mehmet YILMAZ tebessümle karþýladý bizi ve hemen içeriye buyur etti, M.Akif Akpek, Bünyamin Bilici ve ben kendimizi tanýttýk Mehmet bey’e, tabi nede olsa tarihçi hemen tanýdý aile büyüklerimizi, kendisini ziyaret amacýmýzý söylediðimizde inanýn gözlerindeki ýþýltýyý görmeliydiniz nasýl tarif etsem ki; sanki bir aðaç ekmiþsiniz ve tam 33 yýl sonra ilk meyvasýný vermiþ gibi, bunun sevinci anlatýlabilir mi týpký ona benzer. Sohbetimize baþladýðýmýzda Nizip Tarihi ile ilgili kitabý Cumhuriyetin tam 50’nci yýlýnda yazma kararýný aldýðý söylüyor zannedersem bunun da ayrý bir önemi var Sayýn Hocam için hazýrlýklarýna ilk önce Ýstanbul Beyazýt kütüphanesinde baþlamýþ ve buradaki çalýþma yaklaþýk 2 ay kadar sürmüþ burada elde ettiði bilgiler hakikaten çok ilginç þöyle bir ifade var ’’bir dönem Nizip o kadar büyük, geliþmiþ ve zengin bir yerleþim bölgesiymiþ ki Antep dahi Nizip’e baðlýymýþ’’ - M.Yýlmaz, Kitabý hazýrlarken Belkýs, Zeugma ve Rum kale benim için temel oluþturan eserlerdi. 29 Ekim 1973 tarihinde baskýya hazýr olan kitap Mazlum KURT (mazlum kitabevi) tarafýndan basýldý, I nci baskýdan sonra bir kaç baský daha yapýldý. M.Yýlmaz, 1984 yýlýnda o zamanki Cumhurbaþkaný Kenen EVREN Nizip’i ziyaret ettiðinde dönemin Bel.Bþk. Ömer PEKMEZ ve diðer ileri gelenler K.EVREN’e Nizipi tanýtacak ve hatýra olabilecek bir hediye vermek istemiþler ve bu ’’NÝZÝP TARÝHÝ’’ adlý kitabý vermeyi uygun bulmuþlar kitabý inceleyen K.EVREN çok beðenmiþ ve benimle görüþmek istemiþ, ancak ben o zaman Amasya’da görev yapýyordum ve böyle bir görüþme þansýmýz olmadý. Kitabýn yankýlarý aslýnda daha sonraki yýllar da oldu uzun yýllar bir çok öðretim kurumundasanat tarihi kitabý olarak okutuldu, daha sonralarý aslen Nizipli olan ama Ýstanbulda yaþayan Mustafa ÝMAMOÐULLARI Niziple ilgili yeni bir kitap hazýrladýðýný ve benimle görüþmek istediðini söyledi, kendisi ile Ýst. Çamlýca’da iþyerinde görüþerek hem kitap hakkýnda hemde kitapta olmayan konularda görüþ alýþveriþinde bulunduk.