Þivediz
Þivediz hasretimi Pýrasayla bastýrdým. Aslýna bakarsanýz þivediz pýrasaylada yapýlýyor, ama bizim evde hiç pýrasalý piþmezdi çocukken. Annem büyük bir demet sarýmsakla gelir ve o gün bütün ev önce çið sonra piþmiþ sarýmsak kokardý.
Ben bayýlýrým sarýmsaðýn kokusuna, adeta iþtahýmý açar. Artýk iþtahýmýn açýlmasý yarar deðil zarar demeksede, Antep yemeklerinde sarýmsak çok kullanýlýr.
MALZEMELERÝ:
YAPILIÞI:
- 300 gr. kuþbaþý et
- 500 gr. pýrasa
- 7-8 diþ sarýmsak
- 1 küçük kase haþlanmýþ nohut
- 400- 500 gr. yoðurt
- 1 kaþýk un
- sývýyað, tuz, nane
- Etler suyunu býrakýp tekrar çekene kadar kavrulur.
- Üzerine bir miktar su konarak piþmeye býrakýlýr.
- Yeþil yerleri ayrýlan pýrasalar 1 parmak kalýnlýðýnda doðranýr.
- Sarýmsaklarda doðranýp, pýrasa sarýmsak ve nohut etlerin üzerine eklenir.
- Suyu ayarlanýp, piþmeye býrakýlýr.
- Pýrasalar piþince yoðurdun içine un konarak çýrpýlýr.
- Kaynamakta olan yemeðin suyundan azar azar yoðurdun içine katýlarak karýþtýrýlýr ve ýlýnmasý saðlanýr.
- Yoðurt ýlýyýnca devamlý karýþtýrarak yemeðe katýlýr ve bir süre daha karýþtýrýlýr.
- Tuzu atýlýp, Yað ve nane kavrulur veya hasbir dökülür