Gökhan Dokuyucu: Öncelikle yeni dönemde sizi vekil olarak TBMM’ye gönderdiðimiz için bir Nizipli olarak çok memnunuz. 9. Sýrada olmanýza raðmen ümidinizi yitirmeden dört elle 12 Haziran seçimlerine çalýþtýðýnýza þahit olduk. Bu inancýnýzý neye borçlusunuz?
Ali Þahin: Her bir Nizipli kardeþime seçim sürecinde bana verdikleri destek ve yüreklerinde ayýrdýklarý müstesna yer için þükranlarýmý sunuyorum. Dünyaya geldiðim, sokaklarýnda koþturup top oynadýðým, havasýný teneffüs edip suyunu içtiðim bu güzel kentin insanlarý bir evlatlarý olarak beni baðýrlarýna bastý ve bir baþka sevdi. Nizip halkýna çok þey borçluyum. 12 Haziran seçimlerinde beni motive eden baþta Nizipli hemþerilerim olmak üzere Gaziantep’in her köþesinde gördüðüm inanýlmasý güç sevgi ve ilgiydi. Seçim yaklaþtýkça seçimi kazanmaktan daha çok Nizip halkýnýn yüreklerindeki seçimi kazanmýþ olduðumu, oradaki mecliste yer edindiðimi gördüðümde 12 Haziran seçimleri 2. plana düþtü. Yeryüzünde hiçbir mevki ya da makam insanlarýn gönlünde edindiðiniz güven ya da sevgiden daha deðerli ve anlamlý olamaz. Bu ruh ve hissiyat bahsettiðiniz inancýn temelini oluþturdu bende.
Gökhan Dokuyucu: TBMM deki Nizip’i Layýðýyla temsil eden Mehmet Sarý’dan sonra sizinle beraber vekil sayýmýz 2 oldu. Eminiz ki Ýlçemizin sorunlarýnýn çözümü daha da hýz kazanýp il ol yolunda destekleriniz çok fazla olacaktýr. Siz bu konuda ne düþünüyorsunuz?
Ali Þahin: Mutlaka bir elin nesi var iki elin sesi var ata sözümüzde olduðu gibi Nizip’imizi en iyi þekilde temsil etmeye çalýþacaðýz. Milletvekilimiz Mehmet Sarý beyi seçimlerden önce çok duymuþtum. Ancak kendilerini tanýmak 12 Haziran seçimleri sürecinde mümkün oldu. Nizip’e çok deðerli hizmetler sunmuþ olan Mehmet Sarý beyi yakýndan tanýmak beni çok mutlu etti. Kalben çok sevdim ve saygý duydum. Seçim çalýþmalarýndaki performansý beni çok etkiledi ve duygulandýrdý. 5. Sýrada seçilme kaygýsý olmamasýna raðmen dur durak bilmeden çalýþtý. Ben yoruldum o yorulmadý. Nizip için bir þans ve umarým kendisiyle birlikte Nizip’imize ve ülkemize hizmet etme fýrsatý buluruz.
Ýl olma yolunda derken bu noktayý çok iyi irdelemeliyiz. Ýl olmanýn getirileri olduðu kadar götürüleri de var. Örneðin Kilis’in il olduktan sonra yaþam standartlarýnda çok þeyin deðiþtiðini düþünmüyorum. Hatta bu konuda kimi özeleþtirilen olduðunu da duydum. Ancak hayalimde Ýçerisinden nehir akan bir il hayali olduðunu da söylemeliyim. Ben az söyleyeyim siz çok anlayýn.
Gökhan Dokuyucu: Önümüzdeki günlerde Nizip ile ilgili projeleriniz nelerdir? Nizip’i Dubai yapacak mýsýnýz?
Ali Þahin: Öncelikle bir tarým, kültür, sanayi, ya da turizm kenti olarak Nizip’in iyi bir tanýmýný yapmalýyýz. Potansiyellerimizi ortaya çýkarýp, dinamiklerimizi keþfedip buna göre Nizip’in yol haritasýný ve stratejik planlamasýný yapmalýyýz. Kendi kaderiyle büyüyen bir kent olmaktan öte Nizip’in vasýflarýný ve karekterlerini, potansiyel ve kabiliyetlerini keþfedip bir büyüme ve geliþim planý oluþturmalýyýz. Daha anlaþýlýr olmasý bakýmýndan þöyle örneklendireyim. Çocuðumuzu yetiþtirirken çocuðumuzun fýtratýna bakarýz. Kendisinde var olan potansiyellere ve kabiliyetlere bakarýz. Eðer kültür ve sanata yönelik potansiyel varsa sanata, bilime yönelik potansiyel varsa bilime, Zanaatsal kabiliyetleri ya da iþletmeci, giriþimci ruhu varsa ticarete yönlendiririz. Bu anlamda Nizip’imizin de geliþim ve büyüme açýsýndan bir MR’ýný çekerek yola koyulmalýyýz bence. Ancak baþtan sunu belirteyim ki Nizip’in bir Dubai ve daha ötesi olma potansiyeli her zaman vardýr. Fýrat havzasý bundan önce de çok medeni ve görkemli kentlere ev sahipliði yapmýþtý. Hemen yaný baþýmýzdaki Zeugma bunun en güzel ve somut örneðidir. Yeter ki biz Nizip’in potansiyellerini iyi bir þekilde keþfedip buna göre bir geliþim ve büyüme anlamýnda etkin bir yol haritasý belirleyelim.
Gökhan Dokuyucu: 1998 yýlýnda Ýstanbul Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý döneminde Sayýn Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ýn Kahraman Emmioðlu beyle birlikte kurmuþ olduklarý Fiziksel Engelliler Vakfý (FEV) ve baðlý þirketlerinde Genel Müdürlük görevlerinde bulundunuz. Bu da gösteriyor ki engelli vatandaþlarýmýz konusunda çok duyarlýsýnýz. Nizip’teki engelliler için bir çalýþmanýz var mý?
Ali Þahin: Yaþamýmý iki farklý þekilde tanýmladým her zaman. Ýlki profesyonel uzmanlýk alaným. Yani eðitimini aldýðým önemli birikimler edindiðim uluslararasý iliþkiler uzmanlýðý. Diðeri ise sosyal sorumluluk yönüm. Sadece kendimiz ve yakýnlarýmýz için sürdüðümüz yaþam eksik bir yaþam ve anlamsýzdýr. Hayatý anlamlandýran biraz da sadece kendimiz için deðil, bizim dýþýmýzda olan ihtiyaç sahibi, dezavantajlý insanlar için de var olmaktýr. Bu açýdan sosyal sorumluluk çalýþma alanýmý engelliler olarak belirledim ve uzun yýllardýr engelli kardeþlerimize hizmet ediyorum. Sizin de belirttiðiniz gibi engellilere karþý son derece duyarlý olan Sayýn Baþbakanýmýzýn 1994 yýlýnda Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Baþkanlýðýný kazandýðýnda Gaziantep’iizin yetiþtirdiði müstesna insanlardan biri olan Kahraman Emmioðlu beyle birlikte kurmuþ olduklarý Fiziksel Engelliler Vakfý’nda hizmet etmeye baþladým. Seçilinceye kadar genel müdürlüðünü yürüttüðümüz vakfýmýzda çok deðerli projelere imza attýk. Öz®ümüzle Üretiyoruz Projesi ile Ýstanbul’da 5 yýl içinde toplam 2534 engellinin özel sektör kuruluþlarýnda istihdamlarýný gerçekleþtirdik. Beyaz Kelebekler projesi ile 73 zihinsel engellinin 43 McDonalds restoranlarýnda istihdamlarýný saðladýk. Yine THY –FEV projesi ile 95 engellinin THY Çaðrý Merkezinde istihdamlarýný gerçekleþtirdik. Fiizksel çevrenin, sokak ve caddelerin engellilere uyumlu hale gelmesi için projeler hazýrladýk. Mutlu Engelli Hattý’ný kurarak 4446000 numarasý üzerinden arayan engelli, engelli yakýnlarý ve kamuoyuna engellilikle ilgili her konuda bilgi ve danýþmanlýk hizmeti verdik ve vermeye devam ediyoruz.
Þimdi Ýstanbul’da edinmiþ olduðumuz tüm bu deneyimli ve baþarýlý projeleri Gaziantep ve Nizip’e transfer etme zamaný. Bu anlamda çalýþmalarýmýzý baþlattýk ve Gaziantep’e vakfýn bir þubesini açýyoruz.
Gökhan Dokuyucu: Vekilim Toki hakkýndaki görüþlerinizi bizimle paylaþýr mýsýnýz? Nizip’e Toki gelecek mi?
Ali Þahin: Nizip’e TOKÝ’nin gelmesini gerçekten çok istiyorum. Bu yönde hazine arazisi konusunda Nizip olarak bir fakirliðimiz olduðu bilgilerini aldým. Milletvekilimiz Mehmet Sarý beyle birlikte bu konuda ortak çalýþmalar yürütüyoruz ve zaman zaman bu konuda görüþ alýþveriþinde bulunuyoruz. Bu yönde bir çözüm üretmekten ben de büyük keyif alacaðým. Ramazan boyunca ziyaret ettiðimiz fakir aileleri görünce bu yönde ki ihtiyaç belirgin bir þekilde ortaya çýkýyor.
Gökhan Dokuyucu: Nizip çayý ile ilgili yaptýðýnýz çalýþmalarý anlatýr mýsýnýz?
Ali Þahin: Seçim çalýþmalarýmýz ve sonrasýnda Nizip Çayý güzergahýndaki bazý köyleri ziyaret ettik. Bu konuda ciddi þikayetler var. Çocukluðumda bacaklarýmýzý sývayýp girip serinlediðimiz, yüzdüðümüz, çevresi meyve bahçeleri ile bezeli Nizip Çayýndan þimdi maalesef eser yok. Çevre kirliliði dünyanýn bir problemi. Bu yönde Nizipliler içerisinde bir duyarlýlýk ve sorumluluk uyandýrmamýz geldiðini düþünüyorum. Belki de bu yönde duyarlý insanlardan oluþan bir sivil inisiyatif oluþturmamýz lazým. Artýk çevre konularý sadece belediye ya da siyasilerin iþi deðil belki de daha çok toplumun ve sivil toplum kuruluþlarýnýn meselesidir. Bu konuda sivil bir inisiyatif oluþturmanýn doðru olacaðý kanatindeyim.
Gökhan Dokuyucu: Ýstasyon mahallesinin þuan maruz kaldýðý kokunun giderilmesi konusunda çalýþmalarýnýz nelerdir?
Ali Þahin: Ýstasyon mahallesinin maruz kaldýðý koku sanýrým bu civarda faaliyet gösteren sabunhanelerden kaynaklanýyor. Nizipliler olarak çevremize olan duyarlýlýðýmýzý ortaya koymak zorundayýz. Sanayicilerimizin de ayný duyarlýlýkta ve hassasiyette olduklarýna inanýyorum. Çevremizdeki insanlarýn saðlýðýný bozarak, huzurunu kaçýrarak rahatsýzlýk vermek bizim ne dinimizde ne de kültürümüzde var. Bu konuda koku yayan iþyerleriyle bir araya gelerek çözüme yönelik çaba içerisinde olmamýz lazým.
Gökhan Dokuyucu: Nizip Yerleþkesine yapýlacaðý söylenen ve 8 aydýr beri inþaatý için protokol imzalanan Eðitim fakültesinin hala yapýlmamasý konusundaki düþünceleriniz nelerdir?
Ali Þahin: Bu tür projelerde zaman zaman aksamalar yaþanabilir. Projelerde bu süreçler normal ve doðaldýr.
Gökhan Dokuyucu: Sizce Nizip’teki iþsizlik sorunu nasýl aþýlabilir?l
Ali Þahin: Bir kere þunu belirtmekte yarar var. Ýþsizlik ABD’nin de AB’nin de önemli sorunlarýndan biridir. Önemli olan iþsizlik oranýnýn makul seviyelerde olup olmadýðýný bilmek. Geçtiðimiz hafta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanýmýz Sayýn Nihat Ergün Gaziantep’teydi. Sanayicilerle yaptýðýmýz toplantýda ele aldýðýmýz konulardan biri de Sanayicilerin çalýþtýracak iþçi bulamamalarý konusuydu. Þaþýrtýcý ama iþ adamlarý çalýþtýracak iþçi bulamamaktan yakýnýyorlardý. Bu konuda bir koordinasyon sorunu var sanýrým.
Az önce de belirttiðim gibi Nizip’in potansiyellerini, imkan ve kabiliyetlerini masaya yatýrýp analiz ettiðimizde iþsizliði aþma noktasýnda daha somut öngörülerde bulunabiliriz. Ancak þu kadarýný söyleyebilirim ki OSB gelecekte iþsizliðine eritilmesinde önemli bir saha teþkil edecektir. Yine topraklarýmýzýn sulanmasý ve ürün çeþidinin artýrýlmasý konusunun iþsizliðe önemli bir çare olacaðýný düþünüyorum.
Gökhan Dokuyucu: Sosyal ve Kültürel aktiviteleri zayýf olan ilçemizin Sosyal ve kültürel yönden geliþimi için neler düþünüyorsunuz?
Ali Þahin: Bu nokta gerçekten çok üzüldüðüm bir nokta. Geçtiðimiz bir Ramazan akþamý Þahinbey Belediyesi’nin iftar sonrasý kültür etkinliðine katýldým. Bosnalý sanatçý Zeyd Sato ve Mýsýrlý Kari El Tantavi müthiþ bir musiki ve Kur’an ziyafeti verdiler. Bu güzel geceyi Facebook ve Twitter’de paylaþtýðýmda Nizipli bir takipçimin Nizip için bu yönde beklentisini dile getiren “Nizipte yaþayanlarýn olduðu bilinci doðsa belki bir þeyler deðiþir” þeklindeki mesajý beni etkiledi. Bu yönde gerçekten ihtiyaç var ve inþallah belediyemiz ve Nizipli iþ adamlarýmýzla bir araya gelerek bu konuyu görüþeceðim. Nizipliler Nizip’te yaþýyor olmaktan zevk almalý ve mutlu olmalýlar. Niziplilik bir ayrýcalýk olmalý kýsacasý.